StoryEditorOCM
Splitšok za korisnike

Glavna nadzornica splitskog staračkog doma objasnila pozadinu drastičnog poskupljenja, udarila po Vladi: ‘Ne plaćaju...‘

Piše Sandra Barčot
2. rujna 2024. - 20:16

Detaljno pojašnjenje zašto je došlo do poskupljenja cijena usluga i smještaja u Domu za starije i nemoćne Lovret, čiji je osnivač također Splitsko-dalmatinska županija, dala nam je Dunja Matković, predsjednica Upravnog vijeća ove ustanove, u ime osnivača.

- Na nužnost povećanja cijena usluga prije svega utječu rastući rashodi Doma, prethodnih godina uz porast rashoda za zaposlene, tu je bila i globalna inflacija koja je značajno povećala materijalne rashode, a prije svega rashode za energente. Donošenjem novog Zakona o plaćama u javnim službama, očekuje se rast rashoda za zaposlene od preko 40 posto u 2024. godini što je veliki udar na proračun Doma, a riječ je o rastu od oko 350 tisuća do 450 tisuća eura za ovu, odnosno slijedeću godinu (bruto plaće tj. ukupni trošak plaća).

image
Vojko Bašić/Cropix

Splićane šokirale nove uplatnice za smještaj u domu: ‘Majka me nazvala sva uznemirena! Pa tko će sad to platiti?!‘

Unatoč činjenici što je Vlada RH donijela odluku o povećanju plaća, ona te iste plaće za decentralizirane ustanove ne financira. Naime, istina je da su Domovi sufinancirani iz Državnog proračuna, međutim izdvajanja iz Državnog proračuna za naš Dom nepromijenjena su od 2016. godine, a rashodi u ovom gotovo 10-godišnjem razdoblju su više nego udvostručeni.

image

Dom na Zenti

Duje Klarić/Cropix

Nasuprot tome, Županija je u istom periodu konstantno povećavala svoje sufinanciranje koje je u 2023. iznosilo preko 400 tisuća eura za Dom Lovret, preko 500 tisuća eura će to biti za 2024. i preko 600 tisuća sura u 2025. godini upravo za pokriće rashoda.

Prihodi koje Dom ostvari od svojih usluga čine otprilike 50 posto ukupnih prihoda i taj udio neće se izmijeniti niti u sljedećim godinama unatoč ovom povećanju, stoga smatramo da je i dalje riječ o cijeni sa socijalnom komponentom jer bi realna cijena za poslovanje Doma na "pozitivnoj nuli" bila dvostruko veća od cijene utvrđene novom Odlukom o povećanju cijena usluga.

image

Dom u Vukovarskoj

Jakov Prkić/Cropix

Imajući na umu naše korisnike, godinama smo zadržavali iste cijene unatoč ekonomskoj situaciji tj. porastu troškova života, međutim, shodno svemu iznijetom, to više nije održivo.

Vezano za cijene dodatnih usluga koje Dom pruža, one ostaju nepromijenjene. Međutim, spomenuti dodatak za klimu i hladnjak, a koji se odnose na privatno vlasništvo korisnika, se ne naplaćuje nikome trenutno niti su se ikad naplaćivali u Domu Lovret, ali smo prateći ostale Domove u Hrvatskoj kao i možebitnu eventualnu potražnju naših korisnika, ipak odlučili uvesti u cjenik prvenstveno radi rasta cijena energenata.

Dom na svakom katu ima potpuno opremljenu čajnu kuhinju i riješenu klimatizaciju.

image
Tom Dubravec/Ilustracija/Cropix

Dodatne usluge koje su uvedene prošle godine su sustav posebne naplate stručne pratnje i našeg vozača van ustanove radi dijagnostike i ostalih specijalističkih pregleda što je rezultiralo većim angažmanom rodbine za navedeno, značajno rasteretilo obveze naše djelatnike, a prije svega potaklo veću uključenost rodbine što je i bio jedan od ciljeva ove mjere. Cijene također ostaju nepromijenjene – iznosi nam Dunja Matković najnovije povećanje cijena od čak 40 posto, za Dom Lovret koje je doneseno 23. srpnja 2024., a stupa na snagu 1. rujna 2024. godine.

Inače tek da posjetimo, kako je zadnja korekcija, odnosno povećanje cijena smještaja i usluga u ovoj regionalnoj ustanovi bilo prije godinu dana, precizno 28. travnja 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 09:32