StoryEditorOCM
SplitBIT ĆE TOGA JOŠ

Kupus u Zemljišniku radi čuda. Grad Split prisvojio zlatne kvadrate koje koristi moćni privatnik: ‘To je bila greška‘

Piše Sandi Vidulić
23. kolovoza 2024. - 08:40

Gradska vlast morala je izbrisati iz evidencije jedan poslovni prostor, da bi ga ubrzo vratila natrag. Riječ je o vrlo atraktivnoj lokaciji od 229 kvadrata na Marmontovoj ulici. Prošle godine Ivica Puljak donio je Zaključak kojim Grad briše iz evidencije 229 metra kvadratna na adresi Trg Republike 2, odnosno na Prokurativama.

Riječ je o prizemlju na istočnom krilu Prokurativa s orijentacijom na Marmontovu ulicu. Ovaj dragulj od poslovnog prostora, obzirom na lokaciju, izbrisan je iz evidencije gradskih prostora temeljem presude Visokog trgovačkog suda iz travnja 2021., kojom je Grad izgubio taj poslovni prostor, a vlasnik je postala Republika Hrvatska.

Štoviše, u Zaključku gradonačelnika iz studenog 2023. o brisanju iz evidencije poslovnog prostora od 229 m2, napominje se da će Grad platiti vlasnicima zaradu koju je ostvario od dana pravomoćne sudske presude. Naime, presuda Visokog trgovačkog suda donesena je još 22. travnja 2021., ali u veljači iste godine Andro Krstulović Opara produžio je na pet godina najam tvrtki Realizacija d.o.o. koja u tom prostoru na Marmontovoj drži čuvenu optičarsku radnju “Optika Anda”.

image

Vlasnici Optike Ande morat će potpisait novi ugovor s Gradom

Saša Burić/Cropix

"Optika Anda" je otvorila ekskluzivnu poslovnicu u Marmontovoj još 2016. nakon što su ugovorili zakup u vrijeme Ive Baldasara za 402 kune (53 eura) po četvornom metru. Opara je po istoj cijeni u veljači 2021. produžio ugovor, dva mjeseca prije negoli je prostor pripao Republici Hrvatskoj.

Svečano otvorena poslovnica Optike Anda u Marmontovoj ulici

Obzirom da se država uknjižila u zemljišnim knjigama u srpnju 2021. Puljak je donio prošle godine Zaključak kojim se briše iz evidencije ono što ne pripada Banovini. Bivša pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek objasnila nam je tada za Slobodnu kako država preuzima sve više nekretnina po Splitu jer se stranke ne žale na vrijeme, ili zbog toga što Grad nije stranka u postupku.

image

Vlasnici Optike Ande morat će potpisait novi ugovor s Gradom

Saša Burić/Cropix

Grad Split ostaje bez pustih kvadrata na najatraktivnijim lokacijama u centru! Ali neće završiti ‘samo‘ na tome...

 

Greška u proceduri

No, zašto je Puljak, unatoč presudi Visokog trgovačkog suda, godinu dana kasnije donio suprotnu odluku? Naime, u lipnju 2024. potpisao je Zaključak kojim se poništava Zaključak o brisanju iz evidencije 229 kvadrata u prizemlju na adresi Trg Republike 2.

Štoviše, u popisu gradskih poslovnih prostora koji su vlasništvo Grada ili njima Grad upravlja i raspolaže, a koji je objavljen sredinom srpnja, piše da je na adresi Trg Republike 2 u zakupu 229 kvadrata tvrtka Realizacija d.o.o. Također, piše da njihov zakup iznosi 53 eura po četvornom metru, ukupno 12.219 eura mjesečno, a to je cijena koja je ugovorena u vrijeme Opare na rok do 2026 godine.

Odgovor zašto je gradonačelnik donio suprotan zaključak kojim Gradu vraća “zlatnu koku” od poslovnog prostora potražili smo u Banovini.

 

Granica je ispod "Francuske alijanse"

 

Iz Grada kažu da je greškom izbrisan iz evidencije veliki poslovni prostor. 

- Poslovni prostor na adresi Trg Republike 2, površine 229 kvadrata, bio je pod upravljanjem Grada Splita. Temeljem Zaključka Gradonačelnika od 11. veljače 2021, godine, za isti je sklopljen ugovor o zakupu sa zakupnikom “Realizacija” d.o.o., s rokom važenja do 10. veljače 2026. godine. Presudom Visokog trgovačkog suda u Splitu, broj: 12 PŽ-2099/2020-2 od 22.04.2021.godine, Republika Hrvatska stekla je u vlasništvo dio zgrade sagrađene na čest. zgr. 957/20 (k.č.z. 10981/1), upisane u ZU 3969 K.O. Split - kazali su nam iz Upravnog odjela za poslovne prostore i stanovanje.

No, iz ostatka odgovora doznajemo kako se radi o birokratskom propustu radi kojeg je Grad u jednom trenutku ostao bez „zlatnih kvadrata”.

- Temeljem citirane Presude, Gradonačelnik je donio nekoliko zaključaka o brisanju iz evidencije poslovnih prostora kojima je do tada gospodario Grad Split, a koji se nalaze u predmetnoj zgradi. Kako se proteklih nekoliko mjeseci aktivno radilo na izradi Registra imovine Grada Splita, vršena je detaljna kontrola svih podataka kojima raspolaže nadležno Upravno tijelo i prilikom iste je utvrđeno da se naprijed spomenuta Presuda ne odnosi na dio zgrade u kojoj se nalazi predmetni poslovni prostor već na susjedni dio zgrade - tvrde iz nadležne službe.

Naime, u Grada kažu kako se presuda Viskokog trgovačkog suda odnosi se na drugu katastarsku česticu. Odnosno na kat.čest.zem. 10981/1 (čest.zgr. 957/20), a da se „predmetni poslovni prostor nalazi unutar susjednog dijela zgrade položenog na kat.čest.zem. 10984 (čest.zgr. 957/21)”.

Dakle, u Banovni tvrde da se Grad odrekao čestice koja ne pripada državi. Kako je onda došlo do greške, je li sud pogriješio?

- U naravi se radi o jednoj zgradi, a granica između ove dvije čestice prolazi sredinom poslovnog prostora koji se nalazi ispod Alliance Francaise (točan dio tog poslovnog prostora koji ostaje pod upravljanjem Grada Splita utvrdit će se geodetskom izmjerom). Iz navedenog razloga bilo je potrebno donijeti Zaključak o poništenju zaključka o brisanju iz evidencije u uvodu navedenog poslovnog prostora i isti vratiti u evidenciju poslovnih prostora kojima gospodari Grad Split.- objašnjavaju iz Grada.

image

U čitavoj priči našla se i Alliance Francaise, koja godinama organizira kulturna događanja

Vojko Bašić/Cropix

Ovdje valja napomenuti da su zgrade od kojih se sastoji istočno krilo Prokurativa podijeljene u nekoliko čestica, pa je čak ista vrlo dugačka zgrada o kojoj je riječ „sastavljena” od više čestica. Svakako, radi se o neobičnom slučaju. No, ovo nije kraj vraćanja poslovnih prostora koji se nalaze u toj zgradi u evidenciju Grada.

 

"Vratit ćemo i ostalo čega smo se odrekli"

 

- Ista procedura upravo je u tijeku i za dva poslovna prostora koji se nalaze na I i II katu zgrade položene na čest.zgr. 957/21, a koji su, analogno navedenom, također greškom brisani iz evidencije poslovnih prostora kojima gospodari Grad Split. S obzirom da se radi o istoj zgradi položenoj na više ZK čestica i s obzirom da se ti prostori nalaze na gornjim katovima, proces je nešto duže trajao jer je bilo potrebno nesporno utvrditi na kojem dijelu zgrade i preko koje čestice su položeni - najavljuju iz Banovine.

Podsjetimo da je u studenom 2023. Puljak donio tri Zaključka kojima je Grad izbrisao ukupno 545 četvornih metara poslovnih prostora iz evidencije na adresi Trg Republike 2. Osim prostora kojeg koristi Optika Anda, na drugom katu Grad je izbrisao iz svojih poslovnih knjiga prostor od 177 m2 kojeg je koristila Hrvatska seljačka stranka, kao i 40 m2 koje koristi "Yacht service Marinero". d.o.o. Svakako, riječ je o prilično vrijednim kvadratima koji će se vratiti Gradu. Naime, na čestici 957/21 upisan je u vlasničkom listu kao organ upravljanja Narodni odbor Grada Splita.

No, izgleda da Grad nije platio državi sredstva koja je ubirao od uplate poslovnih prostora od dana pravomoćne sudske presude, iako je to bilo navedeno u prošlogodišnjem Puljakovom Zaključku da će se izvršiti.

- Točka 2. Zaključka koja se odnosi na povrat sredstava uplaćenih Gradu Splitu od dana pravomoćnosti Presude nije bila konzumirana - napominju iz gradske službe, dodajući kako će s korisnikom poslovnog prostora sklopiti novi ugovor.

- Nastavno na naprijed navedeno, predmetni poslovni prostor vraćen je u evidenciju poslovnih prostora kojima gospodari Grad Split, a korisnik predmetnog poslovnog prostora (Realizacija d.o.o.) ponovno je zadužen za zakup predmetnog poslovnog prostora od dana prestanka zaduženja pa do dana isteka Ugovora o zakupu koji je i dalje na snazi (10. veljače 2026.) - zaključuju iz Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 18:24