StoryEditorOCM
SplitNASTAVA I BOLOVANJA

Hoće li Splićani kasniti u školu zbog ukidanja autobusnih linija? Promet: ‘Ključni termini su sigurni, ali ostali...‘

Piše Stipe Šarić
9. rujna 2024. - 08:26

Svakodnevno smo svjedoci kako je zbog nedostatka vozača splitski "Promet" prisiljen na ukidanje brojnih polazaka na ključnim autobusnim linijama. A s obzirom na to da danas počinje nova nastavna godina kod mnogih roditelja pojavila se briga hoće li zbog toga školarci imati problema s dolaskom u školu. 

No, čini se da nema potrebe za brigom jer, kako javljaju iz "Prometa", od ponedjeljka će na snagu stupiti jesenski vozni red, a raspored je prilagođen potrebama korisnika tijekom jesenskog razdoblja, s posebnim naglaskom na školsku populaciju.

Nešto više o toj temi, kao i kada se očekuje poboljšanje situacije kazao nam je Hrvoje Mlikota, glasnogovornik "Prometa".

- Roditelji nemaju razloga za brigu, djeca neće kasniti u školu. Odstupanja od voznog reda neće se događati u ključnim terminima prije početka nastave, a na ranojutarnjim linijama s najvećim opterećenjem uvodit će se dodatna vozila. 

Povremena odstupanja od voznog reda moguća su u drugim dijelovima dana zbog trenutnog nedostatka vozača i to je izazov s kojim se i dalje borimo. Poboljšanje situacije očekujemo u narednim mjesecima s obzirom na to da smo kroz kampanju "I posao. I kategorija." osigurali više od 20 novih vozača koji će nam se uskoro priključiti.

image

Hrvoje Mlikota

Jakov Prkić/Cropix

Na bolovanju, kako kaže glasnogovornik, trenutno je osam posto vozača gradske tvrtke, što je, kako dodaje, ispod europskog prosjeka, odnosno 26 vozača od njih ukupno 321.

- Ponosni smo na naše vozače i mehaničare koji ulažu izniman trud i napor kako bi osigurali redoviti javni prijevoz u ovim izazovnim uvjetima. Želimo iskoristiti ovu priliku i apelirati na sve sudionike u prometu da budu posebno oprezni u blizini škola i autobusnih stajališta, pogotovo sada na početku školske godine.

S velikim brojem djece koja se vraćaju u školske klupe, promet postaje dinamičniji i nepredvidljiviji. Djeca, osobito mlađa, često nisu svjesna svih opasnosti na cestama, stoga molimo vozače da smanje brzinu i povećaju pažnju u takvim područjima kako bismo svi zajedno osigurali sigurnost najmlađih sudionika u prometu - zaključio je Mlikota.

Kreće i studentska linija

Od ponedjeljka, 9. rujna, će započeti s prometovanjem i studentska linija, a trasa ove linije bit će kako slijedi:

· Spinut – Kampus: Spinut – Matoševa – Domovinskog rata – Vukovarska – Bruna Bušića – Matice Hrvatske (Kampus – autobusno stajalište ispod nadvožnjaka);

· Kampus – Kopilica – Spinut: Matice Hrvatske (Kampus) – Velebitska – Solinska – Domovinskog rata – Put Stinica – Kopilica – Put Stinica – Domovinskog rata – Hrvatske mornarice – Kaštelanska – Spinut.

Pravo na korištenje ove linije imaju isključivo studenti, uz predočenje valjane studentske iskaznice (iksice) ili pokazne karte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 08:32