StoryEditorOCM
Splitprolaznici u čudu

Gledamo i ne vjerujemo! Ispred poznate splitske plaže niknuo otok: ‘Ne znam što su radili‘; Doznali smo o čemu je riječ

Piše Petra Klarić, Ivica Marković
15. listopada 2024. - 20:00

Od čitatelja smo dobili nesvakidašnju fotografiju s Trsteničke uvale na kojoj se vidi da je u uvali osvanuo ni manje, ni više nego - otok! Saznali smo kako je otok (ili bolje rečeno otočić) nastao, čemu služi i koliko će mu dug biti "životni vijek".

- Ne znam što su ovo radili. Mislim da su kopali kanalizaciju i od tog šuta i kamenja su napravili mali otok. Ružno je to za vidjeti, gomila svega i svačega nabacanog u more, ali me ništa više ne može iznenaditi - rekao nam je naš sugrađanin.

image

U Trsteničkoj uvali niknuo je - otok!

Snimio čitatelj

Kako bismo saznali o čemu je riječ obratili smo se Miroslavu Deliću, čelnom čovjeku "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), znajući da ViK tamo u ovom trenutku obavlja radove aglomeracije Split - Solin, točnije na projektu P1 "Spoj sustava odvodnje južnog sliva na UPOV Stupe i dogradnja podmorskog ispusta Stobreč".

image

Miroslav Delić, direktor ViK-a

Duje Klarić/Cropix

Delić nam je objasnio da se ne radi o šuti, već o materijalu koji je iskopan s morskog dna kako bi se tamo mogle postaviti cijevi, koje neće biti položene na morsko dno, već ukopane. Dakle, otočić je sačinjen od morskog dna. 

- Kada završimo radove na tom dijelu, sav taj materijal bit će uklonjen. Dio će se iskoristiti, a dio deponirati  - rekao nam je Delić.

Više detalja o cijevima koje se postavljaju dao nam je Mladen Mimica, voditelj projekta. Kaže nam da se da ViK tamo postavlja ukupno četiri cijevi, od kojih će jedna služiti kao incidentni preljev za crpnu stanicu. On će se aktivirati samo u iznimnim slučajevima kada ni jedna od četiri crpke (dvije radne, dvije rezervne) u crpnoj stanici neće biti u funkciji, a to se može dogoditi samo u slučaju višesatnog nestanka struje, ako i tada. 

image

Mladen Mimica, voditelj projekta aglomeracije

Duje Klarić/Cropix

- Ne bih želio da se ljudi brinu oko toga, da pomisle da će taj incidentni preljev stalno biti u funkciji. Vjerojatno do toga nikada neće ni doći, ali moramo imati osiguranje za iznimne slučajeve. Jedini slučaj u kojem bi se taj preljev mogao aktivirati je da nestane struje na duže vrijeme, ali vjerojatno ni tada, jer ViK ima 24-satnu hitnu službu i više dizel agregata koje u tim trenutcima možemo aktivirati. Do toga, ponavljam, nikada ne bi trebalo doći, ali moramo imati rezervnu soluciju - pojašnjava Mimica. 

Kazao nam je da su sve crpne stanice pod stalnim nadzorom. U dispečerskom centru njima se može daljinski upravljati, ali i detaljno vidjeti što ne funkcionira ako dođe do nekakvih poteškoća. 

Preostale tri cijevi, kaže nam Mimica, služit će za eliminiranje rasterećenja u potok Trstenik, a sve kako bi on konačno bio u potpunosti čist, što sada nije uvijek slučaj. Dodaje da u zimskom periodu velikih kiša, kada u ekstremnim slučajevima kanalizacijski sustav ne može prihvatiti sve vode, oborinske i kućanske, dolazi do prelijevanja u potok Trstenik.

- Izgradnjom novog preljevnog cjevovoda promjera 1,5 metara uz trasu potoka, koji završava s navedena 3 podmorska cjevovoda, to se više neće događati, već će sve preljevne vode izvesti van Trsteničke uvale.

Radovi u Trsteničkoj uvali potrajat će još otprilike mjesec i pol dana, a kada završimo radove, nestat će i taj materijal koji je ljude začudio. Dio isušenog materijala koji je nad morem odvesti na trajnu kopnenu deponiju, a dio koji se nalazi ispod mora iskoristit ćemo za zatrpavanje cijevi - zaključio je.

Eto, čini se da je trstenički otočić samo privremena pojava, a njega ne čini ništa čega u uvali već bilo nije. To je isto ono dno koje se donedavno nalazilo pod nama dok smo tamo plivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 20:10