StoryEditorOCM
SplitŠok pred kraj

Ivica Puljak naprasno odbio dati nagradu Grada Splita, nastala pobuna vjećnika: ‘Sramite se, izvrgli ste čovjeka ruglu!‘

Piše Petra Klarić
27. ožujka 2024. - 21:23

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća odlučivalo se i o nagradama, točnije o Nagradama Grada Splita za životno djelo, Osobnim nagradama Grada Splita i Skupnim nagradama Grada Splita.

Sve skupa nominirano je 14 pojedinaca, institucija i udruženja, a dogodilo se i nešto do danas neviđeno - jedan od predloženih pojedinaca nije dobio nagradu!

Radi se o Pjeru Baranoviću, koji je bio predložen za Osobnu nagradu Grada Splita zbog zasluga na području filatelije i kolekcionarstva. Protiv dodjeljivanja nagrade pobunio se gradonačelnik Ivica Puljak, koji kaže da je Baranović bio iznimno neugodan prema gradskim službenicama prilikom mobilizacije Civilne zaštite, ali i u upitima koje je naknadno slao Gradu.

- Na tom događaju, koji je bio vezan za Civilnu zaštitu, taj gospodin je bio vrlo neugodan prema našim zaposlenicima. Koristio je neprimjerene izraze, vikao i tako dalje. Ja mislim da to ne bi trebalo podržavati i kao gradonačelnik zbog zaštite digniteta zaposlenika smatram da on ne zaslužuje nagradu Grada Splita - kazao je Puljak. 

Mnogi vijećnici negodovali su jer su dovedeni pred gotov čin. Kažu da ih se o cijeloj situaciji trebalo obavijestiti ranije jer ovako ne znaju što bi glasali. Ne žele ga ni osuditi, ali ni nagraditi, bez da išta znaju. Sve je, smatraju, trebalo biti riješeno na sastanku Komisije za javna priznanja, koja ga je i predložila.

- Počelo se pričati o dotičnom gospodinu, kojeg ja osobno ni ne poznajem, ali to nije važno. Počelo se suditi o njemu, a gradska vijećnica nije mjesto za takvo nešto, ovo je baš neprimjereno, od strane svih aktera. Ako je ovo što kažete istina, na to se ranije trebalo ukazati, makar to bilo dva dana prije sjednice - kazao je HDZ-ov vijećnik Jakša Balov.

image

Jakša Balov

Tom Dubravec/Cropix

Svi drugi predloženi dobili su podršku vijećnika. Nagradu Grada Splita za životno djelo dobili su: dr. sc. Dejan Kružić, dr. Bratislav Lučin, prof. Željko Baljkas, prof. Robert Kučić i viceadmiral Zdravko Kardum (posmrtno). 

Osobnu nagradu Grada Splita dobili su: Branislav Bosanac, Tomislav NikolićGrozdana Ribičić.

Skupne nagrade Grada Splita dobili su: Taekwondo klub Marjan, Muški pjevački zbog "Splitski liječnici pjevači", Jedriličarski klub labud Split, Sveučilište u Splitu i Studentski katolički centar Split.

"Trebali bi se sramiti"

Nakon što su zaključeni rasprava i glasanje, vijećnici su otišli na kraću stanku. Čini se da su na toj stanci dobili uvid u jedan od navodno problematičnih mailova. Nakon pauze SDP-ov Davor Matijević komentirao je to što je vidio.

image

Davor Matijević

Vojko Bašić/Cropix

- Sad sam pročitao mail koji je Pjero Baranović poslao i mogu reći da je sramota. Trebali bi se sramiti i gradonačelnik i zamjenik što su lagali u vijećnici i što su izvrgli čovjeka ruglu. Mail je normalan, čovjek je bio ogorčen i nije nikoga vrijeđao. Žalosno mi je da dođu ovdje i vrijeđaju, pogotovo Bojan koji je sam bio neprimjeren prema nekim zaposlenicima. Mislim da Pjero Baranović zaslužuje ispriku - zaključio je Matijević kada se već prešlo na sljedeću točku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 03:16