
Prije par tjedana mnoštvo zagrebačkih studenata je zatražilo hitnu medicinsku pomoć zbog sumnje na trovanje hranom nakon obroka u menzi Građevinskog fakulteta. Svi su upućeni u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, gdje su im pružene liječničke usluge, a dvije osobe su zbog težih simptoma zadržane na bolničkom liječenju.
Taj je slučaj uzburkao javnost, te potaknuo pitanja oko toga koliko je kvalitetna hrana koju svakodnevno jedu naši studenti. U povodu toga, proveli smo zadnjih par dana ručajući u nekoliko splitskih studentskih menzi kako bi to provjerili.
Prvi na redu bio je restoran "Index" u Svačićevoj, nedaleko od HNK Split. Tamo smo stigli u 12 sati, baš kada je ručak započinjao. Stolovi unutra su već bili popunjeni, no zato je vani bilo u potpunosti prazno. Red za hranu nije bio velik, a za jesti smo se odlučili uzeti pašticadu s njokima i salatu sa strane što nas je koštalo manje od dva eura. Iako smo došli na samom početku, meso je već bilo hladno, te dosta žilavo. Njoke prelivene s umakom su, pak, bile vrlo ukusne što je popravilo dojam. Salata je bila nezačinjena, ali plus je što je bila svježa. Ocjena 7/10.
Sljedeća menza u niza bila je ona na Kopilici, točnije nedavno otvoreni studentski restoran "S. O. S." Na početku moramo pohvaliti kako je sami restoran uređen, rekli bismo kako je, gledajući interijer, riječ o najljepšem kojeg smo posjetili prilikom našeg obilaska. No, okrenimo se sad ipak onome zbog čega smo tamo bili, a to je hrana.
Na red smo i ovdje stigli jako brzo, a za ručak smo izabrali zapečeno tijesto s manistrom i sirom, te rižu kao prilog s čime smo išli igrati na sigurno gledajući ponudu, ali se to na kraju ipak pokazalo kao pogrešna odluka što se tiče okusa samog jela. Naime, zapečeno tijesto nam je stiglo još uvijek toplo i bilo je jako fino, ali nakon nekoliko zalogaja postalo je malo dosadno za naše nepce i uz to je bio potreban prilog koji bi sve to malo podignuo.
Riža se tu, kako smo naveli na početku, nije pokazala kao dobra opcija. Njen okus je isto bio u redu, ali se jednostavno sve nije dobro slagalo. Tu je riječ o našoj grešci, pa ne možemo to puno uzimati u obzir pri davanju ocjene. Za desert smo uzeli palačinku koja je bila lijepo popunjena, te odličnog okusa uz komadiće lješnjaka unutra. Od svega toga smo se uspjeli jako dobro najesti, a sve nas je koštalo nevjerojatnih 1,34 eura. Na koncu naša ocjena je 7.5/10.
Sutradan smo nastavili naš obilazak i u 12 sati posjetili restoran "Hostel" na Spinutu. S obzirom na to da je ručak tek započeo stolovi su još uvijek bili poluprazni, a nije bilo ni reda. Za jesti smo uzeli pohanu piletinu s pireom, te nastavljajući u jučerašnjem trendu - jednu palačinku.
Pire je bio dobro začinjen, a piletina ukusna, te pržena točno koliko treba. Jesmo li u životu jeli bolju piletinu od ove? Apsolutno. Jesmo li, pak, ikad u životu jeli bolju za 1,30 eura? Definitivno ne. Vrijedi napomenuti kako je palačinka također bila dobra, ali ipak preferiramo onu s Kopilice. Sve u svemu, naša ocjena je visokih 9/10.
Nakon toga smo se uputili do restorana "Kampus" gdje nas je dočekala standardna gužva. Nakon 10-ak minuta čekanja, uzeli smo pljeskavicu i rižu, te kolač kao šećer na kraju. Kao i u svim menzama do sada, ručak smo platili ispod dva eura. Što se njegove kvalitete tiče, ona je bila sasvim u redu. Pljeskavica fino pečena, dobrog okusa, te njen prilog riža vrlo dobro skuhana. Kolač je isto bio jako ukusan. Na koncu ocjena za jelo je 8.5/10.
Zadnja menza koju smo posjetili bila je ona na FESB-u, a o njoj smo od mnogih studenata čuli samo riječi hvale
- Na FESB-u je po meni daleko najbolja spiza - rekao nam je Splićanin Toni kojeg smo sreli na Kampusu.
Do samog studentskog restorana smo došli pred kraj ručka, oko 14.40 sati, pa smo bili zabrinuti što će nas sve dočekati u ponudi. Izbor iskreno nije bio prevelik, ali nam je radnica objasnila koji je razlog tome.
- Sutra je Veliki petak i mi nećemo raditi nekoliko dana. Nismo bili sigurni koliko će studenata uopće danas doći zbog praznika koji sada slijede, pa nismo htjeli pripremiti previše toga da ne bi morali bacati hranu što nikako ne želimo - pojasnila nam je.
Nakon kratkog razgovora s njom odlučili smo se uzeti pohanu puretinu i mix povrća kao prilog. Puretina je bila dobrog okusa, ali mrvicu suha. No, tu suhoću je jako dobro nadomjestio mix povrća koji je još uvijek bio topao i odlično skuhan. Uzimajući sve u obzir, hrani koju smo jeli na FESB-u dajemo ocjenu 8/10.
Na kraju možemo potvrditi kako je hrana koju smo jeli u studentskim menzama po Splitu bila vrlo kvalitetna. Neke stvari možda su mogle biti ukusnije, ali gledajući koliko nas je sve koštalo na to se i ne možemo previše buniti.
Komentari (0)
Komentiraj