StoryEditorOCM
Splitajme nama

Kamikaze na splitskim cestama: u dva tjedna policija ulovila 99 pijanih vozača, a gomila je odbila testiranje na drogu!

Piše Ivica Marković
23. rujna 2024. - 16:00

Nastavi li ovako s kontrolom prometa i prekršaja koji su zbivaju u njemu, splitske, ali i županijske prometnice bi uskoro mogle ostati bez automobila, motocikala, mopeda... i svih drugih "prometala" koji "lete" po cestama.

Da bi promenice učinili što sigurnijim Policijska uprava Splitsko-dalmatinska je od 9. do 22. rujna ove godine provela operativnu akciju „Pojačan nadzor vozila i vozača MTC-a (motocikala) i mopeda“.

Tijekom provođenja te akcije policijski su službenici na području Splita, Solina, Sinja, Trilja, Imotskog, Trogira, Vrgorca, Omiša, Makarske, te općina Klisa, Dugopolja, Muća, Neorića, Dicma, Otoka, Glavica, Hrvaca, Primorskog Dolca i Radošića ostvarili zavidne rezultate u spriječavanju potencijalno pogibeljnih zbivanja.

Tako su u tom periodu utvrđena 522 prekšaja, od čega je 180 bilo onih koji su počinili vozači motocikla i mopeda.

Svakako, najznačajniji su oni prekršaji, kada netko upravlja motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Takvih je prekršaja ovoga puta bilo 99, od čega je na vozače motocikla i mopeda "otpalo" njih 13. Čak 19 vozača je odbilo preliminarni test na prisutnost droga u organizmu, od čega su vozači mopeda i motocikala dva puta odbili test, ali će dobiti kaznu kao da je utvrđeno prisustvo narkotika u organizmu, jer odijanje testiranja je jednako prisustvu narkotika u organizmu.

U 16 slučajeva vozači su upravljali motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, od čega su u 13 slučajeva participirali vozači motocikala i mopeda. Bez potrebne kategorije motociklima su upravljale 24 osobe, a u 16 slučajeva je utvrđena tehnička neispravnost vozila, od čega je njih 11 "otpalo" na motocikle i mopede. U 22 slučaja vozači motocikla i mopeda nisu koristili zaštitnu kacigu.

Zasigurno bi policija bila sankcionirala kud i kamo više vozača, pogotovo onih koji upravljaju motociklom ili mopedom, no u tome ih je omela kiša, koja je nekoliko dana padala, pa je sukladno lošem vremenu na prometnicama bilo i manje motociklista i mopedista.

Ove rezultate je ostvarila "ekipa" od 10 policijskih službenika u 10 smjena.

image

Policija u akciji

Pu Sd/Slobodna Dalmacija

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 16:01