StoryEditorOCM
SplitČist grad?

Neka su veliki radovi na Žnjanu, šetnica se ipak koristi: prolaze rekreativci i šetači, stranci. A smeće razbacano...

Piše Mario Matana
26. listopada 2024. - 12:07

‘Ako sam Getanin, i ja sam dite‘, ili ‘Mi smo ljudi, ne kumpiri‘, samo su dvije crtice iz stihova poznatih pjesama Harija Rončevića, odnosno TBF-a, a mi ih parafraziramo porukom splitskoj ‘Čistoći‘: ako se šetamo Žnjanom, i mi smo građani Splita!

Jer što, već danima, tjednima, kante za mali otpad nitko ne prazni, a vjerojatno i ne vidi, nitko od nadležnih. Kante su, istina, (p)ostavljene uz veliko gradilište na potezu između Duilova i Žnjana, ali na onom dijelu koje je otvoreno za promet, za šetnje i ljudsku interakciju.

Dapače, upravo između ova dva naša snimljena prizora se nalaze kontejneri za stambene objekte koji su nešto sjevernije, i ti kontejneri se sudeći po njihovom izgledu, uredno prazne. I u čemu je onda problem s ovim uličnim kantama? Ne zna se.

image

Otpad iz (p)ostavljenih kanti između Duilova i Žnjana nitko ne odnosi

Privatna Arhiva/

I nije ovo slučaj zabilježen sada, gotovo zlonamjerno, koji se dogodio teškom slučajnošću jer je inače sve čisto i uredno. Ne, ovakvo stanje s tim nesretnim kantama za mali otpad traje već danima, čisto da ne misle odgovorni kako je ovo ‘žuganje‘ zbog smeća na ulici koje se, eto, slučajno dogodilo jučer i moguće je vidjeti i u drugim gradovima, a mi nepravedno optužujemo.

U redu, ponavljamo, nisu ovo fotografije iz središta grada. Ostaje samo pitanje treba li potez od Duilova do Žnjana, unatoč golemim radovima za koje će nesumnjivo gradska administracija (zasluženo, dodajmo) pobrati lovorike, tretirati kao dio grada ili sve naprosto ignorirati?

Nama se čini, a sudeći i po već spomenutim kontejnerima, da ‘Čistoća‘ ordinira ovom šetnicom blizu mora, da uređenom površinom svakodnevno tu prođu stotine, ako ne i tisuće, šetača i rekreativaca, pa čak i stranih. I onda ove fotografije baš ne odaju dojam čistog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2024 12:08