StoryEditorOCM
SplitKrivotvoreni recepti

Obrat na suđenju, splitska liječnica priznala da je trgovala narkoticima i hormonima rasta: ‘Počinila sam ludost...‘

Piše Split SD
18. listopada 2024. - 14:42

Splitska liječnica priznala je u petak, na završetku suđenja, da je trgovala lijekovima narkoticima i hormonima rasta, te je kazala kako joj je žao zbog svega – piše Dalmatinski portal. Liječnica je oštetila HZZO za više od 24 tisuća eura.

– Smatram se krivom po svim točkama optužnice. Priznajem sve. Znam da sam počinila ludost. Da mogu vratiti vrijeme, nikada to ne bih uradila. Sramota me izlaziti iz kuće, drago mi je da sam se preselila u kvart u kojem me nitko ne zna. Potonula sam fizički i psihički. Spremna sam na kaznu, kakva god ona bila. Možda će mi nakon toga biti lakše u oči pogledati ljude koje sam iznevjerila – kazala je na splitskom sudu.  

Na početku suđenja okrivljena je tvrdila da narkoticima i hormonima nije trgovala, već da ih je davala majci. To je, međutim, osporeno na glavnoj raspravi iskazima svjedoka. 

Tužitelj Frane Bojčić naveo je u završnoj riječi kako su bili na tragu sporazuma koji bi okrivljenoj sigurno donio blažu sankciju. 

– U policiji se branila šutnjom, dok se na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu branila da je lijekove uzimala za teško bolesnu majku. Nakon smrti oca ostali su dugovi zbog kojih se zaduživala. Tvrdila je da joj se majka navukla na narkotik te smršavjela pa ju je liječila hormonima rasta. 

image
Shutterstock

Takva obrana je bila neživotna i usmjerena na otklanjanje kaznene odgovornosti. Mijenjala je obranu, djelomično je priznala, sada u potpunosti, no priznanje je uvjetovano dokazima. 

Nađeni su krivotvoreni recepti iz 12 liječničkih ordinacija u kojima je radila. Krivotvorila je 165 liječničkih recepata za 44 pacijenta, koji o svemu nisu ništa znali. HZZO-u je pričinjena šteta od 24.494,70 eura. Jedno pakiranje hormona rasta košta 237 eura, a narkotika 12 eura, odnosno 31 euro, ovisno o pakiranju. U mobitelu je pronađeno 27 fotografija s podacima osoba na čija je imena dizala lijekove – naveo je u završnoj riječi tužitelj Bojčić. 

Tijekom postupka utvrđeno je i kako okrivljena osobno nije uzimala lijekove, dok je psihijatrijskim vještačenjem zaključeno kako je bila potpuno ubrojiva. Tužitelj je zatražio zatvorsku kaznu imajući na umu upornost okrivljene, koja je u 13 mjeseci krivotvorila veliki broj recepata.

image
Jure Mišković/Iliustracija/Cropix

Lijekove je podizala u 10 ljekarni, a hormone rasta uzimala na imena 14 maloljetnika. Sve je to počinila radeći kao liječnica u javnoj službi, čime je prekršila i kodeks liječničke etike, pa je sucu Zoranu Ivaniševiću predloženo i da joj odredi zabranu obavljanja liječničke djelatnosti. 

Branitelj je, pak, naveo kako je okrivljena bila u složenoj obiteljskoj i financijskoj situaciji.

– Stalno na rubu materijalne egzistencije, pozajmljivala je novac za osobne životne potrebe i brinula se o bolesnim članovima obitelji. Svjesna je ozbiljnosti djela i posljedica. Naslijedila je očeve dugove. Bila je pod pritiskom vjerovnika i ovrha – kazao je u završnoj riječi. 

Sudu je predao i dokumentaciju iz koje je očito da je okrivljena prodala stan da namiri dugove, a pokušala je prodati i suvlasništvo kuće. Okrivljena je navela kako su dugovanja podmirena, i formalna i neformalna, no s HZZO-om tek trebaju postići dogovor oko naknade štete. 

Presuda će biti objavljena idući tjedan – piše Dalmatinski portal.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 14:43