StoryEditorOCM
SplitDRAMA NA SPINUTU

Neboder u Splitu platio je danak neodržavanju: ‘Noćas je pao komad balkona na 15. katu, izgledalo je kao potres...‘

Piše Petra Klarić
31. srpnja 2024. - 17:18

S nebodera na adresi Jobova 3 u Spinutu u utorak se tijekom noći s nadstrešnice na 14. katu odlomio komad betona i pao na balkon, ali i na obližnje parkiralište. Dobra je vijest što nitko nije ozlijeđen, a kako saznajemo od nadležnih, provest će se hitna sanacija problematičnog balkona. 

Kako su nam javili stanari nebodera, u trenutcima kada su se komadi zgrade počeli odlamati, osjećaj je bio kao da je potres. Bilo je samo pitanje vremena kada će se ovo dogoditi, dodaju. Kako bismo saznali što se točno dogodilo, obratili smo se Ivanu Arasu, predstavniku stanara zgrade u Jobovoj 3.

image

Odlomljeni komadi betona

Čitatelji/Slobodna Dalmacija

- Sinoć se odlomio dio zgrade i pao na balkon na katu niže, na svu sreću nitko se nije ozlijedio. Problem je nastao zbog neodržavanja zgrade, zapravo malo je reći neodržavanja, svi stanari već su upoznati s tim problemom i žele ga riješiti. Prije koji mjesec skupili smo potpise za obnovu zgrade, projekt je napravljen i prijavili smo se za sufinanciranje kompletne renovacije putem Europskih fondova. U jesen bi trebali saznati hoće li nam sufinanciranje biti odobreno, ali svjesni smo da je renovacija potrebna u svakom slučaju, odobrili oni sufinanciranje ili ne - rekao nam je Aras.

Zgrada je, dakle, godinama bila loše održavana, ali predstavnik stanara kaže da su se stvari kroz zadnjih godinu dana počele mijenjati na bolje. Da opasnost zaista postoji, potvrdio je sada i ovaj incident.

image

Oštećenje na balkonu

Čitatelji/Slobodna Dalmacija

Za "Tehnoplast", firmu koja je relativno nedavno preuzela upravljanje zgradom, imao je samo riječi hvale. Njihova reakcija bila je promptna, na teren su izašli odmah ujutro i kontinuirano im pružaju podršku. Kako nam kaže Aras, hitno se kreće sa sanacijom dijelova zgrade koji predstavljaju opasnost za stanovnike i ljude koji se nađu u okolici zgrade. Dodaje da mora pohvaliti i sustanare iz vijeća stanara, koji su također napravili sve što je situacija od njih zahtjevala.

Na teren su sinoć izašli vatrogasci, policija, djelatnici "Cestara" i komunalni redari. No, uskočili su i građani, među njima i Luka Kovač Levantin, predsjednik GK Spinut.

image

Zgrada na adresi Jobova 3

Gk Spinut

- Dijelovi betona padali su i na parkiralište, ali srećom nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete na autima. Tijekom večeri do jutra smo dežurali na lokaciji te preventivno upozoravali ljude i strance da ne prolaze u neposrednoj blizini jer je još uvijek velika opasnost od daljnjeg urušavanja. Danas je s predstavnicima stanara i "Tehnoplastom" dogovorena hitnu sanacija, jer je samo pitanje vremena kada će opet početi otpadati. Dijelovi zgrade otpadali su više puta tijekom večeri, između ostalog i na parking - kazao nam je Kovač Levantin. 

Dodaje da s parkinga između zgrada na adresama Jobova 1 i 3 uklanjaju parkirana vozila kako bi što prije krenuli sa sanacijom, ali i spriječili nastanak dodatne štete. Ovim putem zamolili su nas da susjedima poručimo da svoja vozila svakako uklone, u slučaju da to još uvijek nisu napravili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 14:43