StoryEditorOCM
Splitivica budimir

HDZ-ov vijećnik upozorava: ‘Dio predloženih izmjena GUP-a nije po zakonu! Možemo očekivati odbijenicu Ministarstva...‘

Piše SPLIT SD
9. listopada 2024. - 09:35

Gradski vijećnik HDZ-a Ivica Budimir na svom Facebook profilu objavio je priopćenje vezano uz predstavljene izmjene GUP-a.

- Predstavljene su izmjene GUP-a, dokumenta koji je u životu jednog grada, uz proračun, najvažniji. U tome se vidi ozbiljnost gradske vlasti, vidi se jasna vizija, isplaniran model razvoja i upravljanja. A šta imamo mi? Ako je suditi po nedavnom predstavljanju GUP-a - ništa.

"Nove" zelene površine na mjestima postojećih parkova, ad hoc izmjene u svrhu osobnih obračuna. Klasičan modus operandi ove gradske vlasti. Bezidejnost i nedostatak vizije zamaskiran novim restrikcijama pravdat će se zaštitom prostora do donošenja "pravog" GUP-a koji bi, po Puljku, trebao biti spreman za tri godine, znači nikad - naveo je Budimir, pa nadodao:

image

Na fotografiji: Ivica Budimir

Nikola Brboleža/Cropix

- Izbacili su nadgrađa u zgradama, udaljili zgrade od granica parcele, povećali procjedne površine i „ozelenili“ zemljišta, privatna, naravno, što je, ako pogledate šire skroz OK u nekom mjestu gdje četvorni metar terena košta deset eura. U našem gradu će te izmjene povećati cijenu gradnje za (najmanje) 30 posto.

Naš gradonačelnik sadi stabla kao "manit", a na Brodarici povećava izgrađenost za, pazi sad, tri puta! Nije vam spreman kazati kako bi ovim izmjenama mogao omogućiti gradnju 120 tisuća četvornih metara stambenog prostora nekom privatniku, koji bi nam za uzvrat sagradio stadion. U isto vrijeme odbija uzeti 20 milijuna eura za obnovu Poljuda, koje nam nudi država.

image

Na fotografiji: Ivica Puljak

Nikola Brboleža/Cropix

Ukoliko niste bili na predstavljanju GUP-a nemojte očajavati, nisu bili mnogi pa čak ni većina medija. Bilo je zato mnoštvo zaštitara. Treba naglasiti i kako dio predloženih izmjena nije sukladan zakonu, a znamo što to znači. Možemo, kao i nebrojeno puta do sada, očekivati odbijenicu ministarstva.

Najozbiljnija kritika upućena je od zainteresirane građanke koja je utvrdila kako Puljak, odnosno izrađivač plana nema dostatan broj osoba koje su ovlaštene planirati, sukladno Pravilniku. Svoju je tvrdnju podrobno obrazložila, poručili su joj s pozornice da "laje". Potvrdi li se ova greška, a plan neslavno završi, odgovorni će jedino i moći "lajati" na mjesec - poručio je gradski vijećnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 09:35