StoryEditorOCM
SplitKOMENTAR

Nitko ne brani Mejašanima da blagoslove nadvožnjak. No, Puljak to nije dužan činiti, a Piplica neka se bavi komunalom

Piše Nikolina Lulić
6. rujna 2024. - 16:18

Opet se ponavlja – 11 mjeseci nakon skandala oko otvaranja knjižnice na splitskim Mejašima, danas preslikani scenarij – predsjednik kotara Toni Piplica šalje obavijest kako zajedno s vijećnicima kotara neće prisustvovati svečanosti otvaranja novog pješačkog nathodnika preko Vukovarske ulice. Zašto? Zato jer nije pozvan svećenik koji bi blagoslovio ovaj dugo željeni objekt.

Objasnio je kako se radi o tradiciji dugoj 30 godina, koju su ispoštovali svi njegovi prethodnici te da je shvaća krajnje ozbiljno. To smo shvatili, ali bojimo se da gospodin Piplica nije shvatio da živimo u sekularnoj državi i da je vjera osobna stvar svakog pojedinca. I da je blagoslov objekata očito u 30-godišnjoj tradiciji zato jer HDZ vlada ovom nesretnom državom praktički od njezina osnutka uz dvije kraće četverogodišnju pauzu pa je to svima postalo "normalno".

Međutim, kad se događaju ovakve i slične manifestacije, kojima sam i sama nebrojeno puta nazočila, uvijek prilikom blagoslova vlada određena vrsta nelagode među uzvanicima. Svi je osjećaju, ali o tome se ne govori. Ništa čudno – nisu na takvim otvaranjima svi redom vjernici, a nisu ni katolici.

image

A moj Piplica čime se ti baviš...

Cropix

Kad u blagoslovu dođe dio da se uključe i okupljeni, uglavnom svi nešto sebi mrmljaju u bradu – čak i pojedini pripadnici HDZ-a često ne znaju što reći. Zaista, čemu to?

Pipilica je rekao u svojoj objavi danas kako su komunalne teme za njega uvijek prioritet te da smatra da se kotar nikada ne bi trebao baviti svjetonazorskim temama, ali da je, nažalost, ponovnim onemogućivanjem blagoslova uvučen u svjetonazorsku sferu.

Po meni se sam uvukao u nju i to potpuno bespotrebno, jer, ako živimo u slobodnoj državi, tko brani svećeniku i stanovnicima Mejaša da nakon otvaranja i službenog protokola organiziraju blagoslov nathodnika kad god im paše.

Ako gradonačelnik Ivica Puljak nije predvidio u službenom protokolu blagoslov svećenika, onda to treba poštovati, a ne svojim bojkotom stvarati dodatne nepotrebne podjele i tenzije.

I za kraj, moram spomenuti kako je angažman gospodina Piplice u radu za boljitak kotara i njegovih stanovnika zaista vrijedan svake pohvale, ali u ovom slučaju stvarno nije potrebno od Mejaša raditi – "kvart slučaj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 08:28