StoryEditorOCM
SplitKONTROLA TRAJEKTA

Inspektori u Splitu pregledavaju ‘Marka Pola‘! Neven Melvan: ‘Ovo je na zahtjev Sindikata, opekla nas je tragedija...‘

Piše split sd
4. listopada 2024. - 08:41

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) zatražio je jučer od lučkih vlasti talijanske Ancone inspekcijski nadzor Jadrolinijinog broda Marko Polo koji plovi na liniji između Splita i Ancone, potvrdio je za Novi list Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Sindikat se na ovaj potez odlučio zbog sigurnosti Jadrolinijinih pomoraca, budući da niti nakon gotovo dva mjeseca od teške nesreće u Malom Lošinju, gdje su poginula trojica članova posade Jadrolinijinog trajekta Lastovo, još nema izvješća o rezultatima istrage DORH-a, kao ni o rezultatima istrage Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu, ni Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, piše Novi list.

- Već smo ranije najavili da ćemo, ne bude li rezultata istrage ili ako bude pokušaja da se krivnja svali isključivo na posadu, u cijeli slučaj uključiti i međunarodne institucije, rekao je Melvan.

image

Neven Melvan, Sindikat pomoraca

Vojko Bašić/Cropix

Prvi korak je, objašnjava, zamolba lučkim vlastima (Port state control) u Anconi da provjeri usklađenost s međunarodnim standardima Međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih života na moru (SOLAS) i Međunarodnog koda o sigurnom uređenju broda i sprječavanju onečišćenja (ISM), uz pregled brodske opreme i sustava, s posebnim naglaskom na moguće rizične sustave te implementaciju sustava održavanja i popravaka.

Jadrolinija: Ovo je redovan pregled

Iz Jadrolinije  su potvrdili da je u tijeku inspekcijski pregled trajekta Marko Polo, no ističu da je riječ o redovnom pregledu hrvatskih i talijanskih pomorskih vlasti.

image

Trajekt Jadrolinije Marko Polo

Tom Dubravec/Cropix

- Pregled trajekta Marko Polo odvija se prema redovnom godišnjem planu inspekcije brodova u navigaciji od strane hrvatske i talijanske administracije. Riječ je o ranije najavljenom pregledu koji se obavlja svake godine, a nije povezan sa zahtjevom poslanim od Sindikata pomoraca Hrvatske. Pregled je trenutno u tijeku u luci Split, gdje se nalazi trajekt, a nastavit će se u navigaciji u redovnoj liniji prema Anconi. Riječ je o brodu koji redovno prolazi ovakve preglede te posjeduje sve važeće svjedodžbe i dozvole Hrvatskog registra brodova, kao uostalom i svi brodovi Jadrolinije- stoji u odgovoru Jadrolinije, piše Novi list.

image

Jadrolinijin trajekt Marko Polo

Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 08:42