StoryEditorOCM
SplitMOŽE TO I BOLJE...

Napravili smo đir po omiljenoj marjanskoj plaži: ‘Sve pet, ali čemu služi onaj kafić, a ne može se nigdje kava popiti..‘

Piše Petra Klarić
11. rujna 2024. - 16:32

Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan nedavno je na službenom Facebook profilu objavila da su na plažu Kaštelet postavili 20 klupa i pet koševa. Radi se o klupama i koševima koje im je ustupila gradska tvrtka "Splitska obala", a ranije su se nalazili na Žnjanu.

Nove klupe i koševi plaži su dali novu vizuru, ali i sadržaj kojeg je do sada na ovoj plaži nedostajalo. Kupači su dobili klupe na kojima mogu predahnuti, ali i ostaviti svoje stvari i okupati se u moru. Ipak, na Kašteletu ima još mjesta za napredak, a isto su nam potvrdili i kupači s kojima smo porazgovarali tijekom našeg đira po Kašteletu.

image

Klupe koje su na Kaštelet prebačene sa Žnjana

Jakov Prkić/Cropix

Na prvi pogled teško nam je na plaži uopće bilo pronaći domaće ljude, prevladavali su turisti, možda zato što su se vremenski uvjeti počeli mijenjati na gore. Ipak, točno na granici Kašteleta i Ježinca nabasali smo na dvije gospođe i priupitali ih kako im se sviđaju nove klupe, ali i nedostaje li im što na plaži.

- Evo, ja nisam ni primijetila klupe, valjda zato što se mi malo dalje kupamo. Ovdje, na Ježincu, nismo baš zadovoljni. Baš tu, ispred nas, nekoć je bila skala koju su stariji koristili kako bi lakše ušli u more. Sad je ona propala, ali i cijeli ovaj potez obale je u lošem stanju. Čini mi se da je bilo bolje kada su o ovome skrbili iz Udruge Ježinac. Načula sam da su neki ljudi slali upite gradonačelniku, ali ne znam što je s tim bilo. Trebalo bi malo i počistiti okoliš.

image

‘Moglo bi biti malo čistije‘

Jakov Prkić/Cropix

Ovdje smo prošle godine imali i kabinu za presvlačenje, a ove je godine nema. 

Što se Kašteleta tiče, bilo bi dobro da ima malo više sadržaja. Mladi ovdje sada manje dolaze, to je prije sve bilo puno ljudi, ali tada si na plaži mogao kupiti sladoled, popiti piće... - rekla nam je gospođa koja na Ježinac i Kaštelet svakoga dana dolazi iz Dugopolja. Mnogi komentiraju da bi stvarno dobro došao neki kafić sa štekatom ili beach bar.

image

Osim nas, u điru je bio i čuvar prirode

Jakov Prkić/Cropix

Nastavili smo zatim dalje prema Kašteletu. Uočili smo gospođu koja je sjedila na jednoj od klupica. Kada smo joj prišli saznali smo da je zapravo iz Čakovca, ali Kaštelet redovito posjećuje već punih 10 godina.

- Nisam odavde, ali tu sam svako ljeto već 10 godina, otkako mi se kćerka tu udala. Meni je plaža čisto OK, jedno bi zaista ovaj kafić trebalo ukloniti, ne izgleda lijepo - rekla nam je gospođa Elica koju smo nakratko omeli u uživanciji na plaži.

image

Zadovoljna kupačica Elica iz Čakovca

Jakov Prkić/Cropix

Nešto dalje zatekli smo Filipa koji je svoje "mjesto pod suncem" pronašao tik do klupica. Prišli smo mu i priupitali ga kako mu se sviđaju nove klupe.

- Nisam ih ni primijetio, meni je bitno samo da se okupam. Doduše, sad kad pogledam, čini mi se da ih je malo previše nabacano - rekao nam je Filip. 

Sve u svemu, čini se da su kupači generalno zadovoljni Kašteletom, ali imaju pokoju primjedbu. Od problematičnih stvari najviše ističu objekt u kojem je nekoć poslovao ugostiteljski objekt, koji zaista nagrđuje izgled plaže koja, osim toga, generalno OK izgleda. Nama je pažnju privuklo i loše stanje asfalta na parkiralištu, koji je na više mjesta popucao. Klupe i koševi dobrodošla su promjena, uz postojeće kabine za presvlačenje i tuševe. 

image

Parkiralište nije u najboljem stanju, ali velika je prednost što ima mjesta za dosta automobila

Jakov Prkić/Cropix

No, na susjednom Ježincu stanje je lošije. Betonska obala na mnogim je mjestima u lošem stanju, a kako nam kažu kupači, kada su jači valovi, dijelovi obale postanu veoma klizavi.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 06:07