StoryEditorOCM
SplitNOVA SKUPŠTINA

Na Županijskoj skupštini najviše se pričalo o - učenicima! Problem su asistenti u nastavi, obroci i upisi prvašića

Piše Sandra Barčot
13. rujna 2024. - 16:45

Nikad brže, nikad učinkovitije i nikad s manje prozivanja, prošla je 30. Skupština Splitsko-dalmatinske županije, uz sudjelovanje 36 vijećnika od njih 47, koliko ih participira u regionalnom parlamentu. Jer osim tek nešto dizanja tenzija tijekom aktualnog sata u trajanju od 90 minuta, sve točke su, pa rekli bismo gotovo sve, usvojene – jednoglasno.

Samo je uoči Skupštine zaiskrilo zbog podizanja cijene smještaja u domovima za starije i nemoćne od 40 posto, pa su vijećnici Mosta Milija Baldić-Lukšić, Milan Perišić i Marin Rožić novinarima najavili i potpisivanje peticije kako bi se vratio "stari" cjenik za korisnike staračkih domova, gdje ih oni kao mostovci podržavaju.

– Od 1. rujna 2024. godine cijene smještaja u domovima za starije i nemoćne osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji povećane su za 40 posto, što je izazvalo val nezadovoljstva među štićenicima i njihovim obiteljima. Ujedno je potpuno neprihvatljivo da se u 21. stoljeću dodatno naplaćuju osnovne usluge, poput korištenja balkona ili klima-uređaja u domovima za starije. Ovakva netransparentnost u određivanju troškova ne smije se tolerirati, a štićenici i njihove obitelji zaslužuju pojašnjenje i pravedne uvjete. Most zahtijeva reviziju načina donošenja odluka u domovima za starije te jasno i transparentno definiranje svih troškova. Potrebna je hitna reakcija kako bi se zaštitili interesi štićenika koji su pogođeni ovim povećanjima. Štićenici domova već pripremaju peticiju za pravednije uvjete, a Most im pruža punu podršku u njihovim nastojanjima – istaknuli su mostovci, na što im je župan Blaženko Boban odgovorio:

image

Župan Blaženko Boban

Božidar Vukičević/Cropix

– Za socijalne kategorije ni jedan cent nije porasla cijena ni u jednom od domova na području naše županije. Za sve ostale povećane su cijene sukladno potrebama na tržištu, ali još su uvijek 100 posto manje nego u privatnom sektoru. Ja postavljam pitanje: ako moj roditelj nije socijalna kategorija, zašto bi imao prednost u domu u odnosu na privatni sektor gdje vaš roditelj mora platiti 100 posto veću cijenu od moga roditelja? Zbog čega? A socijalnim kategorijama, ponavljam, ni jedan cent nije povećana cijena.

Župan nije mogao precizirati koji troškovi su točno porasli, ali kaže da to zna nadležna pročelnica.

No iako nije uopće za uspoređivanje troškova u privatnim domovima i u ovim županijskim, čije poslovanje svi mi plaćamo kao porezni obveznici, što očito mnogima nije jasno pa se paralela uvijek povlači, a to vam je kao da uspoređujete voće i povrće pa uvijek slušamo iste floskule, Skupština se nastavila aktualnim satom i upitima vijećnika, od kojih izdvajamo pitanje nezavisnog Ante Popovića o stigmi jednog učenika u kaštelanskoj Osnovnoj školi Bijaći zbog alergije na hranu.

image

Vijećnik Ante Popović

Božidar Vukičević/Cropix

– Prošle godine učenik je pohađao prvi razred produženog boravka, no dijete je imalo sve više zdravstvenih problema te su mu liječnici preporučili posebnu vrstu prehrane. No roditelji su odbijeni od strane škole kada su zatražili posebnu prehranu, pa su do kraja prošle školske godine roditelji osiguravali od kuće prikladnu hranu jer škola nije željela ispuniti svoju zakonsku obvezu. Roditelji su očekivali da će u ovoj školskoj godini škola osigurati djetetu prikladnu prehranu kad već nije u prošloj, ali prevarili su se. Samo su dobili obavijest kako im je dijete premješteno iz razreda s produženim boravkom u normalno razredno odjeljenje. Kako ćemo zaštititi to dijete? – upitao je resornog pročelnika za prosvjetu Tomislava Đonlića, a na istu adresu bilo je upućeno i pitanje Tonija Garca, vijećnika iz kvote HSLS-a, koji je upozorio na problem nedostatka pomoćnika u nastavi.

image

Pročelnik Tomislav Đonlić

Božidar Vukičević/Cropix

– Novim pravilnikom definiran je broj asistenata pa sada za primjer iznosim rad u Obrtničko-industrijskoj školi u Imotskom, koja je prošle godine imala na raspolaganju devet pomoćnika u nastavi na devet učenika s teškoćama u razvoju, a sada ima mogućnost zapošljavanja za samo dva pomoćnika. Posljedično, učenici s teškoćama iz navedene škole ne idu u školu ovaj tjedan, što nikako nije dobro. Aktivno se kao županija moramo uključiti u ovaj problem.

– Na sastanku s resornim ministarstvom raspravljali smo o ovom problemu broja pomoćnika u nastavi u strukovnim školama, koji ćemo riješiti uskoro izmjenom Pravilnika – najavio je župan Blaženko Boban, koji je najavio i postupanje u još jednom problemu, a koji je iznio vijećnik HSP-a Luka Roguljić, iz vladajuće kvote HDZ-HGS-HSP-DP.

image

Luka Roguljić, dopredsjednik Skupštine

Božidar Vukičević/Cropix

– Imamo 479 djece manje u prvim razredima zbog odgode upisa prvašića. Što ćemo poduzeti da dogodine ovaj broj ne bude ovakav? – pitao je Roguljić, na što je župan bio konkretan:

– To je 16 odjeljenja prvašića, a problem je da su među njima i neki koji nisu zadovoljili ni lani, znači s devet godina će u prvi razred. Odgovornost je na svima nama, i roditeljima, i zajednici, i liječnicima. Problem je što djeca ne mogu zadržati koncentraciju više od 10 minuta. Morat ćemo donijeti radikalnu mjeru da ne bude mobitela u školama!

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Uz ove rasprave tijekom aktualnog sata, sve točke dnevnog reda su se "lagano" usvajale, uz poziv svim vijećnicima za dolazak na svečanu Skupštinu Splitsko-dalmatinske županije 30. rujna, u 11 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, kada se slavi rođendan regionalne uprave i blagdan nebeskog zaštitnika, svetog Jeronima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 16:46