StoryEditorOCM
SplitŠta je s ljudima?!

Nepoznati drvosječa u Splitu tijekom noći sasjekao stablo, susjedi sumnjaju zašto je to napravio: ‘Kako je bezuman!‘

Piše Petar Čikeš
11. lipnja 2024. - 09:03

Drvored u Tršćanskoj ulici u Splitu postao je kraći za jedno stablo. Nepoznati počinitelj je oštrim predmetom, pretpostavljamo sjekirom, uništio deblo stabla. Nedovoljno da stablo prestane stajati uspravno, ali dovoljno da se sasuši i propadne. Unatoč entuzijazmu većine stanara zainteresiranih za zelenilo u njihovoj ulici i marljivosti radnika Parkova i nasada, stablu više nema pomoći.

Nažalost, u našem gradu postoje ljudi, odnosno drvosječe, koji su odlučni lišiti naše ulice stabala vodeći računa samo o svom sitnom interesu. Predstavnica suvlasnika jedne zgrade iz Tršćanske ulice, šokirana i zgranuta onim što je vidjela, ispričala nam je, uz molbu da ostane anonimna, što je, po njenom mišljenju, uzrok tog vandalskog čina. 

– Na naš zahtjev, kao predstavnika suvlasnika zgrade u Tršćanskoj, preko kotara Bol smo uspjeli isposlovati da Parkovi i nasadi ozelene našu ulicu divnim mladim stablima koja brzo rastu i stvaraju nam hlad. Baš sam se veselila gledajući ih kako rastu i kako su prolistala. Zalijevala sam ih svaku večer. Imati zelenilo u ulici je bogatstvo – rekla nam je.

– Stvarno ne razumijem da netko može biti tako bezuman. Mnogi su se protivili da na rubu nogostupa budu posađena stabla, a sad se jagme oko mjesta za svoje auta u hladu pod krošnjom tih novih stabala – nastavila je.

Sumnje

No, svima očito nije stalo do hlada i(li) fotosinteze, da je to slučaj u Tršćanskoj ulici svjedoči uništeno stablo. Naša sugovornica zadržala se na pretpostavkama o razlogu za taj čin vandalizma.

– Pretpostavljam da je stablo uništio netko kome je stalo samo do toga da može što bliže vratima svoje zgrade parkirati auto. Netko bi vidio da je po bijelom danu sa sjekirom udarao po stablu. Vjerojatno je pod okriljem noći sasjekao stablo u podnožju debla kako ne bi bilo vidljivo i da se svi pomire s činjenicom da na tom mjestu ne bude stabla – zaključila je.

Naš drugi sugovornik, predstavnik suvlasnika jedne zgrade iz Tršćanske, koji je također htio ostati anoniman, slaže se s našom prvom sugovornicom. Uvjerava nas da se radi o vandalizmu čiji je uzrok pohlepa za parkirnim mjestom na javnoj površini.

– Površina između nogostupa i kolnika je davno zabetonirana, ali su ostavljeni krugovi u betonu predviđeni za sadnju stabala u ulici. Mi kao predstavnici suvlasnika brinemo o tome u suradnji s kotarom. Treba pohvaliti Parkove i nasade koji reagiraju kad god ih kontaktiramo – rekao je.

– Iako sam od nekih u ulici zaslužio epitet "zelenoljupca" važnije je da ulica danas ima drvored. Kada su prvi put sadili u Tršćanskoj, neki građani su bez ikakvog prava spriječili sadnju stabala na svim predviđenim mjestima. Prije mjesec i pol su prilikom nove sadnje su radnici Parkova i nasada zasadili sve. To je pretpostavljam nagnalo nepoznatog počinitelja iz naše ulice da krene u operaciju podmuklog uništenja stabla kako bi si osigurao parkirno mjesto a izbjegao svaljivanje krivnje za vandalizam. Da je oborio stablo i odmah parkirao svi bi ga osudili – zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 09:44