StoryEditorOCM
SplitSIROTI DIRH

Inspektori su pored svih državnih nekretnina podstanari u Splitu! Gradu za ovaj prostor mjesečno plaćaju 10.000 €!

Piše SPLIT SD
20. kolovoza 2024. - 07:53

Iako tvrtka Državne nekretnine svako toliko objavljuje natječaje za zakup poslovnih prostora po Hrvatskoj, pa tako i u Splitu, istovremeno je splitska ispostava Državnog inspektorata u podstanarstvu. I to je podstanar Gradu Splitu, kojemu na Brodarici mjesečno isplaćuje lijepe novce za najamninu.

Netom je gradonačelnik Ivica Puljak sklopio ugovor s dosadašnjim, novim- starom zakupnikom Državnim inspektoratom, za poslovne prostore na adresi Mike Tripala 6, u zgradi gdje se nalazi Prva policijska postaja blizu Trgovačkog centra Joker.

Tako će ubuduće za prostore na drugom katu veličine 1108 kvadrata zakupnina za 500 metara četvornih iznositi 5 eura po kvadratu, a za ostatak površine od 608 kvadrata zakupnina će se umanjiti za 25 posto i iznosit će 3,75 eura za kvadrat, što će ukupno mjesečno iznositi 4.780 eura, uvećano za iznos poreza na dodanu vrijednost.

Za dodatnih 554,42 kvadrata na trećem katu iste zgrade zakupnina za 500 kvadrata će iznositi 5 eura po metru četvornome, a za ostatak površine od 54,42 kvadrata će se umanjiti za 25 posto iznosit će 3,75 eura, što će ukupno mjesečno iznositi 2.704,08 €, uvećano za iznos poreza na dodanu vrijednost.

image

Zgrada u kojoj se nalazi Stano-uprava, Prva policijska postaja i Državni inspektorat, područni ured Split

 

Božidar Vukičević/Cropix

Na koncu, Grad i Inspektorat su sklopili i ugovor o zakupu poslovnog prostora površine 76,20 metara kvadratnih položenih u prizemlju iste zgrade za kojih će izdvajati točno 381 eur mjesečno, uvećano za PDV.

Sve skupa, dakle, za gradske poslovne prostore na Brodarici ukupne kvadrature od oko 1740 kvadrata državni će inspektori Gradu Splitu mjesečno plaćati skoro 8.000 eura najamnine plus PDV, što će ih u konačnici koštati oko 10.000 eura.

Sukladno ugovoru, uz zakupninu, Državni isnpektor je dužan podmirivati troškove koji proizlaze iz korištenja poslovnog prostora i zajedničkih prostorija i uređaja u zgradi, sukladno računima davatelja usluga, a zadužen je i za trošak uređenja, investicijskog i tekućeg održavanja poslovnog prostora.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Ugovor o zakupu sklopit će se na određeno vrijeme od pet godina.

Ovo se inače i ne čine baš previsoka cijena, naročito kad se uzme u obzir kako su, primjerice, Državne nekretnine nedavno za poslovni prostor u prizemlju zgrade na Lučcu tražili 18,33 eura po četvornom metru. Radi se zgradi nasuprot Dvornikovih dvora, te prostoru gdje je bio second hand shop. 

Naravno, nit je riječ o istoj lokaciji niti je ta kvadratura Inspektoratu dovoljna, ali razlika u cijeni je značajna. Na Njuškalu nam je zapeo za oko veliki poslovni prostor na Splitu 3, čiji vlasnik za 1300 metara četvornih pita 12 eura po kvadratu za najamninu, odnosno mjesečno 15.600 eura, pa se čini da je Državni inspektorat sklopio dobar posao s Gradom, iako je malo čudno da im se u cijelom Splitu nije mogao naći adekvatan državni prostor.

image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
image


 

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 10:38