StoryEditorOCM
SplitKa lušija

More u Splitu je uskuhalo, pitali smo stručnjake koliko je to opasno za razvoj bakterija. Problem je samo ova situacija

Piše Tanja Šimundić Bendić
20. srpnja 2024. - 08:27

Spremimo se za još jedan naporni vrući vikend, za kojeg je osvježenje najbolje pronaći u moru čija kakvoća, po aktualnim rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazuje odlične rezultate. Analiza je obavljena na 172 županijske postaje, od čega je na 158 ocjena izvrsna, na 11 dobra, na tri zadovoljavajuća.

Crvenu ocjenu za sada nema niti jedna ispitana točka. No, ima nešto drugo što buni naše sugrađane, to su enormno visoke temperature mora koje skaču preko 26 stupnjeva, na nekim lokacijama idu i do enormnih 30. More je zakuhalo, pretvorilo se u lušiju, tuže se naši sugrađani sve više se pribojavajući ove stvari:

image

More je uzavrilo, je li to problem...

 

Vojko Bašić/Cropix

- Kad more tako nenormalno zatopli, kad mu temperatura skoči iznad 26, pa ide i do 30 stupnjeva, onda bi se u njemu mogle razvijati puste neke opasne bakterije. Puno je dice, kupača, pa ovo, ono, sve to može na toj visokoj temperaturi podivljat, nakotit se... A šta ako se dogodi zaraza, jer kad i vodu u loncu ostaviš vani na ovom podivljalom suncu, ona se brzo zamuti, usmrdi. Možda tako može biti i s morem, ovo sve nešto nije dobro, nećemo se valjda na kraju svi još i zarazit – čujemo od brojnih Splićana.

image

Na splitskoj plaži Trstenik prošli se tjedan nekoliko dana pratilo stanje kakvoće mora

 

Paun Paunović/Cropix

Problem je Echerichia colli

Pa da vidimo, ima li razloga za takvu zabrinutost. Imamo dobru vijest, nema! Kada se priča o zagađenju mora, nalik prošlotjednom na istočnoj strani uvale Trstenik, misli se prvenstveno na pojavu Escherichije colli. Riječ je o bakteriji indikatoru fekalnog zagađenja, čija se koncentracija mjeri tijekom redovnih analiza kakvoće mora na tisuću jadranskih lokacija. Može li se ona, kako kupači strahuju, intezivnije pojaviti pri ovako visokim temperaturama uskuhanog mora, pitali smo prof.dr. Mladena Šolića iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

- Po tom pitanju imamo dobru vijest, viša temperatura mora, kao i jači intenzitet svjetla, djeluju jako negativno na preživljavanje Escerichie colli. Njoj je more ionako strana sredina. Pa kada se udruže uvjeti kakvima svjedočimo i ovo ljeto, automatski dolazi do skraćivanja vremena njihovog preživljavanja u moru.

Ako zimi bakterija može u morskoj hladnijoj sredini minimalno živjeti osam do deset sati, ljeti se uz ovako visoke morske temperature taj rok skraćuje na 15 minuta. Tako da bojazni od njihovog jačeg koncentriranja nema. Naravno tu pričamo isključivo o situacijama koje nisu izazvane ljudskim čimbenikom, kao najčešćim uzrokom njihove pojačane pojavnosti u morskoj sredini – navodi prof.dr. Šolić.

Dakle kupajte se, uživajte, ne paničarite. Ali ne bi bilo zgoreg popratiti i analize stručnih službi, koje na dnevnoj bazi donose ocjene kakvoće mora na analiziranim lokacijama uzduž naše obale. Nije nemoguće da se na nekoj od postaja u nekom trenutku uoči nezadovoljavajuće stanje. Nalik situaciji s Trstenika na koju aludiraju brojni splitski kupači.

image

Splitske su plaže prepune kupača

 

Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Na udaru su slabiji

Analiza koju su proveli djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije na Trsteniku je ukazala na pojavu Escerichie colli u koncentraciji većoj od maksimalno dopuštene. Pretpostavlja se kako je do onečišćenja rezultiranog trodnevnom preporukom izbjegavanja kupanja, došlo djelovanjem čovjeka. Odnosno izlijevanjem sadržaja septičke jame iz neke od okolnih kuća, u potok koji se ulijeva direktno u uvalu.

Upravo je to najčešći način koji dovodi do zagađenja mora što određenim skupinama ljudi, djeci, starijima, onima s određenim temeljnim bolestima, može izazvati zdravstveni problem. U osnovi ovakvog zagađenja najčešće stoji ljudski faktor, čovjek koji sebičnim, štoviše glupim djelovanjem stvara problem na lokaliziranom području.

S posljedicama prema široj zajednici. Imamo još jednu situaciju koja kod ljudi uzrokuje nelagodu i bojazan. Mnogi kupači često brkaju pojavu fekalnog zagađenja nastalog ljudskim djelovanjem, s rezultatima procesa razgradnje fitoplanktona, vrlo čestom u zatvorenijem morskom području.

image

Kupači se plaše zaraze

 

Luka Gerlanc Cropix/

- Ponekad se na takvim zatvorenim lokalitetima u kojima nema izraženije dinamike, pronađu organske tvari nastale od uginulih fitoplanktona. Prilikom takvih razgradnji dolazi do oslobađanja metabolita koji mogu imati neugodan miris. Tada ne govorimo o fekalnom zagađenju, već o normalnim pojavama koje se javljaju u specifičnim uvjetima - napominje prof.dr. Šolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2024 18:43