StoryEditorOCM
SplitPRKIĆ NA SKUPŠTINI

‘Je li najam ležaljki i suncobrana na plaži kraj Jadrana legalan?‘ Šefica iz Županije: Dosad nismo imali ovakav slučaj!

Piše Sandra Barčot
13. rujna 2024. - 12:58

Nastavlja se saga o (i)legalnom radu ugostiteljskog objekta na splitskom bazenu Jadran, odnosno najma lježaljki i suncobrana na kupalištu pored bazena na Zvončacu.

Te je na 30. Skupštini Splitsko-dalmatinske županije postavljeno i to pitanja, odnosno oporbeni vijećnik stranke Direkt Jakov Prkić, upitao je da li je najam ležaljki i suncobrana na kupalištu kod bazena Jadran po zakonu.

- Poštovana Matea Dorčić, pročelnice Upravnog odjela za turizam pomorstvo i promet SDŽ, možete li nam pojasniti “Rješenje” temeljem kojega ugostiteljski objekt na kupalištu kod bazena Jadrana obavlja uslugu iznajmljivanja ležaljki i suncobrana - postavio je pitanje Prkić.

image

Jakov Prkić

Vojko Basic/Cropix

Pročelnica je odgovorila kako se usluga obavlja temeljem Rješenja izdanog 1. srpnja 2016. godine od strane tadašnjeg Ureda državne uprave, Službe za gospodarstvo.

- Rješenje se poziva na Ugovor o zakupu prostora sklopljen na rok od 10 godina sa sportskim društvom Jadran, koje ističe u ožujku 2026. godine – pojasnila je resorna pročelnica otkrivajući i ovo:

- Ovakva rješenje se ne izdaju od 2017. godine i do tada su se najčešće izdavala na godinu dana jer su većinom bila vezana za koncesijska odobrenja, dok je ovo Rješenje vezano za desetogodišnji ugovor o zakupu. Poslan je upit Ministarstvu turizma za pojašnjenje i mišljenje jer je riječ o neuobičajenoj situaciji. Radi se o sklopljenom (pod)ugovoru sa “Balerina d.o.o.” koji iznajmljuje 62 ležaljku i 21 suncobrana, te se sada čeka očitovanje resornog ministarstva, koja je procedura ukidanja ugovora, koji je kako nam kažu iznimka, jer sličnog navodno i nema u dokumentaciji Splitsko-dalmatinske županije.

image

Plaža na Jadrana

Paun Paunović/Cropix

- Ovo je, dakle, izdano u periodu kada je bio tadašnji zakon na snazi. Do sada nismo imali ovakav slučaj, jer se sve izdavalo na godinu dana i bilo je vezano za koncesijsko odobrenje. Ovo je jedinstveni slučaj, koliko znamo, da se izdaje na temelju ugovora o zakupu. Sadašnji propisi ne poznaju ovakvo rješenje koje bi izdavao Odsjek za kategorizaciju i minimalne tehničke uvjete (MTU) i stoga smo uputili dopis  Ministarstvu turizma. Tražili smo pojašnjenje ima li rješenje pravni učinak i kakva je eventualna procedura za njegovo ukidanje, s obzirom na to da je turistička inspekcija od nas tražila da revidiramo minimalne tehničke uvjete, a samim time i ovo rješenje - rezimirala je Matea Dorčić, odgovarajući na pitanje vijećnika Jakova Prkića.

image


30. sjednica Skupštine Splitsko-dalmatinske županije - pročelnica Matea Dorčić i vijećnik Matejas Jozipović

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 13:00