StoryEditorOCM
SplitU NISKOM STARTU

Izborna groznica trese splitski HDZ: izgleda da su odlučili tko će Puljku na megdan, izvjestan je i kandidat za župana!

Piše Mario Matana
15. listopada 2024. - 12:06

Iako se lokalni izbori održavaju u svibnju iduće godine, po stranačkim organizacijama se već prilično ‘zakuhalo‘ – borba za pozicije ambicioznih pojedinaca u raznih političkim opcijama trenutno doseže vrhunac!

Jer sada je pravi trenutak za izboriti se za pet minuta medijske slave, a ako bi se, uz malo sreće, ostvario dobar rezultat na izborima, onda je tek uspjeh potpun. Kako su u pitanju lokalni izbori – dakle biraju se pusti načelnici i gradonačelnici, župani i razni vijećnici – tako je potencijalni plijen vrlo blizu za široku paletu stranačkih aparatčika.

Pogotovo se to odnosi na neke manje stranke, one veće i s duljim stažem pristupaju puno profesionalnije izbornom ciklusu. Recimo HDZ ima i odjel za analizu u središnjici, u tom odjelu profesionalci analiziraju rezultate IPSOS-ove ankete koju su naručili za većinu gradova. Varirali su tu s kandidatima kako bi vidjeli puls naroda, koji kandidati (vlastiti, ali i tuđi) imaju najbolju prođu među biračima.

Tko će Puljku na megdan?

Što se tiče Grada Splita, tu je situacija komplicirana. Unutar HDZ-a nitko baš nije posebno oduševljen postati gradonačelničkim kandidatom. Ništa to ne čudi, nije bilo jednostavno HDZ-ovcima ni na prošlim izborima. Na onim redovnim 2021. godine, podsjetimo, protiv Ivice Puljka poslali su Vicu Mihanovića koji u prvom krugu čak i nije bio tako loš, no u drugom krugu u direktnom obračunu s Puljkom, doktor Mihanović je ostao na tek nešto više od 40 posto glasova birača izašlih na izbore...

Ponudio im je iduće 2022. godine Puljak novu prigodu, no ti izvanredni izbori (prvi u demokratskoj povijesti Splita) samo su još više gurnuli HDZ na marginu. I tada su bili u problemu koga istaknuti pa su rješenje pronašli u liku ‘nezavisnog‘ Zorana Đogaša, stvarnog znanstvenika koji se, po sudu stranke, mogao na biralištima suprotstaviti već rutiniranom Puljku. Uzalud! Prošao je Đogaš (Tomislav Šuta kao njegov zamjenik) u drugi krug, a tamo je dobio više od pola glasova manje od Puljka – točno 13.243 naspram 27.496. Nisu puno pomogla ni opravdanja kako je za poraz kriv loš odaziv birača, tek je 28,35 posto birača izašlo na birališta.

I tako dolazimo u sadašnjost. U kojoj se spekuliralo s nekoliko imena, no čini se izglednim da će upravo Šuta (uostalom čovjek je i predsjednik gradske organizacije) biti taj junak koji će izaći na megdan Puljku.

image

Tomislav Šuta

Nikola Brboleža/Cropix

Za to vrijeme na županijskoj razini sve je prilično mirno, da ne kažemo ‘business as usual‘. Jer brojke govore puno, ako već ne sve. Podsjetimo na rezultate s birališta posljednja četiri puta: Ante Sanader je 2009. hametice potukao danas pokojnog Veljana Radojkovića, SDP-ovog kandidata, 2013. godine je ‘tehnomenadžer‘ Zlatko Ževrnja s nešto manjom razlikom, ali ipak uvjerljivo u dva kruga osvojio mandat ispred don Ivana Grubišića, koji je također u međuvremenu preselio na bolje mjesto, e da bi 2017. godine Blaženko Boban (koji je praktički u posljednji trenutak uskočio u taj vlak nakon gafa Ževrnje) praktički jednako komforno pobijedio – Mira Bulja.

Iako je tada Bulj kao MOST-ov kandidat figurirao za ozbiljnog protivnika, a tako je i grmio s govornica, Boban je na koncu u drugom krugu potpuno opušteno osvojio 54,19 posto glasova naspram 41,94 posto sinjskog tribuna, dakle pobijedio s tek malo manje od dvadeset tisuća glasova razlike.

Županijska utvrda

Činjenica da su ova područja utvrde HDZ-a potvrđena je i na posljednjim lokalnim izborima 2021. godine – umjesto Bobana je SDP vidio Ranka Ostojića na čelu županije. U ništa, reklo bi se, jer Boban je u prvom krugu osvojio gotovo 40 posto glasova, a u drugom krugu u direktnom obračunu s Ostojićem (koji je dobio naklonost 57 tisuća birača) osvojio 88 tisuća glasova.

Ukratko, ‘unutarstranačke‘ igre u HDZ-u praktički su bitnije od samih lokalnih izbora. Tko bude kandidat HDZ-a za župana, taj će i pobijediti, uči nas iskustvo.

A unatoč određenim glasinama koje su došle i do naše redakcije kako je Jakov Vetma, poznati načelnik Općine Klis ‘najbolji kandidat‘, autoru ovog uratka su izvori prilično uvjereno kazali kako će Blaženko Boban biti kandidat HDZ-a za župana Splitsko-dalmatinskog, kako se čovjek nije umorio silnih obaveza i praktički svakodnevnog ‘trčanja‘ po najvećoj županiji u RH.

Što kaže Vetma?

Iz ureda župana službene izjave se nisu mogle dobiti, kontaktirali smo i spomenutog načelnika...

‘Jednoglasnom odlukom odbora HDZ-a u Klisu, po četvrti put izabran sam za kandidata za načelnika na nadolazećim lokalnim izborima. Što se županije tiče, već desetak godina me se spominje u tom kontekstu, ali me trenutno ne zanima ta funkcija. Kandidata će izabrati ŽO HDZ-a SDŽ i uvjeren sam kako ćemo pronaći pravo rješenje za pobjedu na izborima 2025.‘ - prilično je decidiran bio načelnik Klisa Jakov Vetma.

image

Jakov Vetma

Jakov Prkić/Cropix

Sve ove tvrdnje i spekulacije svoju će potvrdu dobiti za koji dan. Koncem tjedna se naime u Šibeniku održava Opći sabor HDZ-a koji je izborni, biraju se članovi Predsjedništva HDZ-a i članovi Nacionalnog odbora HDZ-a, a tijekom vikenda bi se trebale ‘amenovati‘ i sve unutarstranačke kandidacijske liste za lokalne izbore u Hrvatskoj.

Pobjednički tim

 

Iako se u proteklim tjednima spominjao kao kandidat za različite funkcije pa čak i da će ga stranka, zahvaljujući prilično pozitivnom statusu u gradu, gurnuti kao kandidata za gradonačelnika Splita, to se ipak neće dogoditi. Sve je izvjesnije da će Stipe Čogelja, o njemu je riječ, ostati na sadašnjoj funkciji, naravno ako tako odluče birači. Naši sugovornici su više-manje potvrdili kako se dakle Bobanov pobjednički tim neće mijenjati: Stipe Čogelja i Ante Šošić njegovi su, odnosno HDZ-ovi kandidati za zamjenike župana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 12:10