StoryEditorOCM
Split‘sveto brdo‘

Na Marjanu 114 ilegalnih objekata, kreće rušenje? Vlasnici: Mi smo zadnji fetivi u Splitu ostali, oduzimaju nam naše

Piše SPLIT SD
25. kolovoza 2024. - 15:42

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, dao je intervju u kojem govori zašto njegov Plan za upravljanje park-šumom nedavno nije dobio suglasnost Ministarstva okoliša. Napomenimo i da su zbog te ‘obijenice‘ članovi udruge koja okuplja vlasnike zemljišta na Marjanu jako zadovoljni. No, Pejnović navodi da su otklonili prepreke i da će taj Plan biti osnova budućeg višegodišnjeg djelovanja.  

image
Vojko Bašić/Cropix

Pejnović je najavio da će se rušiti bespravno sagrađene nekretnine, a vozilima je zabranio dolazak na građevinska zemljišta.

Pejnović je na poziciju ravnatelja došao na natječaju, na kojem je njegov program rada ocijenjen najboljim. Prije je radio u Narodnim novinama. 

"Shvatio sam da se, kao i u Narodnim novinama, nalazim u okoštalom sustavu sklonom političkom uhljebljivanju bez konkretne usmjerenosti u stručan rad. Cijela je ustanova bila podijeljena u klanove s vrlo lošom komunikacijom. Primjerice, ostao sam šokiran spoznajom da se nitko ranije u ustanovi nije adekvatno bavio problemom zaštite Marjana, što je njezina osnovna djelatnost.

image
/Shutterstock
image
Vojko Basic/Cropix

Tu je bio i problem nelegalne gradnje unutar granica park-šume, ali i neučinkovitost tada zatečenih djelatnika da po bilo kojem pitanju u svojoj nadležnosti išta naprave. Pritom su me dočekala i dva bivša ravnatelja na izmišljenim pozicijama savjetnika i zamjenika ravnatelja koji su bili na plaćama na nivou moje.

Nakon kratkog vremena napravio sam prvu sistematizaciju, čime sam rasteretio ustanovu triju najplaćenijih pozicija i podijelio bodove na ostale radnike", govori u intrevjuu Pejnović za Index

"Trenutačno je na Marjanu evidentirano 114 ilegalno izgrađenih objekata. Postoje slučajevi ilegalne gradnje koji su došli do samoga kraja, gdje su ilegalni graditelji u poziciji u kojoj više nemaju pravnog manevra za produljenje ili izbjegavanje rušenja svojih objekata, ali ponovno dolazimo do situacija da građevinska inspekcija izbjegava i prolongira rušenje tih objekata", pojašnjava.

image
Josko Ponos/Cropix/Cropix
image


 

Sasa Buric/Cropix

"Ukratko, glavna intencija osoba koje su gradile ilegalne objekte na Marjanu je, naravno, osobna materijalna korist jer je vrijednost stambenog kvadrata legalne kuće na Marjanu oko 10.000 eura, što potvrđuje nedavni primjer prodaje voćnjaka i pripadajućeg pješačkog puta od 1060 kvadrata s legalnim objektom od 13 kvadrata za 400.000 eura", navodi.

Tajnik udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu Ivan Peršić, poslao je demnati u kojem navodi kako Ravnatelj ustanove namjerno stavlja fokus na nezakonitu gradnju koja nema nikakve veze s Planom upravljanja.

"Ravnatelju Javne ustanove za upravljanje Park Šumom Marjan (dalje JUPŠM) Marku Pejnoviću gori pod nogama i preko medija pokušava izvršiti pritisak na Ministarstvo zaštite okoliša da mu odobri Plan upravljanja koji sadrži potpuno nelegalnu zonaciju kojom pod šumski ekosustav želi svrstati više od 40 hektara poljoprivrednih površina koje se nalaze u privatnom vlasništvu. Da je takva zonacija izrađena protivno Smjernicama za izradu planova upravljanja Ministarstva zaštite okoliša potvrdilo je i samo Ministarstvo u svom očitovanju (u prilogu). Ravnatelj ustanove namjerno stavlja fokus na nezakonitu gradnju koja nema nikakve veze s Planom upravljanja. Ovdje se radi o prikrivenoj nacionalizaciji gdje poljoprivredne površine uvrštava pod šume kako bi se to jednog dana pretvorilo u javne površine. Danas smo na redu mi, zadnje što je od fetivih u Splitu ostalo, krivi smo jer su nam naši djedovi ostavili svoja polja. A kome će sutra otimati?

Tih 55 hektara poljoprivrednih površina (na slici) postoji na Marjanu od kada postoji i uzgoj maslina i vina u Dalmaciji. Bilo ih je i više. Širenjem šume na južne padine našeg ‘svetog brda‘ napravila bi se nepovratna šteta tradiciji i identitetu Splita. Nestali bi terasasti suhozidi zaštićeni kao kulturno dobro, a o bioraznolikosti flore i faune da ne govorimo. Zašto onda ne bismo zatrpali i Dioklecijanove podrume? Što će nam išta što nas povezuje s našom prošlošću?

Grad Split i JU PŠM žele splitskog težaka dovesti u kategoriju uspomene. Međutim, vlasnici 55 hektara poljoprivrednog zemljišta su itekako stvarni. Stvarni su i naši maslinici i voćnjaci i povrtnjaci. Svatko to može vidjeti na Google mapama. Stvarne isprave su i zemljišnik i katastar, kao i Ustav RH koji nam JAMČE pravo vlasništva i posjeda.

image


Foto: Sasa Buric/CROPIX

 

Sasa Buric/Cropix

Znate li što je nestvarno? To da jedino u Park šumi Marjan ne vrijede isti zakoni kao i u svakom drugom zaštićenom području u Hrvatskoj. A to je jedino što mi tražimo. Napravite gospodo sve po zakonu. Neka gospodin Pejnović pročita Zakon o zaštiti prirode, tamo sve tamo piše. A ako misli da će mu Ministarstvo zbog nekoliko vrlo manipulativnih objava u medijima dati suglasnost za brisanje 500 godina splitske povijesti, jako se vara.

Još malo detalja o Javnoj ustanovi na čelu s gospodinom Pejnovićem:

U posljednje dvije godine, od dolaska aktualne uprave, ustanovu napustilo više od 10 djelatnika kojima je raskinut ugovor o radu ili su im sistematizacijom ukinuta radna mjesta ili su zbog pritisaka zatražili sporazumni raskid ugovora. Među njima su i jedina pravnica ustanove, voditeljica službe promocije i edukacije, glavni čuvar prirode i svi čuvari prirode, ali i stručna voditeljica i inženjer šumarstva. Posljednje dvoje ustanovu je napustilo nedavno i to upravo radi neslaganja s metodologijom izrade Plana upravljanja i posebno s upravljačkom zonacijom.

Javna ustanova nedavno je putem javnog natječaja primila u radni odnos novu stručnu voditeljicu, no i ona je ovih dana nakon samo 10-ak dana zatražila sporazumni raskid ugovora u radu. Zbog svega navedenog, ali i brojnih drugih nezakonitosti, zatražili smo od Ministarstva provođenje upravnog nadzora nad radom Javne ustanove"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 17:38