StoryEditorOCM
Splittko će dokazati?

Fekalije u moru splitskog naselja doplivale i do DORH-a, situacija je ozbiljna: ‘Poslali smo hitan nalog inspekciji...‘

Piše Mario Matana
8. srpnja 2024. - 20:28

Ima tome i dva tjedna, sjećate se, pisali smo kao i mnogo puta do tad, kako je more na području Stobreča zagađeno fekalnim vodama. U tih nekoliko dana digla se panika, angažirali su se (naizgled) sve službe, od ViK-a i njihovog vodnog redarstva preko Državnog inspektorata do splitskog Županijskog državnog odvjetništva.

Kažemo naizgled, jer dok su, da prostite, govna plutala na par metara od stobrečkih plaža i dok je javnost tražila odgovor(n)e, situacija je bila ozbiljna. Raspitivali smo se na tužiteljstvu o cijelom slučaju, potvrdili su nam da su poslali hitni nalog DIRH-u da obave izvide, ne bi li otkrili počinitelja ili više njih, tko zagađuje more fekalijama usred sezone.

image
Snimio čitatelj

Jer ovdje nije samo pitanje vizualne gadarije kao i one za nos, ovdje je stvar puno opasnija – prijeti zaraza većeg broja ljudi, domaćih i turista! Dakle ozbiljno kazneno djelo protiv zdravlja! Pitali smo i mi Državni inspektorat, no bez odgovora, kad doznamo što su poduzeli i jesu li pronašli odgovorne za ovakvo civilizacijski nedopustivo, kazneno odgovorno ponašanje, javit ćemo. Ali čini nam se da nedostaje rezolutnosti da se ovakve pojave riješe, pogotovo kad more odnese sivo-smeđi sadržaj, a novine prestanu pisati o tome.

Istina, DIRH se od posljednjeg preustroja pretvorio u mastodontsku službu s 20-ak ustrojstvenih jedinica koje su zadužene za svašta, za sve, od nadzora trgovine, sanitarne inspekcije, nadzora turizma i ugostiteljstva, preopterećenog nadzora građenja, inspekcije rada,..., pa tako odgovor Sektora za nadzor zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravni nadzor zapravo nismo ni očekivali.

image

Fekalije u Stobreču

Snimio čitatelj

Ali odgovor medijima naravno nije najvažnija stvar u cijelom ovom slučaju: ‘fonja‘ u moru od kojeg živimo svi, cijela država, na ovaj ili onaj način, direktno ili indirektno, mora naići na najhitniju i najstrožu reakciju mjerodavnih službi! Ovo nije prvi put, niti je prvi put na području Stobreča, da se fekalije razlijevaju po Jadranu, i to ne na otvorenom moru.

Kako se to praktički redovito događa u Stobreču (za ljetnih neverina, namjerno ili slučajno, to apsolutno nije bitno), tako i na brojnim drugim lokacijama uz obalu (cijela sjeverna strana Marjana je ugrožena, od Bena do Spinuta) – ako nije problem u septičkim jamama, onda ‘crne tankove‘ uz obalu prazne turistički brodovi i brodice.

I na takvo ‘zbrinjavanje‘ otpadnih voda s brodova drugi nadležni – Lučke kapetanije, Pomorska policija, ali i inspektori DIRH-a – samo sliježu ramenima. Kao, tko će sada dokazati iz kojeg broda su puštene fekalije...

A moglo bi se, i može se, pa kad se žestokim kaznama krene na takve ilegalce, možda i s kojim danom iza rešetaka zbog ugrožavanja zdravlja ljudi i potencijalnog izazivanja zaraze, naglo bi se uspostavio red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 16:18