StoryEditorOCM
SplitKORAK DALJE

Nezadovoljni vozači Ubera i Bolta pred osnivanjem Sindikata, očekuju 5000 članova: ‘Krećemo iz Splita, ovo je borba...‘

Piše Mirela Goreta
11. lipnja 2024. - 16:02

"Vjerujemo da je najispravniji put imati jak Sindikat. A mogli bi ga imati već za desetak dana", najavljuju inicijatori ustoličenja Sindikata vozača Ubera i Bolta okupljenih u WhatsApp grupi "Štrajk Bolt&Uber Split", koji su nedavno, nezadovoljni načinom poslovanja globalnih digitalnih platformi u Hrvatskoj, ulicama grada odvozili prosvjednu vožnju. 

Na novo, aktualno anketno pitanje u grupi "Želimo li imati svoj Sindikat?" potvrdno je odgovorilo nekoliko stotina vozača (grupa inače broji preko 600 članova) što je, kaže nam njezin administrator koji do osnivačke skupštine ne želi s identitetom u javnost, bio dovoljan signal da se krene u akciju.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Naša WhatsApp grupa je u posljednjih desetak dana, od štrajka, narasla na toliki broj članova iz bunta i revolta zbog nepravdi Ubera i Bolta. Ovo je borba puno veća i od njih samih - govori nam dodajući kako cijelu priču oko ustroja Sindikata vodi s još nekoliko agilnih vozača. Članstvo u spomenutoj WhatsApp grupi inače, napominje, čine vozači Ubera i Bolta iz cijele Hrvatske, koji su dali i daju podršku splitskim vozačima.

- Jedino je Sindikat legalan vid borbe. Naš cilj je idući tjedan održati osnivačku skupštinu u Splitu i oformiti Sindikat Ubera, Bolta i ostalih vozača. Najprije ćemo ga osnovati na županijskoj razini, znači u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a onda idemo na državnu u suradnji s ostalim vozačima iz cijele Hrvatske.

Vjerujemo da ćemo kroz nekoliko mjeseci doći do nekoliko tisuća članova. Ciljamo, u konačnici, na njih 5000 – otkriva naš sugovornik ističući kako vozači Ubera i Bolta žele imati snažan i relevantan Sindikat u RH.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Želimo da naša riječ ima težinu. Ulazimo u ovo iz najčistijih pobuda, okupljamo ljude koji neće prodati obraz po cijenu egzistencije vlastite obitelji – govori administrator WhatsApp grupe "Štrajk Bolt&Uber Split" apostrofirajući kako se u njoj zagovaraju zajedništvo, ustrajnost i vjera da se nešto može postići ukoliko su svi na okupu.

Uostalom, veli, i njezin moto je:"Svi za jednog, jedan za sve". Trenutno su u procesu traženja adekvatnog prostora u kojemu bi održali skupštinu na koju planiraju pozvati i medije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 16:02