StoryEditorOCM
Splitmarkovača

Može li požar ugroziti bazu u Žrnovnici i kakve tajne krije taj objekt? Unutra su rakete od skoro tonu i dometa - 80 km!

Piše SPLIT SD
28. kolovoza 2024. - 13:43

Vatrogasci su jutros za HRT rekli kako nema više opasnosti ni za raketnu bazu u Žrnovnici. Naime, plameni jezici su se približili bazi. 

- Također, čitavo vrijeme uz vatrogasce na terenu su djelatnici Jedinice specijalne i interventne policije kao potpora i to na području uz raketnu bazu s obzirom na potrebu nadzora i usmjeravanja prolaska vozila mještana unutar zone ograničenog prometa - navela je policija. 

image

H R T

Požari su u više navrata prijetili bazi, poput primjerice  2011. kada je vatra i ušla u bazu.  U MORH-u su tada za Večernji rekli da stvarne ugroze za rakete uskladištene duboko ispod zemlje nije bilo.

– Raketno naoružanje i oprema skladište se u tipiziranim podzemnim skladištima, potkopima vojarne „Sv. Jure“ Žrnovnica. Podzemna skladišta projektirana su i sagrađena prema svim sigurnosnim propisima, a ulaz u podzemna skladišta zaštićen je neprobojnim vratima otpornim na djelovanje eksplozije i vatre - kažu.

image

Požar iznad raketne baze kod Žrnovnice na cesti prema Sitnome

Joško Šupić/HANZA MEDIA

U MORH-u dodaju da požar nije ugrozio raketno naoružanje i opremu te da je tada opožarena samo manja površina niskog raslinja i žbunja. Bazu su branili pripadnici HRM-a koji su stacionirani u bazi i 50 pripadnika kopnene vojske.

A što da je vatra zahvatila zgrade, tunel...?

– Ugrožene bi bile samo vanjske stambene i upravne građevine, a sigurnost raketnog naoružanja i opreme ne bi bila smanjena – tvrde u MORH-u.  

Uz odobrenje zapovjedništva HRM-a, Glavnog stožera OS-a i Vojnosigurnosno-obavještajne službe, ‘Slobodna ‘je 2011. ušla u taj 24 satni čuvani objekt koji se uvukao duboko u brdo Markovača.

Vodič nam je bio poručnik bojnog broda Neven Pejković koji je zapovijedao ovim strateškim vojnim objektom kojemu nema sličnog na istočnoj obali Jadrana.

- Nema ni teoretske šanse da vatra izvana prodre unutar potkopa - rekao nam je tada Pejković. 

Mrežu tunela, brojne prostorije, kao i same rakete, zbog sigurnosnih razloga nismo smjeli fotografirati. No, čuli smo da su prostori opremljeni za potpunu hermetičku izolaciju od vanjskog svijeta u slučaju biokemijskog napada. Udar dubinskih, penetrirajućih aviobombi ili čak atomske bombe snage 20 kilotona, objekt ispod dinaridnih stijena ne mogu ni okrznuti, a kamoli nanijeti ozbiljniju štetu. Ukupna površina podzemne baze, koja raspolaže s radionicama, skladištem goriva, spavaonicama, kuhinjom, sanitarnim čvorovima, golemih je 7 i pol tisuća četvornih metara.

image

Ulaz u Raketnu bazu Žrnovnica

Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Ako vam je teško vizualizirati kolika bi to površina bila, pokušajte zamisliti, primjerice, poljudski stadion ukopan u utrobu Marjana. - Od ukrcajno-iskrcajnog dijela do prostorije gdje su rakete, dijele nas dugi tuneli i četvera teška vrata. Kompletan objekt čuvan je 24 sata. U blokovima gdje su rakete, razni alati, instrumenti i elektronički uređaji, podovi od grafita sprječavaju izbijanje statičkog elektriciteta. Električne instalacije također su napravljene da onemogućuju izbijanje statičkog elektriciteta, odnosno nema iskrenja koje bi moglo isprovocirati zapaljenje.

Sve te prostorije imaju toplinske i dimne senzore. Rakete i elektronički uređaji su pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom. Baza ima vlastiti hidroforsku mrežu koja se napaja iz rijeke Žrnovnice. Svaka se prostorija u slučaju požara može zatvoriti te izolirati na način da se spriječi dotok zraka i energije. Svakog ponedjeljka radi se kompletni tehnički pregled objekta, raketa i MOL-ova, a redovito imaju i protupožarne vježbe. 
Bilo je nekoliko vojnih delegacija iz NATO-a. Svi su oni impresionirani izgledom i očuvanošću objekta. 

image

Ulaz u Raketnu bazu Žrnovnica

Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Protubrodske rakete RBS-15B koje se čuvaju i servisiraju u Žrnovnici najpreciznije su i najmoćnije oružje koje HRM trenutačno ima.
Od trenutka izdavanja zapovijedi do postavljanja raketa na mobilni obalni lanser, koji potom može djelovati, potrebno je 45 minuta.

Rakete održava i servisira školovani kadar, od strojara, električara do pirotehničara. Dio kadra znanja je stekao u bivšoj JNA, a dio na školovanju u Švedskoj gdje su rakete proizvedene. Od 6 do 12 mjeseci potrebna je obuka u bazi za rad na raketama. Zapravo, stjecanje znanja nikad ne prestaje, jer i nakon što pojedinac dobije ovlaštenje za samostalno obnašanje ustrojbene dužnosti, učenje se nastavlja-pojašnjava nam poručnik Pejković.

Kada su hrvatski vojnici preuzeli raketnu bazu od JNA 1991., u njoj su zatekli 50-ak raketa RBS-15B, tada najsuvremenijih krstarećih protubrodskih projektila švedske proizvodnje.

Inače, između 15. i 16. rujna 1991. u noćnim satima samostalna satnija sveti Jure izvela je iznenadnu vojnu akciju kojom je zauzela najznačajniji objekt bivše JNA/JRM - Raketnu bazu u Žrnovnici. Objekt je prešao u ruke HV-a u cijelosti. Zaplijenjena je veća količina naoružanja - streljiva i opreme. Naravno, najznačaniji je švedski raketni sustav RBS-15B. Kad su u JNA saznali da je baza u rukama Hrvatske onda su i povukli brodove. Naime, iz te raketne baze mogao se gađati bilo koji brod JNA i to na čak 80 km. Spomenimo i da je zarobljena kompletna posada objekta, ali nije bilo žrtava. 

image

Zrnovnoca, 290707. Pozar iznad raketne baze kod Zrnovnice na cesti prema Sitnome Foto: Josko Supic/Cropix

Joško Šupić/HANZA MEDIA

Navodilo se i da su u tunelu ispod brda Markovača uskladištene bile i stotine protubrodskih raketa P-15, P-20, kao i protuavionske RZ-13, sve sovjetske proizvodnje, a koje su činile naoružanje za fregate i raketne čamce JRM-a.

 - Maštu raspiruju i objekti na otocima o kojima se gotovo ništa ne zna. I na području bivše Jugoslavije bilo je objekata koji su se smatrali vrlo tajnima. Među njima su i Korešnica i Žrnovnica nekad poznata pod kodnim nazivom Objekt 182. Radilo se o prostorijama vojno-pomorske oblasti JNA, građenima od 50-ih do 80-ih godina. Stanovnici tog područja blizu Splita govorili su o " helikopterima koji nestaju u brdu". Na tom teritoriju pokraj Splita postojala su, vele, dva podzemna objekta bivše JNA. Jedan je bila mornaričko-tehnička raketna baza na lijevoj obali rijeke Žrnovnice, u kojem su ispitivane protubrodske i protuzračne rakete, a s desne strane rijeke nalazio se operativni centar Komande VPO-a. No, za razliku od vojnih baza u SAD-u i Rusiji, ovdje nije bilo glasina o izvanzemaljcima - navodio je Večernji

image

HRVATSKI VOJNIK

Rakete u utrobi brda

Koliko je moćno oružje koje se nalazi u Žrnivnici?

Hrvatski vojnik je 2015. pisao o gađanju protubrodskom raketom RBS-15B.

- U akvatoriju Dugog otoka uspješno je provedeno nadzorno-tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B. Raketa ispaljena s obale, s raketne bitnice RB-1, izravno je pogodila metu i potpuno je uništila. Riječ je o jednoj od najvažnijih aktivnosti HRM-a planiranih za ovu godinu, a lansiranje je provedeno u svrhu ispitivanja pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti raketa te procjene isplativosti temeljnog remonta s ciljem produljenja njihova životnog vijeka… - pisao je Hrvatski vojnik

Tadašnji načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić naglasio je kako je ovo prvi put da je Hrvatska vojska ispalila raketu s raketne bitnice. “To značajno povećava sposobnosti OSRH i mogućnost da u potpunosti branimo Jadransko more. Te se rakete mogu lansirati i na ciljeve na zemlji i svaki cilj na udaljenosti do 80 kilometara vojska može sigurno pogoditi i u potpunosti uništiti. Ponosni smo što smo to postigli znanjem hrvatskih vojnika te što smo svojim znanjem i umijećem izvršili i potreban remont i održavanje sustava.”

Prethodno je lansiranje raketa RBS-15 pri kojem su ispaljene dvije rakete s raketnih topovnjača Kralj Petar Krešimir IV. (RTOP 11) i Šibenik (RTOP 21), provedeno prije gotovo 21 godinu u sklopu združene vježbe HRM-a te HRZ-a i PZO-a pod nazivom Posejdon 94. Sustav se otad redovito održavao na srednjem stupnju održavanja te se usporedno s proizvođačem, švedskim SAAB-om, pokušavala ugovoriti viša razina održavanja te remont.

Nakon što je 2002. istekao formalni resurs rakete do propisanog remonta, donesena je odluka o privremenoj zabrani njihove operativne uporabe.

Meta je bila plovni objekt pozicioniran na udaljenosti od 25 kilometara od rta Lopada s kojeg je izvršeno lansiranje. Izrađena je od plutajućih pontona u kombinaciji s praznim kontejnerima, visine deset metara i širine 35 metara.

Godine 2014. donesena je odluka o produljenju životnog vijeka raketa te su započela laboratorijska ispitivanja njihovih komponenti, podsustava i lansera. Testiranje i remont pojedinih dijelova sustava nastavljeni su i tijekom ove godine te je 27. travnja Stručno povjerenstvo potvrdilo spremnost četiriju raketa za lansiranje.

Produljenje životnog vijeka protubrodskih raketa RBS-15B koje obuhvaća njihovo ispitivanje dio je i projekata opremanja i modernizacije Hrvatske ratne mornarice prema Dugoročnom planu razvoja OSRH za razdoblje od 2015. do 2024. godine. 

Sustav RBS-15B u sastavu je HRM-a od 1991., a godinu poslije uveden je u operativnu uporabu. O njemu su brigu cijelo vrijeme vodili pripadnici Satnije za održavanje raketa u bazi “Žrnovnica”. Redovito su provodili provjeru ispravnosti sustava za upravljanje letom rakete i održavanje lansera, a rakete su skladištene u propisanim kontroliranim uvjetima vlažnosti i temperature. Posade platformi za lansiranje raketa također su se redovito obučavale u postupcima rukovanja i lansiranja raketa.

Raketa RBS-15B namijenjena je za uništavanje brodova od 200 t do 15 000 t. Velikog je dometa i ima mogućnosti leta iznad kopna te gađanja ciljeva iza horizonta odnosno ciljeva u radarskoj sjeni otoka, kao i gađanja pod kutom od 90 stupnjeva. Vjerojatnost pogotka je visoka, a učinak bojne glave razoran. Kompletan sustav ima vrlo brzu reakciju od momenta uočavanja cilja do lansiranja rakete.

Raketu tijekom leta pogoni turbomlazni motor, a iz lansera je izbacuju dva startna raketna motora koja se odvajaju od njezina trupa nakon nekoliko sekundi leta. Sustav vođenja i upravljanja letom sastoji se od radarske glave, autopilota, radiovisinomjera i pneumatskog sustava za upravljanje radom krila i kormila. Autopilot i radarski visinomjer vode raketu po programiranoj putanji na dijelu autonomnog puta, a zatim frekventno agilna radarska glava pretražuje područje u kojem se nalazi cilj što se definira na lansirnoj platformi prije samog lansiranja. Nakon detekcije i zahvata cilja, radarska glava preuzima vođenje leta rakete do pogotka u cilj pri čemu se aktivira bojna glava. U slučaju prejakog ometanja, elektronika sustava za navođenje isključuje aktivni način rada i prebacuje na pasivni te usmjerava raketu prema izvoru signala ometanja.

 Osnovni TT podaci

– najveća udaljenost gađanja: 80 km
– najmanja udaljenost gađanja: 12 km
– visina leta rakete: 300 m/100 m/20 m
– brzina leta: > 0,8 maha
– gađanje ciljeva pod kutom: do ± 90º
– duljina rakete: 4,35 m
– promjer trupa: 0,5 m
– raspon krila: 1,40 m
– raspon krila (sklopljen): 0,8 m
– masa kontejnera: 780 kg.

Raketna bitnica

– naoružanje: četiri protubrodske rakete RBS-15B
– domet: najmanji 12, a najveći 80 km
– posada: dva časnika, dva dočasnika
– najveća brzina: 80 km/h
– visina: 4 m
– najveća masa s b/k: 16 500 kg
– širina: 2,5 m
– duljina: 10 m

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 14:12