StoryEditorOCM
SplitNAPLAĆUJU IM I KLIME

Korisnici splitskih domova se guše zbog novih računa, a šefica iz Županije najavljuje: ‘Gradimo novi dom za 120 ljudi‘

Piše Sandra Barčot
12. rujna 2024. - 08:59

Ne smiruju se tenzije zbog poskupljenja domova za starije i nemoćne u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 40 posto, budući se radi o drugoj korekcija cijena smještaja nakon poskupljenja od prije 15 mjeseci. Dok će s druge strane mirovine rasti tek mizernih sedam posto! Država i Županija "pokrivaju" 665 eura mjesečno po korisniku, pa smo upitali županijsku pročelnicu, još uvijek po ovlaštenju Dianu Luetić, šeficu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju, ima li rješenja za ovaj drastični "udar” po standard naših umirovljenika, od kojih većina nažalost "pleše” po rubu – siromaštva.

- Može li Splitsko-dalmatinska županija, kao osnivač Domova za starije i nemoćne Split (Zenta, Vukovarska, Stari Grad), Lovret-Split, Makarska (i Runovići) te Vis, učiniti nešto, izdvojiti dodatna sredstva kako bi se ovo poskupljenje smanjilo za krajnje korisnike, jer uvijek ističemo kako smo socijalna država?

- U 2024. godini Splitsko-dalmatinska županija izdvojila je 5,1 milijuna eura za sufinanciranje županijskih Domova. Iz decentraliziranih sredstava, znači iz državnog proračuna, za iste namjene u ovoj godini izdvojeno je 2,9 milijuna eura. Računajući da je u našim Domovima smješteno oko tisuću korisnika, za njihov smještaj Županija, dakle, izdvaja 425 mjesečno eura po korisniku, a Republika Hrvatska po 240 eura. No nažalost tih 665 eura mjesečno, nažalost, još uvijek ne pokriva ekonomsku cijenu smještaja koja danas iznosi oko 1500 eura.

Upitali smo pročelnicu zašto su korisnici primorani plaćati korištenje klimatskog uređaja u sobama, ako su te sreće da ga i imaju. Naime, upravo su nam se stariji i nemoćni smješteni u domovima, požalili zbog toga, jer onda po tome ispada kako bi svi službenici, svi djelatnici u javnim ustanovama isto trebali plaćati korištenje klime.

image

Diana Luetić

Tom Dubravec/Cropix

Pokretni korisnici moraju plaćati - klimatizaciju

Budući da hlađenje ili grijanje spada u uvjete za rad, odnosno u ovom slučaju za korisnike uvjete normalnog smještaja.

- Tijekom posljednjih nekoliko godina Županija je uložila sredstva za klimatizaciju soba u kojim borave korisnici 2, 3, i 4. stupnja usluge, a to su nepokretni i teže pokretni. Njima se klimatizacija ne naplaćuje.

U stambenim jedinicama, a tu mislim na bivše "apartmane“, dio korisnika, uz suglasnost Uprave doma, a mnogi i bez takvog odobrenja, samoinicijativno su postavili klimatizacijske uređaje, svakako znajući da to povećava kvalitetu usluge za njih, ali da nažalost povećava i cijenu struje za Dom u cjelini.

- Znači li to onda kako će nekome od članova Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne Splitsko-dalmatinske županije, pasti napamet i da sutra korisnicima naplati grijanje zimi?

- Dom je u startu izgrađen s instalacijama i postrojenjima za grijanje. Potrošnja struje se u tom dijelu tijekom vremena nije mijenjala/nadograđivala i grijanje se, dakle, ne naplaćuje.

Pokriva se "minus" ravnatelja, no ne i umirovljenika

Upitali smo pročelnicu Luetić i ovo:

- Odluka o poskupljenju smještaja u domovima nije više na Skupštini Splitsko-dalmatinske županije i 47 vijećnika koji sjede u regionalnom parlamentu, već na Upravnim vijećima, no i dalje upravo osnivač odlučuje o "brisanju” minusa koje rade ravnatelji domova za starije i nemoćne, pa se pitaju korisnici a zašto ne bi onda županija i njima izašla u susret i plaćala njihove „minuse”, odnosno razliku od mirovine do iznosa mjesečnog smještaja u domu?

- Sukladno zakonu cijene Domova utvrđuju Upravna vijeća, a osnivač odgovara za obveze svojih ustanova pa u tom smislu namiruje sredstva nedostatna za njihov rad.

„Minuse“ fizičkih osoba, bilo da su smješteni u Domu ili u svojim kućama, Županija ne podmiruje. Međutim, dugi niz godina Županija osigurava tzv. jednokratne novčane pomoći svim osobama, koje su izvan ustanova i ako su socijalno ugrožene.

image
Duje Klarić/Cropix

- Propitkujemo rad državnih-regionalnih domove za starije i nemoćne budući da svi mi financiramo njihovo poslovanja, dok su privatni domovi na tržištu?

- Privatni domovi nisu izvan zakonskog sustava socijalne skrbi. Djeluju po istim propisima, a mnogi od njih dijelom smještaju i korisnike kojima u potpunosti ili djelomično cijenu smještaja plača resorno Ministarstvo.

Napokon se gradi prvi dom nakon osnutka države

Radi se o socijalnim slučajevima, osobama slabog imovnog stanja i bez obveznika uzdržavanja, djece ili drugih osoba.

- Od osnutka države Hrvatske, nismo izgradili ni jedan dom, nismo ni otvorili ni jedan novi. Tek imamo najavu Dragljana kod Vrgorca. U kojoj je fazi taj projekt?

- Očekujemo dovršetak izgradnje Doma u Dragljanima polovicom 2026. godine. Smještat će imati oko 120 korisnika, pružati usluge pomoći u kući i zdravstvene zaštite – najavila je jednu konkretnu vijest županijska pročelnica Diana Luetić.

image

Dom za starije i nemoćne Split

Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 09:00