StoryEditorOCM
Splitsuđenje bekavcu

Je li ponedjeljak dan odluke za splitskog kapetana u turskom zatvoru? ‘Bože, daj da ga puste. Ali na oprezu smo...‘

Piše Damir Tolj
15. rujna 2024. - 19:05

Bilo bi najbolje da se zajedno vratimo doma u Split! Čuli smo se par puta telefonski, optimističan je i dobro se drži. Ko i dosad, smatra da bi triba bit pušten jer nije ni za šta kriv. Kako mu je? Znate i sami kako naš svit kaže: "I tovar se navikne na samar!" A kako mu može bit zatvorenom u Turskoj skoro cilu godinu dana...

Ne znamo jeste li zaboravili kap. Marka Bekavca, splitskog pomorca i zapovjednika "Phoeniciana – M", broda za prijevoz sipkih tereta, turskog vlasnika i panamske zastave pripadnosti, kojemu turske vlasti sude po zapovjednoj odgovornosti budući da je na tom "bulk carrieru", dugom 180 metara i nosivosti 30.000 tona, jesenas pronađeno više od pola tone kokaina. Najprije u Kolumbiji, a potom i nakon povratka, u Turskoj.

Splitski pomorac već je 7 mjeseci u turskom zatvoru! Odvjetnica: ‘On je žrtva mafijaša.‘ Oglasio mu se i brat

‘Slobodna‘ ga prozvala da je obećao pomoći splitskom pomorcu zatočenom u Turskoj, Plenković reagirao: Razgovarao sam...

Bekavac se nalazi u istražnom zatvoru u Ankari od lanjskog listopada. Optužen je zajedno s još devetero članova međunarodne posade, dok drugih deset pomoraca nije ni bilo terećeno. Splićanin je bio jedini hrvatski državljanin na brodu. U ponedjeljak mu je ročište na kojemu bi mogla biti donesena i presuda u ovom slučaju.  

– Na put idemo u nedilju. Bit će i Markova supruga Katja. Neće bit izvedivo da ga obađemo i u zatvoru jer je to puno komplicirana procedura i traži puno vrimena, kojega nemamo. Zatvor u Ankari je 300 kilometara udaljen od suda u gradu Eregli na obali Crnoga mora. Vidit ćemo ga, baren u sudnici. Bože, daj da ga konačno puste. Svi se nadamo, ali ko zna šta će bit. Najbolje bi bilo da ima svoga odvjetnika, da se skroz posveti baš njemu, ovako mora svu nadu polagat u odvjetnike koji rade za kompaniju. Valjda će bit dobro – kazao nam je u petak Jozo Bekavac, brat zatočenog pomorca.

image

Jozo Bekavac: Marko je optimističan...

Tom Dubravec/Cropix
image

Brat Jozo i supruga Katja idu u Tursku na suđenje kap. Marku Bekavcu

Duje Klaric/Cropix

Odvjetnik iz Ankare smatra da se Marku Bekavcu ne piše dobro. Turski zakoni su takvi: Kapetan broda je kriv za sve!

‘Iskustvo nas uči oprezu...‘

Bekavčeva splitska odvjetnica Jasna Kotarac Jabuka drži da je u ponedjeljak moguća odluka:

– Teško je išta tvrditi, ali velika je vjerojatnost da bi sudac mogao donijeti odluku. Koliko znamo, svi su dokazi već izvedeni i svjedoci ispitani. Budući da je taj novi sudac nedavno preuzeo slučaj, bio je naložio odgodu želeći dodatno istražiti činjenice o drogi pronađenoj u Kolumbiji, o čemu se dosad nije posebno govorilo jer je sve bilo koncentrirano oko narkotika pronađenih na brodu nakon povratka u Tursku. Jasno je, naime, da se radi o istoj pošiljci. Iako, ne znam što je sudac uopće mogao istraživati ako sud ljetos nije radio i ako nije bilo nikakvih sudskih radnji. Ne treba spekulirati, vidjet ćemo što će biti u ponedjeljak...

image

Kapetan Marko Bekavac tvrdi da mu je sve namješteno i da s drogom nema nikakve veze

Privatni Album/

Na put u Ankaru sprema se i Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske. Prema njegovim riječima, dokaza protiv našeg kapetana nema, baš kao ni dokaza koji bi govorili o povezanosti posade s pronađenom drogom:

– Mi očekujemo da ga sud pusti doma, to je jedino logično, a najbolje bi bilo da se svi skupa vratimo. Iako, treba biti vrlo oprezan, iskustvo nas uči oprezu. Evo primjera, bilo je to prije šest, sedam godina. Dvojica hrvatskih pomoraca provela su gotovo dvije godine u zatvoru u Cadizu, u Španjolskoj, jer su u prvom stupnju bili osuđeni u vrlo neobičnom slučaju – radili su na tegljaču koji je teglio brod na kojemu su u kontejneru bile pronađene neke švercane cigarete. I drugostupanjski ih sud nije oslobodio, nego im je izrekao presudu nešto manju od vremena koje su oni već bili proveli u zatvoru, pa su na temelju toga pušteni...

Kapetan Bekavac na mukama: dio posade na sudu kontra njega, a ista sutkinja u sličnom je slučaju ‘odrezala‘ 30 godina!

Podsjetimo, kap. Bekavac tražio je prije dolaska u Kolumbiju da se na brodu angažiraju privatni zaštitari i da se nabave nadzorne kamere. Nikada prije nije plovio za tu tursku kompaniju, kao ni s pomorcima koji su činili posadu, a na brod ga je ukrcala agencija iz Hamburga s kojom također prethodno nije surađivao. Kapetan Bekavac otpočetka tvrdi da mu je sve namješteno. Hrvatskom pomorcu pomoć pruža i hrvatsko diplomatsko osoblje iz Veleposlanstva u Ankari.

image

Kap. Marko Bekavac zatočen je u Turskoj gotovo godinu dana

Tom Dubravec/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 02:15