StoryEditorOCM
SplitOdlazak velikana

Komemoracija za profesora emeritusa i bivšeg splitskog prorektora Tomislava Marasovića održat će se u palači Milesi

Piše D. Š.
21. listopada 2024. - 16:45

Komemoracija za nedavno preminulog prof.dr. sc. Tomislava Marasovića, povjesničara umjetnosti koji je dugim angažmanom na zaštiti i istraživanju baštine zadužio Split, održat će se u prostorijama Zavoda HAZU (Palača Milesi) u srijedu, 23. listopada u 18 sati. Prigodnu riječ održat ce akademik Nenad Cambi, akademik Kažimir Hraste, emeritus Ivo Babić i prof. dr. Dragan Ljutić, rektor Sveučilista u Splitu.

Profesor emeritus Tomislav Marasović rođen je u Splitu 1929. godine, diplomirao povijest umjetnosti u Zagrebu (1955.), gdje je i doktorirao (1958.). Radio je u Urbanističkome zavodu Dalmacije (1956.– 80.), bio je profesor na Filozofskome fakultetu u Zadru (studij u Splitu), a nakon osamostaljenja splitskoga studija (1983.) i njegov prvi dekan.

Od 1990. do 1994. bio je prorektor za znanost Sveučilišta u Splitu.

Utemeljitelj je poslijediplomskog studija Graditeljskog naslijeđa u Splitu (1975.) na kojemu je vodio ključne kolegije iz područja zaštite nematerijalne baštine. Istražio je srednjovjekovnu arhitekturu i urbanizam Dalmacije, razradio metodologiju revitalizacije povijesnih gradskih jezgri, osobito Dioklecijanove palače, koja je upravo njegovom zaslugom upisana na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Zbog izvanrednog doprinosa i rada na zaštiti kulturne baštine dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, Nagrada grada Splita za životno djelo te Nagrada Vicko Andrić za životno djelo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 16:46