StoryEditorOCM
Splitisključilo ih

Nevolje u velikoj splitskoj zgradi; bez struje ostalo 90 garaža, korisnici između sebe traže tko je nabio ogroman dug

Piše Stipe Šarić
14. listopada 2024. - 07:21

Zbog računa koje navodno nisu plaćali preko 20 godina korisnici garaža u jednoj od najvećih stambenih zgrada u Splitu sad su na teškim mukama!

Naime, čak 90 garaža u toj zgradi trenutačno je isključeno iz elektroenergetske mreže. Kako se dobar dio tih prostora iznajmljuje u različite svrhe, najmoprimci su, logično, u međuvremenu izašli iz svih takvih garaža.

Što se točno događa u Krstarici i kako su godinama građani zanemarivali svoje obveze, pokušavali smo doznati od stanara no izjavu, osim anonimne, nismo dobili.

image

Zgrada ‘Krstarica‘

Sasša Buric/Cropix

U redakciju "Slobodne" prije nekoliko dana je stiglo i pismo vezano uz ovu temu na kojem je stajalo:

- Dana 30. rujna održat će se skup stanara, to jest vlasnika garaža u zgradi "Krstarica" na kojem će se raspravljati o izrazito velikim dugovanjima i to u iznosima od preko 10 tisuća eura za garažne režije.

Budući da je pismo stiglo nakon navedenog datuma, nismo uspjeli doći na skup, a kako bismo provjerili što se točno događa, poslali smo upit HEP-u.

image
Saša Burić/Cropix

- Isporuka električne energije na zajedničkom brojilu za više garaža u zgradi "Krstarica", prekinuta je na zahtjev opskrbljivača, HEP Elektre, a zbog nepodmirenog duga - kazali su nam, ali nisu bili u mogućnosti otkriti o kolikom je dugu riječ.

U pismu je navedeno da on za garažne režije iznosi preko 10 tisuća eura. No, u međuvremenu smo razgovarali s nekoliko osoba koji tvrde kako je dug ipak manji.

- Moram reći kako nisu točne informacije koje kruže o iznosu duga. On zapravo iznosi oko 5 i pol tisuća eura, a do njega je došlo zato što neki vlasnici garaža nisu plaćali svoje račune preko 20 godina - otkrio nam je naš sugovornik.

Budući da su garaže spojene na zajedničko brojilo, pojedini korisnici su nakon isključenja zatražili da budu zasebno priključeni na mrežu, Iako im je na prvu taj zahtjev odobren, na traženje predstavnika stanara došlo je do zaustavljanja takvog načina priključivanja.

image

Garaže u zgradi "Krstarica" isključene su iz strujne mreže zbog duga.

Saša Burić/Cropix

- Pojedini korisnici garaža na njihov su zahtjev zasebno priključeni na mrežu, a u skladu s Pravilnikom o priključenju, što znači uz izdavanje nove elektroenergetske suglasnosti i uplati po zatraženoj priključnoj snazi.

Na traženje predstavnika stanara, priključenje novih takvih potrošača je zaustavljeno dok se ne napravi novi projekt instalacija za područje garaža. Sama instalacija nije u nadležnosti HEP ODS-a već suvlasnika zgrade - zaključili su iz HEP-a. 

A prema posljednjim informacijama koje smo dobili, korisnici garaža navodno trenutno između sebe traže dužnike kako bi se podmirio dug, te se tako ponovno uključila struja u brojnim garažama u "Krstarici".

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 08:30