StoryEditorOCM
SplitPOLICIJA NA TERENU

‘Fašisti‘ i petokraka osvanuli na spomeniku hosovcima na Splitu 3, išaran i mural Irca koji je 1301 dan branio Hrvatsku

Piše Petar Čikeš
21. listopada 2024. - 11:14

Čini se da u Splitu neki spomenici trebaju tjelohranitelje. Spomenik 9. bojni HOS-a na platou u ulici Ruđera Boškovića jutros je osvanuo išaran crvenim sprejom. Nepoznati grafiteri pod okriljem noći iscrtali su zvijezdu petokraku preko križa i natpisa na samom spomeniku. Ispod zvijezde petokrake napisali su kratko: "Fašisti".

– Jutros u 9 i 20 sati smo zaprili informaciju da je išaran spomenik, mjesto događaja je osiguran. Obavit će se očevid, i provesti kriminalističko istraživanje, obaviješteno je komunalno redarstvo, koje će nakon očevida ukloniti grafiti – rekli su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

image
/Privatni album

Ovo nije prvi put da se spomenik bojni kroz koju je za vrijeme Domovinskog rata prošlo 2.500 branitelja, a živote je izgubilo njih 46, našao na meti vandala.

Iste, 2014. godine kada je spomenik otvoren u prisustvu tadašnjeg župana Zlatka Ževrnje, gradonačelnika Ive Baldasara i drugih, spomenik je od strane nepoznatih počinitelja oskvrnut tako što je na njega bačena tekućina crvene boje.

Nažalost, nisu stali samo na spomeniku hosovcima već su svoj oskvrniteljski pohod proširili i na mural Thomasu Crowleyu koji je kao strani dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu te u njemu poginuo.

image
/Privatni album

Njegov mural, oslikan ispod mosta koji od spomenika hosovcima vodi do sveučilišne knjižnice, jutros je osvanuo s crvenom zvijezdom petokrakom precrtanom na Crowleyevom vratu. 

Čovjek, čiji nadimak otkriva i njegovu nacionalnost, priključio se postrojbama HOS-a 1991. godine jer je po vlastitom svjedočenju u tadašnjoj borbi hrvatskog naroda za slobodnu prepoznao sličnost s borbom vlastitog, irskog, naroda za nacionalno oslobođenje od strane okupacije. Nažalost, poginuo je u zadnjim mjesecima Domovinskog rata, netom prije početka akcije Oluja. U odori Hrvatske vojske proveo je 1301 dan.

image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
image
/Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 11:20