StoryEditorOCM
Splitruši se...

Godinama se ratovalo oko ove splitske zgrade, a sad odlazi u povijest! Stanare će obradovati nova namjena prostora

Piše Mia Uzinić
11. srpnja 2024. - 21:35

Toplanu na Blatina uskoro će zamijeniti privremeni parking! Iz Grada Splita kažu da je u tijeku javna nabava za radove uklanjanja toplane. Nakon završetka radova, na tom prostoru bit će uređen privremeni parking za stanare dok se ne izgradi garaža. Radovi uključuju demontažu opreme i uklanjanje konstrukcije objekta. Zemljište će biti poravnato i privremeno korišteno kao parking za stanare. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Tvrtka "Hvidra", koncesionar gradskih toplana, zbog milijunskih potraživanja raskinula je ugovor sa stanovnicima Blatina u listopadu 2012. godine zbog neplaćenih računa. Mada su se stanari Blatina te Ulice Ruđera Boškovića i prije žalili na rad toplane.

Tri četvrtine korisnika, u rujnu 2009. godine potpisalo je peticiju za raskid ugovora zbog nezadovoljstva cijenom i kvalitetom usluge tada jedinoga gradskog koncesionara grijanja za stanovništvo. Oko 3500 obitelji ostalo je šokirano računima ispostavljenima za prvi mjesec 2009. godine, koji su bili viši 300 do 400 kuna u odnosu na prosinac 2008. godine. Sjetimo se koliko je tada vrijedilo 400 kuna...

image
Ante Čizmić/Cropix

Problemi nisu prestajali ni 2010. godine kada je "Hvidra" tadašnjem gradonačelniku Željku Kerumu poslala "Izvješće o nemogućnosti obavljanja usluga grijanja u sezoni 2010./2011". Problemi su se nizali jedan za drugim, a s vremenom su korisnici usluga grijanja i "Hvidra" postali nepomirljivi. Hvidra je tada bila koncesionar obližnjeg parkinga pa je građanima “pokupila” na stotine vozila s ulica i nogostupa bez upozorenja i na mjestima gdje nikada nije postojao znak zabrane parkiranja. 

"Brodosplit", odnosno “Brodosplit-produkt toplinske elektrane“ i slovenska “Eltec Petrol-Hrvatska“ dali su 2013. godine zajedničku ponudu za moguće preuzimanje gradskih toplana na Blatinama i Spinutu.

Grad Split je tada predstavnicima stanara na Spinutu dao potpunu slobodu u odabiru budućeg upravljača svoje toplane. Godine 2018. stanarima Blatina poslana je anketa da se ispita interes za stanovnika tog kotara za ponovno priključenje na obnovljeni sustav toplane. Radilo se o gradskom projektu iz Strategije urbane aglomeracije za razdoblje do 2020. godine za koji je bilo osigurano šest milijuna eura iz EU fondova.

Revitalizirati toplanu ipak nitko nije uspio tako da godinama nije u funkciji. Novi parking svakako će biti od puno veće koristi građanima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. rujan 2024 09:35