StoryEditorOCM
Splitsvečanost u hnk

Na rođendan Splitsko-dalmatinske županije stigao cijeli državni vrh, Boban puca od ponosa: ‘Znate da kod mene nema...‘

Piše Stipe Šarić i Sandra Barčot
30. rujna 2024. - 17:14

Svečarski, s ponosom na mnogobrojne provedene projekte, uz naravno i dodjelu nagrada za 13 laureata, obilježen je 31. rođendan Splitsko-dalmatinske županije u splitskom HNK.

Na proslavu je došao državni vrh predvođen premijerom RH Andrejom Plenkovićem, te ministrima Brankom Bačićem, Šimom Erlićem, Tončijem Glavinom, Ivanom Šipićem uz potpredsjednike sabora Antu Sanadera i Sabinu Glasovac, čelnike regionalne uprave: župana Blaženka Bobana, zamjenika Ante Šošića i Stipu Čogelju kao i predsjednika Skupštine SDŽ Mate Šimundića, uz ostale brojne uzvanike.

image
Nikola Vilić/Cropix

Prometnice u fokusu

- I ove godine, kao i lani, dajem naglaske na aktivnosti koje smo proveli, i sada pri kraju županovog drugog mandata. Suradnja Vlade RH i Splitsko-dalmatinske županije je „zacementirana“ investicijama - od jačanja prometne infrastrukture, preko gospodarstva, ulaganja u KBC Split, sveučilište i kulturu.

Riješili smo i prometne koridore, u transeuropsku mrežu vratili smo Split i Dalmaciju koji su bili nekadašnje slijepo prometno crijevo. Sada i Hrvatska ima, jedina, uz Njemačku četiri prometna koridora – istaknuo je, između ostalog prvi čovjek Vlade Plenković u svom obraćanju dupkom punom hramu splitske kulture.

image

Premijer Andrej Plenković

Nikola Vilić/Cropix

Najavio je kako je fokus trećeg mandata povećanje plaće i mirovina, te priuštivo stanovanje i mirovina, uz porezno rasterećenje osobnih dohodaka kroz porez na imovinu te jačanje poduzetničkog duha,

- Dalmacija je itekako važna za hrvatski turizam osiguravajući petinu prihoda u toj gospodarskoj grani. I nemojte zaboraviti Hrvatska je 18. turistička destinacija svijeta - kazao je.

image
Nikola Vilić/Cropix

Komplimente koje je iznio premijer, ali i prvi čovjek HDZ-a, stranke koja od osnivanja regionalne uprave vlada ovom županijom, itekako su godile županu Blaženku Bobanu kao nagrada za njegovih sedam godina vladavine.

Bolji život za svih

- Hvala vam svima na zajedništvu i podršci u realizaciji svih naših aktivnosti koje su važne za dobrobit života svih naših žitelja. Uvijek ističem svoju egidu „Politikama razvoja DA politikantstvu zauvijek NE! Znate da kod mene nema „crvenih vodovoda“ ni „plavih cesta“ ni „zelenih tunela“.

Cesta je cesta, bolnica je bolnica, škola je škola. Svi vi gradonačelnici i načelnici ste svjedoci takvog moga pristupa, od prvog dana nakon izbora – kazao je župan Blaženko Boban, prisnažujući kako je županija danas jedno veliko gradilište - od radova na šest aglomeracija, preko ulaganja u cestovnu infrastrukturu do obnove ili izgradnje škola, školskih dvorana i niza drugih velikih projekata.

image

Župan Blaženko Boban

Nikola Vilić/Cropix

Istaknuo je regionalni čelnik i projekte demografije, povratak života u Zagoru i na otoke, ulaganja na cijelo područje od Vrlike do Visa i Vrgorca, ujedno u svom govoru ističući i naslijeđe nebeskog zaštitnika sv. Jere.

Predsjednik županijske Skupštine, Mate Šimundić je u svom govoru posebno naglasio našu trostruku baštinu, taj pleter antičke mjere, kršćanske vjere i hrvatskog identiteta, rezimirajući:

Preživili smo sve nedaće

- Naši su korijeni duboki. Da nisu, tko bi preživio sve nevolje koje su nas pogodile!

image

Mate Šimundić

Nikola Vilić/Cropix

Uslijedile su dodjele nagrada laureatima koje su dodijelili župan Boban, predsjednik Skupštine Šimundić i Tomislav Buljan, predsjednik Odbora za imenovanje.

Skupne nagrade: Kulturno-umjetničkoj i športskoj udruzi "Cista Velika" koju je preuzeo Ivan Vučemil, Kulturno-umjetničkoj udruzi "Milan Begović" iz Vrlike koju je preuzela Marina Turudić, dok je treća skupna nagrada dodijeljena Hrvatskom katoličkom glazbenom društvu Podstrana koju je preuzeo Željko Car. Skupnu nagradu dobio je Oratorij Don Bosco-Kman, a primio ju je don Mario Bobić i Splitsko dijabetičko društvo koja je uručena Branku Luliću.

Osobne nagrade zaslužili su: Josip (Joe) Željko Bašić, dr. sc. Marija Jović, Nedjeljko Kovačev, prof. dr. sc. don Mladen Parlov i Ivan Pavišić.

Priznanje u Splitu kao odlazak na mjesec

Nagrade za životno djelo, kao zahvala njihovom dugogodišnjem trudu, uručene su: prof. prim. dr. sc. Vedranu Radoniću, akademiku Nenadu Cambiju i prof. dr. sc. Draganu Ljutiću, rektoru Sveučilišta u Splitu, koji se u ime laureata i zahvalio.

image

Osobnu nagradu primio je Dragan Ljutić

Nikola Vilić/Cropix

- Nije lako u Dalmaciji, a poglavito u Splitu dobiti priznanje, to je kao da ste otišli na Mjesec. Hvala vam svima i onima koji su nas predložili i prepoznali naš rad i onima koji su nas izabrali, i vama koji ste danas ovdje s nama. A posebno hvala našim suprugama – u svom ritmu zahvalio se rektor Ljutić na priznanjima.

U programu je sudjelovao operni pjevač Bože Župić uz glasovirsku pratnju Ivana Peraka, sinjski alkari, kliški uskoci, KUD Milan Begović-Vrlika, Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana, te vrhunski zbor Brodosplit uz glumca Matiju Grabića iz gradskog kazališta mladih Split koji je utjelovio lik sv. Jere. 

image

Božo Župić

Nikola Vilić/Cropix

Prvo pozdravi, a onda minuta šutnje

Poprilično je sve iznenadio protokol događanja na svečanoj skupštini SDŽ kada je nakon izvođenja dviju himni, nacionalne „Lijepa naša“ i županijske „Čuj, dozivlju časni pređi“ uslijedilo pozdravljanje uzvanika, a mnogo ih je bilo. Pročitana su imena brojnih uzvanika, iz političkog, svjetovnog, crkvenog, društvenog i kulturnog života naše županije.

Nakon pozdrava uzvanika prvi govornik je bio predsjednik Skupštine SDŽ Mate Šimundić koji je tek tada pozvao sve okupljene u splitskom narodnom kazalištu na-minutu šutnje! 

Tek tada se odala počast poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 17:15