StoryEditorOCM
SplitGMAZOVI SE MNOŽE

Na istoku Splita ‘udomaćile‘ se zmije, građani očajavaju: ‘Došle su nam na prag kuće! Prstom upiru u svoje susjede...

Piše Frano Kiso
11. lipnja 2024. - 20:46

Gotovo svaki dan u medijima i na Facebook stranicama možemo vidjeti neku o vijest o zmijama u urbanim područjima, a pošto je ovo njihovo najaktivnije vrijeme u godini treba dobrano pripaziti kada se zalazi blizu zaraslih terena, nagomilanog otpada i neodržavanih zelenih površina. Sada nam se javila čitateljica sa istoka Splita koja nam je prepričala da su u susjedstvu vidjeli čak nekoliko zmija!

- Vidjela sam mrtvu zmiju kraj smeća u ulici Lovački put, a sutradan je jednu vidio i susjed na pragu kuće. Sve se to zbilo unutar 50 metara - prepričava nam uznemirena građanka s Dragovoda napominjući da redovno viđaju i štakore.

image

Živa zmija na pragu kuće

Čitateljica

Razlog zašto viđamo zmije u blizini smeća su ostaci hrane koji privlače glodavce, a upravo su oni glavni plijen za gmazove. Također, zmije osjete feromone drugih zmija pa situacija može vrlo brzo eskalirati na jednom užem području.

image

Mjesto na kojem je pronađena mrtva zmija

Čitateljica

- Prirodno je da ima zmija, no čudi me da su baš ovako blizu kuća. Za obližnji nered su krivi vlasnici nekretnine koja se raspada i ne održava. Kriv je i kotar koji ništa ne poduzima da se to počisti, trebaju oštrije kažnjavati vlasnike - veli čitateljica te tvrdi da svatko snosi dio krivnje, a najviše ljudi koji uokolo bacaju smeće.

image

Neodržavano susjedstvo na Dragovodama

Čitateljica

- Sigurno ćemo tražiti pomoć Grada da se ovaj nered počisti. Već nekoliko godina molimo da se sve ovo riješi - očajava gospođa s Dragovoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 20:47