StoryEditorOCM
SplitČEKA SE MINISTARSTVO

Ograničeno radno vrijeme noćnih klubova u Splitu; oporba se digla na noge: ‘A kad će raditi nego po noći?!‘

Piše Petra Klarić
15. srpnja 2024. - 19:41

Splitski gradski vijećnici većinom ruku podržali su odluku o skraćivanju radnog vremena noćnih klubova u staroj gradskoj jezgri, odnosno zoni A. Tom odlukom radno vrijeme bi im se skratilo do ponoć, a ona obuhvaća samo dva kluba - "Boiler" i "305 A.D.". Sada je sve na nadležnom Ministarstvu turizma i sporta, koje mora dati ocjenu zakonitosti ove odluke.

Izvjestitelj za ovu točku bio je dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je na početku obrazložio da je ova odluka pokušaj gradske vlasti da "kroz ušicu igle" napravi sve u svojoj moći da onemogući nered u samom centru grada. Vijećnike je pozvao da ih podrže u tim nastojanjima.

image

Bojan Ivošević

Paun Paunović/Cropix

Za raspravu se javio HDZ-ov Tomislav Šuta, koji je od dogradonačelnika zatražio da mu kaže koja im je turistička strategija te da navede razlog zbog kojeg nije provedena studija o prihvatnim kapacitetima. 

- Iz ovoga proizlazi da pokušavate odraditi PR poteze, a svjesni ste da je odluka nezakonita, oko toga se oglasilo i Ministarstvo. Jednostavno, netko tko izrađuje zakon, ima ga pravo i tumačiti, a oni su se izjasnili da odluka nije zakonita. Vi ste na vlasti i imate pravo donijeti ovu odluku, bila ona zakonita ili nezakonita. Sve u svemu, meni ovdje osobno je vidljivo da mi kao drugi grad u državi moramo odrediti gdje želimo da budu noćni klubovi - rekao je Šuta.

image

Tomislav Šuta

Paun PaunoviĆ/Cropix

Dogradonačelnik mu je na to ponovio ono što je nedavno o istom problemu rekao gradonačelnik Ivica Puljak. Mišljenja Ministarstva po njegovom iskustvu nisu nužno obvezujuća, smatra da je to dokazao slučaj sa štandovima na Istočnoj obali.

- Ako vama nije jasno da noćnim klubovima nije mjesto u povijesnoj jezgri, nemam što objašnjavati. Naučio sam da mišljenja ministarstava ne znače ništa. Imam još u ladici mišljenje da se ne smiju maknuti štandovi s Istočne obale. Vidite li štandove? Iza mišljenja ne stoji ministar, nego neki ‘ćato‘ - odgovorio je Ivošević.

Poručio mu je samo da kaže svoje političko mišljenje na sljedeće: smatra li da noćni klubovi pripadaju području stare gradske jezgre ili ne? 

SDP-ovog vijećnika Davora Matijevića zanimalo je li ova odluka temeljena na zakonu ili nije. Problematične su mu eventualne tužbe za naknadu štete, što bi se plaćalo iz džepova građana. 

image

Bojan Ivošević

Paun Paunović/Cropix

‘Neka Glavina izađe iz ormara‘

Ivošević mu je poručio da je ocjena zakonitosti na Ministarstvu. Ako Ministarstvo ovu odluku ne podrži, odgovornost je na njima, smatra on.

- Neka Glavina izađe iz ormara i kaže da Puljak neće određivati radno vrijeme ugostiteljskih objekata i neka se derneči - kazao mu je. 

Matijević je rekao da je ovim potvrdio da je Split talac između HDZ-a i "Centra". 

- Istina je da je njihova odgovornost, imate pravo ukazivati na to, ali nemate pravo ići u riskantne odluke koje mogu uzrokovati štetu. Idete s odlukom za koju ne znamo ima li pravnog temelja - poručio je Matijević.

Oglasio se o svemu i Igor Stanišić iz HGS-a. On kaže da nema mišljenje Ministarstva, ali ima vlastito mišljenje.

image

Marko Žaja, Igor Stanišić i Lidija Bekavac

Tom Dubravec/Cropix

- Kad bi po vama trebao raditi noćni klub, ako ne po noći? Bez obzira na to je li odluka na Gradu ili Ministarstvu, ja ću glasati protiv nje. Po meni su veći problem "liquor shopovi", a znam da to ne možete riješiti. Ispada da tražimo da turisti uplate novce, bez da uopće dođu ovdje. Pa mi smo jedini grad u kojem se u centru nije mogao gledati Euro, a nismo jedini grad u kojem je centar pod zaštitom - kazao je Stanišić.

Ivošević se složio da su "liquor shopovi" problem, ali ponovio je da to nije na njima. Nada se, kaže, da će se Zakon o trgovini mijenjati.

Gradski vijećnici svoje su rekli, što tijekom rasprave, što tijekom glasanja. Sada je sve u rukama Ministarstva turizma i sporta, koje će odlučiti je li ova odluka zakonski utemeljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 00:54