StoryEditorOCM
Splitna zgradi banovine

HDZ-ovac reagirao na postavljanje spomen ploče na latinici i ćirilici: ‘To nije vojska koja je branila Split‘

Piše Split SD
23. listopada 2024. - 10:13

Ante Bekavac je na svom Facebooku reagirano na postavljanje spomen ploče Saški Gešovskom na zgradi Banovine. 

- Dobro pamtim 6. svibnja 1991. i prosvjed ispred zgrade Banovine u Splitu. Nažalost, toga dana, pod još nerazjašnjenim okolnostima poginuo je ročnik Saško Gešovski, 19-godišnji vojnik JNA iz Makedonije. Događaju sam svjedočio kao dijete, naslonjen na ogradu sa sjeveroistočne strane zgrade Banovine, tek 30-ak metara udaljen od našeg stana. Kako toga dana, tako i danas osjećam iskren pijetet prema tom mladiću. Uvjeren sam da se našao u krivo vrijeme na krivom mjestu.

Međutim, prava istina je da je svoj život položio u odori neprijateljske i agresorske vojske koja je svojim postupcima inicirala masovne prosvjede u Splitu toga 6. svibnja. Ovo pišem jer je jučer na 5. sjednici Komisije za imena ulica, trgova i za spomenike u Splitu usvojen prijedlog da se odobri Gradskom vijeću postavljanje na zgradi Banovine spomen ploče Sašku Gešovskom na latinici i ćirilici.

image
Tom Dubravec/Cropix

Pozivam sve relevantne dionike, ponajprije članove Gradskog vijeća da razmotre činjenice i izbjegnu poteze koji bi mogli dovesti do krivog tumačenja povijesti i omalovažavanja žrtava rata. Naime, ne smijemo zaboraviti da je JNA u tom trenutku bila vojska koja nije branila naš grad i građane, već je aktivno sudjelovala u agresivnim akcijama protiv Hrvatske. Banovina je bila simbol vojne moći koja je prijetila našem suverenitetu, a prosvjedi koji su se održali ispred te zgrade predstavljali su otpor građana Splita i okolice toj prijetnji.

Također, valja napomenuti da se u tim kaotičnim danima 1991. godine hrvatski narod suočavao s vojnim pritiscima i blokadama, uključujući i blokadu Kijeva, zbog koje su se prosvjednici uopće okupili pred Banovinom. Smatram da bi stavljanje spomen ploče za vojnika JNA, iako je bio ročnik i mlad čovjek, zanemarilo patnje svih koji su tada branili našu slobodu te iskrivilo povijesni kontekst i prebacilo krivnju s agresora na žrtvu.

Relativiziranje odgovornosti i povijesnih činjenica nije prihvatljivo s obzirom na žrtve koje je naša Domovina podnijela tijekom Domovinskog rata. Naša obaveza je odati počast onima koji su bili na strani pravde, slobode i obrane našeg naroda, a ne onima koji su sudjelovali, makar i nehotice, na strani agresorske vojske - napisao je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 10:14