StoryEditorOCM
Split‘mirno more‘

Flota koja ispunjava snove; preko 800 djece s poteškoćama, ratne siročadi i izbjeglica krstari Jadranom: ‘Famozno je...‘

Piše Sandra Barčot
20. rujna 2024. - 19:45

Šušur, veselje, dječja cika, smijeh, radost, sreća! Sve to na jednom mjestu, u Marini Kaštela koja je na dva dana postala destinacija „Flote mira mirno more”.

Čak sto brodova, katamarana i jedrilica doplovilo je do Marine Kaštela, s posadama gdje je oko tisuću sudionika, no ono što je najvažnije, među njima je preko 800 djece. Djece kojima u svakodnevnom životu treba pomoć, zbog njihovih zdravstvenih stanja, bilo fizičkih bilo psihičkih, koja ne mogu samostalno kroz život kročiti bez pomoći drugih, prvenstveno roditelja, pa stručnjaka, liječnika, pedagoga...

A među njima su i djeca slabijeg imovinskog stanja, koja imaju priliku biti sedam dana na brodu, ploviti prekrasnim Jadranom, kupati se u moru, obilaziti uvale, biti u razvikanim nautičkim destinacijama, dosada nisu imali kao i ratna siročad, djeca i mlade izbjeglice, te osobe sa različitim ograničenjima, socijalnim, emocionalnim i posebnim potrebama. Svi oni koji su inače u nepovoljnom položaju ovdje su u središtu pažnje.

Djeca, ratna siročad, izbjeglice u fokusu

Zato i postoji „Flota mira mirno more”. Koja već trideset godina, a punih 11 godina u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici, ispunjava dječje snove.

- Jubilarno je ovo 30. izdanje najvećeg svjetskog jedriličarskog projekta za socijalno i ekonomski ugroženu djecu i mlade. Ove godine plovimo Jadranom od 14. do 21. rujna, dva dana smo mi domaćini u našoj marini, što me izuzetno raduje, biti domaćinom ovog veličanstvenog humanitarnog projekta ispunjava mene i moju obitelj srećom i zahvalnošću.

Hvala svima koji su dali sebe da se ovo dogodi – emotivno je djecu, a stigla su iz čak trideset zemalja, pri uplovljavanju u Marinu Kaštela pozdravio kapetan Joško Berket, vlasnik Marine Kaštela & BavAdria, koja je osigurala plovila i za djecu iz četiri domicilne institucije: Doma za djecu Maestral, korisnike Centra za rehabilitaciju Mir Rudine, Zavoda za osobe s mentalnim invaliditetom iz Fojnice (BiH) te članove udruge Sindrom Down 21.

U istom tonu, s ponosom, goste je pozdravio i Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela, te Frane Radelja iz Upravnog odjela za pomorstvo, turizam i promet Splitsko-dalmatinske županije, kao i predstavnici Veleposlanstva Republike Austrije Rudolf Kirisits, Julija Tiefengraber te Lujza Živković.

- Marina Kaštela kao domaćin djeci, njih 800 uz 200 volontera, organizirala je tijekom dva dana zanimljiva druženja, od održavanja raznih radionica i aktivnosti posvećene socijalnoj inkluziji. Mi smo tek kamenčić u ovom mozaiku, tjednu gdje djeci omogućavamo plovidbu, izlete, druženje, ali i učenje vrijednosti integracije, inkluzije i tolerancije. Cilj je prevladati isključenja i odbaciti predrasude - rezimira Ivona Smoljić, direktorica Marine Kaštela, dok nas upoznaje sa štićenikom Centra u Rudinama, koji je drugi put na brodu:

Iz Rudina na more, za kormilo

- Famozno je ovo, i lani sam bio kapetan. Volim ja to sve, i kupati se u moru, ali i u bazenu...

Njegova širina osmijeha samo je još jedna potvrda kako cijela ova priča, a koja traje puna tri desetljeća, ima itekako smisla.

Tek da podsjetimo kako je projekt prvi put pokrenut 1994. godine s tri broda i šačicom volontera, s ciljem okupljanja izbjegle djece i mladih s bivših područja bivše države kako bi se promicao miran suživot. Danas je „Flota mira mirno more” snažna platforma za raznolike ciljane skupine i socijalne inicijative, za djecu iz trideset zemalja. Za one koji su u startu u nepovoljnom položaju, dok su u „floti srca” uvijek u središtu pažnje....

- Djeca ne samo da šalju važnu poruku o jednakim prilikama, već se u svijet prenose vrijednosti poput hrabrosti, zajedništva i solidarnosti. Sretna 30. godišnjica! – poručio je djeci i mladima i Alexander Van der Bellen, predsjednik Republike Austrije, dok je Andreas Bauer, predsjednik Udruge „Flota mira mirno more„ pri dolasku u Marinu Kaštela rezimirao:

- Tijekom tjedna flote, djeca doživljavaju nezaboravnu avanturu, gdje zaboravljaju svakodnevne brige i sklapaju prijateljstva

za cijeli život. A to je naš cilj, naš zadatak! - kazao nam je.

Zahvalio je svima koji su pružili ruku pomoći, od brojnih organizacija i udruga, partnere iz Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Slovačke, Ukrajine, Austrije i drugih, do djece iz raznih udruga, ali i skipera, pedagoga i pratitelja, kao i organizacijskog te sigurnosnog tima.

I sve su vam to volonteri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 19:46