StoryEditorOCM
SplitŠKVERSKI BRANITELJI

Karusel istine: ’Nije nas te ‘91. bilo puno, šaka hrabrih srca i 60 metaka. Znali smo: ‘Padne li Svilaja, past će Split’

20. kolovoza 2023. - 17:40

Ovaj događaj organiziran je kao spomen na dane ponosa i slave, a vezano uz izlazak 1. bojne 114. brigade ZNG-a, tzv. škverske bojne, na prvu ratnu zadaću i izlaska na teren 114. brigade na područje drniško-sinjske bojišnice, sa zadaćom uspostavljanja linije razgraničenja, zauzimanja dominantnih kota Svilaje, Turjače i Jelinjaka i zaustavljanja četničko-jugoslavenskog Kninskog korpusa na njegovu pohodu prema Splitu.

Sudionici karusela, u kojem je uz škverske dragovoljce bilo unuka, djece, žena i prijatelja, okupili su se u splitskom škveru, ispred zgrade u kojoj je osnovana 114. brigada ZNG-a, gdje je bilo i njezino prvo zapovjedništvo.

Potporu ovoj akciji škverskih dragovoljaca svojim sudjelovanjem dali su i pripadnici udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”, koje je predvodio Siniša Mršić, predsjednik splitske podružnice.

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

Nakon zajedničke fotografije, na mjestu gdje je točno prije 32 godine fotografiran dio vojnika škverskog bataljuna prije izlaska na teren, sudionici su mimohodom otišli do Parka hrvatskih mučenika te položili cvijeće, zapalili svijeće i pomolili se. Nakon toga karusel osobnih automobila krenuo je prema Pribudama, Milešini, Gornjem i Donjem Ogorju.

Na taj način, točno na 32. godišnjicu, simbolično je obilježen izlazak škverskih dragovoljaca, s mjesta gdje je i osnovana slavna 114. brigada.

Koliko je tada bilo bitno zauzeti položaje na Svilaji, pokazat će događaji nakon nepunih mjesec dana, kada je jugoslavensko-četnička sila krenula na hrvatske položaje. Tada se znalo i pisalo: “Padne li Svilaja, past će Split.”

image
Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

Domaćini su bili članovi Lovačkog društva “Svilaja” iz Ogorja Donjeg, koje vodi predsjednik Slaven Jelavić-Čićić. Predsjednik Jelavić pozdravio je sudionike karusela i izrazio želju za još čvršćom suradnjom.

Nazočni su srdačnim pljeskom pozdravili prvu ženu u redovima 114. brigade na terenu Svilaje Milu Ramljak, kao i Ivana Vukovića, zdravstvenog djelatnika koji je prvi izišao na teren sa svojim suborcima.

– Ovaj karusel organiziran je prvenstveno u ime istine i zaštite digniteta Domovinskog rata, prkoseći današnjim izdajnicima, krivotvoriteljima istine, a u čast i spomen našim poginulim i umrlim suborcima. Dragovoljci Domovinskog rata 1990. i 1991. bili su udarna igla za sva buduća događanja koja su nas dovela do slobode i neovisnosti – kazao nam je Goran Kosor, predsjednik UVDR-a “Brodosplit”.

image
Josko Supic/Cropix

– Nije nas te devedeset prve bilo puno, šaka hrabrih srca i 60 metaka. Ti se ljudi ne smiju zaboraviti, oni su preteča svega ostaloga što je Domovinski rat iznjedrio – rekao je Damir Tomaš, tadašnji zapovjednik voda veze.

– Ovim karuselom sjećamo se dana ponosa, a također podsjećamo i sve ostale na golu istinu istknuo je dragovoljac Jure Rađa, sudionik vojne kolone 1991. i karusela danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 08:55