StoryEditorOCM
Splitželi čišći grad

Jakov Prkić ima ideju kako očistiti Split od škovaca: ‘Spreman sam volontirati. Hoću, hoću u gradsku Čistoću!‘

Piše SPLIT SD
18. srpnja 2024. - 13:50

Jakov Prkić, županijski vijećnik iz stranke Direkt, na svom Facebook profilu komentirao je nedostatak radnika u gradskoj tvrtki "Čistoća", te poručio da je spreman volontirati kako bi pomogao u čišćenju grada.

- Naša gradska komunalna firma "Čistoća" trenutno nema dovoljan broj radnika kako bi se redovno i kvalitetno čistile gradske ulice. Prema riječima direktora "Čistoće" nema dovoljno radnika, a razlog su bolovanja. Bolovanja je bilo i ranije i nisu se pojavila preko noći.

image
Facebook

Čistoća zadnjih 7-8 godina prikuplja s naših ulica gotovo jednaku količinu otpada (postoji blagi rast). Broj radnika 2015. je bio 286, 2017. godine 300, 2020. 328, 2022. 322, 30. rujna 2023. broj radnika je bio 343. Od 2015. do danas broj radnika je narastao za šezdesetak.

Danas imamo sve više polupodzemnih kontejnera koji se rjeđe prazne što bi značilo kako treba manji broj radnika za rad na odvozu iz takvih spremnika. Istina je, kako se povećao i broj kanti po obiteljskim kućama i za pražnjenje treba više radnika. Kako je moguće da uz povećan broj radnika "Čistoća" nije barem jednako efikasna kao prije nekoliko godina?

Volim grad u kojem živim i stalo mi je da bude čist i uredan. Spreman sam volontirati tjedno između 4-6 sati na poslovima pometača i iznosača za Čistoću. Ako bi se našlo 100 Splićana s istim motivom to bi tjedno bilo između 400 i 600 sati rada, što je jednako broju od 10 do 15 radnika na puno radno vrijeme.

image

Jakov Prkić

Joško Šupić/Cropix

Znam, znam da će se odmah naći neki i upozoriti me kako se ne može volontirati na poslovima koji imaju obilježje poslova za koje se zasniva radni odnos i bili bi u pravu.

Ali, Zakon o radu omogućuje zaposlenima dodatan rad kod drugog poslodavca do 8 sati tjedno, pri tom radnici ne trebaju suglasnost već je dovoljno obavijestiti poslodavca o dodatnom radu.

Želim čišći grad i bez ikakvih dodatnih uvjeta rado ću pomoći Čistoći. Pozivam sve koji slično misle da učine isto. Nije sramota uzeti metlu u ruke i mesti ulice. U konačnici, radimo to za sve nas.

Uz stihove "Hoću, hoću u gradsku Čistoću." čekam poziv iz Čistoće.

P. S.

Ako je Trigger mogao s jednom metlom mesti cijeli radni vijek, valjda će i meni trajati barem nekoliko mjeseci - naveo je Prkić.

image
Facebook/Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:30