StoryEditorOCM
SplitVEČER ZA PAMĆENJE

Komičari SplickeScene povaljali Splićane od smijeha u poznatom pubu, a povod svega je humanitaran: ‘Puno dobroga svita!‘

Piše Jelena Banovac
1. lipnja 2024. - 15:09

Sinoć je održana humanitarna stand-up večer za udrugu ‘Caspera‘ u organizaciji Plan B puba, Tap B pivovare i SplickeScene te u suradnji sa spomenutom udrugom, a sve kako bi se pružila podrška ženama oboljelima od karcinoma.

Publika je cijelu večer odvaljivala od smijeha u nakrcanoj prostoriji, a glavni komedijaši za mikrofonom su bili Ante Travizi i Ivica Lazaneo, kao i nove nade splitske komičarske scene Ante Škugor, Ivan Jagnjić, Matej Perić i Jure Perišić.

Cijena ulaznica od 25 eura pokrila je troškove hrane i pića i sav prihod je uplaćen ‘Casperi‘. Želeći saznati nešto više o samoj udruzi, popričali smo sa čelnicom Sonjom Grgat.

- Udruga ‘Caspera‘ je organizacija žena oboljelih i liječenih od karcinoma, a naš cilj je biti podrška ženama koje se suočavaju s dijagnozom, pomoći im i biti uz njih kroz cijeli proces otkrivanja bolesti i samoga liječenja. Želimo im pokazati da nisu same i pružiti ruku podrške - pojasnila nam je Grgat dodavši da djeluju od 2020. godine i da trenutno imaju oko 130 članova.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Kada se suočite s bolešću, jedna od stvari koja vam je najpotrebnija je razgovor. Teško je dočarati koliko vam znači kada imate priliku popričati s nekim tko je bio u vašim cipelama. Pokušavamo djelovati na više područja, održavamo razna predavanja i zahvalni smo na odličnoj suradnji s liječnicima sa splitske onkologije - kaže predsjednica udruge.

Potreba za donacijama

Uoči samog razgovora nismo mogli ne primijetiti kako se iz minute u minutu tražila stolica više, pa nas je zanimalo koliko je sama organizacija ovog događaja bila zahtjevna.

- Za ideju je zaslužan suprug naše članice. Naime, gospodin Hrvoje Paštar, vlasnik Tap B Craft Brewery & Brew puba udružio je snage sa Splitskom Scenom, Brewpubom Split i Planom B. Mi smo samo trebale doći i uživati, sve je ispalo savršeno. Uvijek smo iznenađeni odazivom ljudi, nevjerojatno je koliko dobroga svita ima, ali su valjda tihi - veli Grgat i usput nam je pojasnila kako građani mogu podržati rad udruge:

- Mi smo neprofitna organizacija i financiramo se isključivo iz donacija i članarina, a članarine su nam zaista male, svega 10 eura godišnje. Ljudi nam mogu pomoći donacijom ili se mogu pridružiti i platiti simboličnu članarinu.

image
Jakov Prkić/Cropix

Nismo htjeli previše dužiti i za kraj smo još samo priupitali kako se nosi sa svom tom psihološkom i emocionalnom težinom koja dolazi s oboljenjima.

- Zaista je iscrpljujuće, većinu svog vremena posvećeni ste udruzi, živite to. Pokušavate organizirati radionice, pisati projekte i još hrpu toga. Ali onaj osjećaj kada žena dođe s milijun pitanja i sa suzom u oku, a ode s osmijehom, on je nemjerljiv, apsolutno ni sa čim. I to je razlog zbog kojega smo tu - emotivno nam odgovara.

image
Jakov Prkić/Cropix

I baš kada smo pomislili da petak ne može biti bolji, atmosfera nas je uvjerila u suprotno. Među brojnom publikom bile su i čudesne žene koje su se uspjele izboriti sa svim izazovima koje bolest nosi sa sobom.

A kako je prošla cijela večer i što su nam sve poručili komičari, pogledajte u priloženom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 10:53