StoryEditorOCM
Splitnije išlo...

Neće pa neće! Pogledajte urnebesan video iz splitskog škvera, ‘tvrdoglava‘ boca nikako da pukne. Ekipa se valjala...

Piše Split SD
15. srpnja 2024. - 14:14

Prilikom primopredaje ophodnog broda u splitskom škveru dogodila se nezgoda, koja se rijetko, ali, eto ipak ponekad događa.

Kako je uvijek tradicija prilikom primopredaje ili porinuća razbiti bocu šampanjca o brod za sreću, to je i danas bila praksa, ali ne baš uspješna. Nije išlo. Barem ne iz prve.

Trebalo je poprilično vremena i pokušaja i pogrešaka da bi se tvrrdoglava boca konačno razbila, a kad se to napokon dogodilo, prolomio se gromoglasni pljesak okupljenih. 

I tako je to išlo, točnije - nije išlo, sve dok jedan radnik nije uzeo stvar u svoje ruke.

Kako je to točno izgledalo, pogledajte u videu.

Inače, riječ je o ophodnom brodu Umag koji je porinut početkom srpnja. Dug je 43,16 metara. Opremljen je daljinski upravljanom oružnom stanicom s automatskim topom od 30 mm, dvjema ručno upravljivim strojnicama od 12,7 mm i četirima ručnim prijenosnim protuzrakoplovnim raketnim sustavima.

Kapacitet broda je 17 članova posade, maksimalna brzina je 28 čvorova. Opremljen je, uz ostalo, i dnevnim kamerama visoke rezolucije za detekciju i praćenje ciljeva, kao i termalnom kamerom za detekciju ciljeva na velikim udaljenostima uz dva specijalna dalekozora za noćno motrenje.

Novogradnja 541 ima i potpunu nuklearno-biološko-kemijsku zaštitu, mogućnost hermetičkog zatvaranja i brodsku dekontaminacijsku stanicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 02:33