StoryEditorOCM
Splitpromaya band

Ovi momci usred Splita tako dobro ‘praše‘, prolaznici su u deliriju, svaki nastup im je senzacija: ‘Samo se dogodilo...‘

Piše Stipe Šarić
25. kolovoza 2024. - 22:03
Luka Vukšić, bubanj, Ante Barić bariton saksofon, Tomo Domazet tenor saksofon, Marin Goreta truba, Roko Perković trombon i Jakov Marendić bas klarinet  Božidar Vukičević/Cropix

Izgledalo je kao da će to biti jedna obična ljetna večer u Marmontovoj ulici dok se nisu pojavila šestorica mladića koji su svojim glazbenim nastupom izazvali opći delirij i rasplesali stotinjak posjetitelja koji su ih zastali poslušati.

Zastajali su i strani i domaći, a nas, kao i mnoge ostale zanimalo je tko su ti momci koji su napravili pravi mali spektakl u samom centru Splita.

A oni su: Jakov Marendić, Roko Perković, Marin Goreta, Luka Vukšić, Ante Barić i Tomo Domazet i članovi su Promaya benda kojeg su sami osnovali, te je ovo bio jedan od njihovih prvih javnih nastupa, iako je u to teško povjerovati po tome koliko su ga kvalitetno odradili.

Najstariji od njih ima samo 18 godina, a mi smo ih uspjeli uhvatiti točno prije njihovog novog nastupa u Marmontovoj da nam kažu nešto više o sebi, ali i o tome kako je cijela priča uopće započela. 

image

Luka Vukšić, bubanj, Ante Barić bariton saksofon, Tomo Domazet tenor saksofon, Marin Goreta truba, Roko Perković trombon i Jakov Marendić bas klarinet

Božidar Vukičević/Cropix

- Svi idemo u glazbenu školu Josipa Hatzea, ali većina nas smo se upoznali u osnovnoj školi u Solinu i odmah smo imali dosta dobre odnose. Već u školi smo krenuli s pričama kako ćemo mi jednog dana imati svoj bend jer mislim da je svakom glazbeniku koji postoji to u cilju.

Tako smo krenuli i kada smo došli u srednju školu nas četvorica, bez Luke i Marina, već smo tada htjeli imati bend, ali u tom trenutku nismo imali ideju što raditi, te smo se našli u novom okruženju, pa nismo htjeli žuriti. Tako da smo praktički samo čekali njih dvojicu da dođu i onda druge godine naše u "Hatzea", to jest njihove prve kada su došli skupili smo se i odlučili napraviti ono što smo oduvijek htjeli - govori nam Ante, te otkriva čije aranžmane trenutno sviraju. 

- U trenutku osnivanja još nismo znali koju ćemo vrstu glazbe svirati i onda smo malo razmišljali što ćemo svirati, a kako sam ja od malena, te je to zapravo još jedan razlog zbog kojeg sam počeo svirati, veliki obožavatelj grupe "Lucky Chops" odlučili smo da ćemo svirati njihove aranžmane. Oni imaju isti sastav instrumenata, samo što umjesto suzafona mi imamo bas klarinet, ali su iste note. I to je to, znači uzeli smo od njih note, njihove aranžmane smo našli na internetu i počeli svirati - kazuje nam.

image

Luka Vukšić, bubanj, Ante Barić bariton saksofon, Tomo Domazet tenor saksofon, Marin Goreta truba, Roko Perković trombon i Jakov Marendić bas klarinet
 

Božidar Vukičević/Cropix

Plan im je sada, kako su nam otkrili, početi pisati svoje aranžmane, te je Roko Perković već napisao dva aranžmana koja će dodati kao svoj program. Kao svoj cilj ističu da žele pisati svoje aranžmane, možda čak i nove stvari kako ne bi bili toliko ovisni o bendu "Lucky Chops", već da budu sami za sebe. A također su nam otkrili i kako je došlo do imena Promaya.

- Ime je nastalo tako što smo htjeli spojiti više stvari koje nam znače, a to je prvo odakle smo, znači nekako promaja, to je ovdje za Split i Dalmaciju, riječ koju svi upotrebljavaju. I uz to radi neke baze, amo reći interne, jer uvijek se kaže da je neko promaja u glavi kad je malo otiša, a treća stvar je ta da je promaja vjetar, pa ima neke veze s nama jer smo mi puhački sastav. Tako je nastalo ime, a y je iz baze, to ništa ne znači, ali to su otprilike neke tri stvari koje smo htjeli kroz to ime poručiti - objašnjavaju.

Što se tiče reakcija na njihov nastup u Marmontovoj tiče, kažu da nitko od njih šestorice još nije svjestan što su napravili.

- Mi smo odlučili nastupati tu, prvo zato što svaki glazbenik će reći da što više nastupa to bolje kako bi se izašlo u javnost. I drugo zato što nekako nitko od nas nije doživio tu uličnu svirku jer svi smo svirali u klasičnom orkestru, ali nikad tako neka zabavna glazba. A u zabavnoj glazbi je dobra stvar što odmah dobiješ rezultat ako se ljudima sviđa, oni će odmah plesati, pa smo izašli na ulicu da vidimo da li se ljudima sviđamo. Samo se odjednom dogodilo da su svi počeli pričati o nama i bili su oduševljeni.

image

Luka Vukšić, bubanj, Ante Barić bariton saksofon, Tomo Domazet tenor saksofon, Marin Goreta truba, Roko Perković trombon i Jakov Marendić bas klarinet
 

Božidar Vukičević/Cropix

Preko društvenih mreža su nam se počeli javljati ljudi koji nisu bili tamo da nam kažu kako im je žao što su propustili i raspitivati se kada će nova svirka da nas mogu poslušati. Većina, to jest ne većina nego sve što smo čuli su pozitivni komentari, te nije bilo nikakvih negativnih da nekome nešto smeta.

Stvarno nevjerojatno, ali mislim da nitko od nas još nije svjestan što se dogodilo - kazali su nam, a u to koliko su zadovoljni njihovi slušatelji smo se i sami uvjerili kada su tijekom našeg razgovora prišle dvije gospođe da se raspitaju kada i gdje će biti večerašnja svirka jer je ne žele propustiti.

Za kraj su nam ovi talentirani momci otkrili kakvi su im planovi za budućnost, ali i posebno istakli one koji su im jako puno pomogli.

- Planiramo početi svirati svoje stvari i nekako, napraviti da nam ovaj bend, ako je moguće, postane glavna stvar u životu. Znači da danas, sutra, kad bi trebali imati posao da ne moramo raditi na drugim mjestima i imati ovaj bend, nego da jednostavno uspijemo progurat se, da  sviramo i zabavljamo sebe i druge, a opet da od toga možemo živjeti.

I cilj nam je što više proputovati s ovim bandom, znači za drugu godinu imamo plan zatražiti dozvole na više mjesta po Hrvatskoj, ovako gdje ima dosta turista ljeti. Zatražiti dozvole i otići na par dana, tipa, ne znam, u Rijeku, Vodice, neke gradove gdje ima ljudi, da odemo tamo dva, tri dana i zabavimo ljude i sebe, a opet malo putujemo, te onda kasnije, nadamo se, i negdje izvan Hrvatske.

A na samom kraju moramo posebno spomenuti naše roditelje koji su uvijek bili tu za pomoći i pružiti podršku, te za dati pokoji savjet što treba napraviti i što je pametno - zaključuju ovi talentirani mladići.

image

Luka Vukšić, bubanj, Ante Barić bariton saksofon, Tomo Domazet tenor saksofon, Marin Goreta truba, Roko Perković trombon i Jakov Marendić bas klarinet

Božidar Vukičević/Cropix

Tko su i odakle su?

MARIN GORETA: ima 16 godina i dolazi iz Splita. Trubu je počeo svirati zato što su ga nagovorili roditelji

ANTE BARIĆ: dolazi iz Klisa i ima 17 godina, a počeo je svirati prije osam godina zato što se u njegovoj obitelji svi bave nekom vrste glazbe

ROKO PERKOVIĆ: je 18-godišnjak s Klisa. Trombon svira četiri godine, a svirati je počeo zato što se svi u njegovoj obitelji bave glazbom, a i selo iz kojeg dolazi ima jedan orkestar pa su ga i oni uputili u glazbu

JAKOV MARENDIĆ: ima 17 godina i dolazi iz Koprivna. Počeo je svirati prije osam godina i trebao je svirati potpuno drugi instrument, ali je na glazbenoj radionici otkrio klarinet i odlučio se za njega

LUKA VUKŠIĆ: je 17- godišnjak iz Solina. Upisao je udaraljke u školi "Silvije Bombardelli", a bubnjeve svira osam godina

TOMO DOMAZET: ima 16 godina i dolazi iz Sinja. Svira saksofon, a svirati je krenuo prije osam godina u glazbenoj školi u Sinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 13:07