StoryEditorOCM
Splitnema sredine

Je li ovo isti grad? Usporedili smo centar Splita zimi i ljeti, pogledajte fotografije... Domaćima svakako nema utjehe

Piše Mia Uzinić
16. srpnja 2024. - 07:00

Prije nešto više od pola godine otišli smo u đir po gradu i fotografirali puste, zatvorene poslovne prostore u samom srcu Splita. Taman je bilo adventsko razdoblje, a grad je bio sablasno prazan. Pisali smo tada o odlasku dućana, umjetničkih galerija, banke, pošte pa čak i bankomata iz centra.  Istu rutu prošli smo i ovih dana, čini se kao da se ne nalazimo u istom gradu.

image

Marmontova 20. ožujka 2024.

 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Advent u Splitu

Slobodna Dalmacija

Da ti se srce stisne: u centru Splita svi su spustili rolete. Ne pretjerujemo, bježe i oni za koje to nikad ne bi rekli

Svi su širom otvorili svoja vrata, ulice pune života, šarene patkice vratile su se u gradske izloge i to u čak tri prodavaonice udaljene ni minutu pješke jedna od druge.

image

Dućan s patkicama u Bosanskoj

Mia Uzinić

Otvoren je i dućan s bombonima kao i brojne suvenirnice i turističke agencije, svi su spremni za valove turista koji se gegaju ulicama i kupuju sladolede u nekoj od "gelaterija" kojih ima na svakom kantunu. 

image

Suvenirnica u Majstora Jurja

Mia Uzinić

Na mjestu gdje je nekoć bio dućan "Diesel"  sada je, pogađate, ugostiteljski objekt, baš kao i u prostoru na Pjaci gdje se do prošlog Božića nalazila trgovina odjećom "Vero Moda". 

image

Ugostiteljski objekt gdje je nekoć bio "Diesel"

Mia Uzinić

Vrata je otvorila i optika "Optotim" u Marmontovoj koja nije radila cijelu zimu, ma gotovo svi su se probudili iz zimskog sna i zaista je tužno usporediti slike grada ljeti i zimi. 

image
Joško Šupić/Cropix
image

Optika u Marmontovoj

Mia Uzinić

Od jednog mediteranskog grada nije ostalo gotovo ništa, ulicama se šire mirisi starog ulja iz friteza, kafići nude fluorescentno obojene koktele, a u večernjim satima trešti zapadna komercijalna glazba.

image

Riva na vrućini

/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Nismo sigurni po čemu se točno Split ljeti razlikuje od Lloret de Mara u Španjolskoj. Kada dođe zima ponovo će biti pust poput Sibira, osim ako zbog globalnog zatopljenja ove vrućine ne zavladaju tijekom cijele godine i produže turističku sezonu. Za naše ljude, ljeti i zimi, sadržaja skoro pa i nema. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:37