StoryEditorOCM
SplitNOVI POKUŠAJ

Nakon što je pao natječaj za veliki projekt na sjeveru Splita, Banovina odlučila slušati struku: ‘Ponavljamo sve...‘

Piše Sandi Vidulić
27. rujna 2024. - 21:00

Iz Grada najavljuju da će se ubuduće pridržavati Pravilnika o natječajima s područja arhitekture i urbanizma. Barem kad je u pitanju ponavljanje natječaja za Sportsko rekreacijski centar na Brdima.

Podsjetimo, Rješenjem Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave od 12. srpnja poništena je Odluku o rezultatima projektnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja zatvorenog bazena i dvorane s vanjskim igralištima u sklopu sportsko rekreacijskog centra Brda u Splitu.

Opet pao natječaj za veliki projekt na sjeveru Splita, Grad mora sve ispočetka! Presudilo je važno mišljenje stručnjaka

Naknadno je 9. rujna Ocjenjivački sud s Povjerenstvom za javnu nabavu poništio kompletnu nabavu jer niti jedno od pristiglih 13. rješenja nije zadovoljilo uvjete iz Pravilnika o zaštiti od požara, a čega su se natjecatelji bili dužni pridržavati prema natječajnom programu kojeg je raspisao Grad kao investitor.

image

Sportsko rekreacijski centar Brda

Facebook/Grad Split

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća povela se rasprava oko propalog natječaja za Brda. Domagoj Bajić (HDZ) je upitao jesu li natječaji koji su rađeni u skladu s pravilnikom Hrvatske komore arhitekata bolje rješenje od onih kojeg je za Brda proveo Grad prema Zakonu o javnoj nabavi. Tvrdio je kako je on već ranije predvidio da će natječaj propasti. Gradonačelnik Ivica Puljak je tvrdio kako ni natječaji po pravilniku Komore nisu rješenje.

image

Ivica Puljak na sjednici Gradskog vijeća

Nikola Brboleža/Cropix

Rekao je kako je upitao predsjednicu Komore Rajku Bunjevac, može li ona jamčiti da li su arhitektonski natječaji prema Pravilniku Komore potpuno usklađeni sa zakonom, i da mu je ona odgovorila kako ne može garantirati.

Upitali smo Grad što namjerava učiniti dalje s Brdima? Hoće li za SRC raspisati arhitektonski natječaj u skladu s pravilnikom Hrvatske komore arhitekata, ili će ponoviti postupak javne nabave prema Zakonu o javnoj nabavi?

- Grad Split će provesti ponovljeni Natječaj za idejno arhitektonsko rješenje SRC Brda prema Zakonu o javnoj nabavi i Pravilniku Hrvatske komore arhitekata, odnosno prema članku 47. Pravilnika Hrvatske komore arhitekata - odgovorili su iz Banovine.

image

Današnji izgled Sportsko rekreacijskijskog centra na Brdima za koje se sprema novi natječaj

Jakov Prkić/Cropix

Dakle, ponovljeni natječaj će ipak ići prema Pravilniku o natječaju s područja arhitekture i urbanizma, s time da članak 47. Pravilnika glasi: „Ako je natječaj u sustavu javne nabave u slučaju neusklađenosti odredaba ovog Pravilnika i Zakona o javnoj nabavi, vrijede odredbe Zakona o javnoj nabavi.”

Ono što je prednost natječaja s područja arhitekture jest da uvažava i estetsku komponentu, odnosno arhitekturu koja se vizualno bolje uklapa u prostor.

Podsjetimo, Grad je odlučio provesti dva natječaja bez Društva hrvatskih arhitekata, što je izazvalo negodovanje kod struke. Za Hrvojevu ulicu i za SRC Brda. Prvi je izazvao prijepore zbog načina organizacije i natječajnih rezultata, a drugi zato što je također zbog manjkave organizacije propao.

Projekti temeljeni na struci

Nakon najave da će se Banovina raditi natječaji koji nisu u skladu s Pravilnikom Komore u Split je u veljači na razgovor s Puljkom došla predsjednica tog tijela Rajka Bunjecac. Poslije njihovog sastanka, Grad je objavio kako je potvrđena „obostrana zainteresiranost nastavka dosadašnje prakse provođenja urbanističko-arhitektonskih natječaja primjenom Zakona o javnoj nabavi i Pravilnika HKA, kao i uspostava intenzivnije suradnje s ciljem njegove prilagodbe suvremenim potrebama i zakonodavnom okviru”.

- Rezultati te suradnje trebaju osigurati proceduralno najkvalitetniju podlogu za provedbu predstojećih urbanističko-arhitektonskih natječaja za gradske projekte Stari Hajdukov plac, Kopilicu, Poljud, Brodaricu, Duilovo i ostale - napomenuli su iz Grada.

Hoće li se rečeno ostvariti i tako zaštititi pravila struke, kao i osigurati bolja rješenja za Split, vidjet će se kod ponovljenog natječaja za SRC Brda, ali i za navedene gradske projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 21:00