StoryEditorOCM
Splitudomaćila se...

Došli smo do Splićanina kojemu se pod haubu auta uvukla zmija, tri dana su je pokušavali izvući: ‘Nije mi svejedno...‘

Piše Petra Klarić
29. svibnja 2024. - 19:38

Jedan kravosas, predstavnik naše najveće vrste zmija, pošteno se udomaćio na splitskom Spinutu. U subotu navečer uvukao se ispod haube automobila parkiranog u tamošnjoj garaži i zadržao se tri dana, sve dok ga u ponedjeljak ujutro nisu izvukli vatrogasci.

Kako nam je ispričao vlasnik automobila, kravosasa je primijetila njegova susjeda u subotu navečer i odmah mu javila što se događa. Pozvana je policija, a zatim i vatrogasci, ali je vlasnik automobila u tom trenutku bio na obiteljskom putovanju, što znači da nije bilo načina da se kravosasa izvuče jer je automobil bio zaključan.

image

Kravosas je najveća europska zmija, može narasti do dva metra

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Vlasnik se s putovanja vratio u nedjelju navečer i odmah je ponovno pozvao policiju i vatrogasce. Čini se da se kravosasu svidio novi smještaj jer je još jednom uspješno odolio pokušajima izvlačenja od strane vatrogasaca. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, vatrogasci su odlučili da će kravosas u automobilu prenoćiti još jednu večer.

Svanuo je ponedjeljak i akcija izvlačenja, odnosno njen treći nastavak, napokon je urodila plodom, a sve zahvaljujući dvojici vatrogasaca koje je dopao ovaj terenski zadatak. 

- Inače, ovo dostavljam kako bi ostali građani obratili malo pozornost, jer očito zmija ima...Nisu opasne, ali nije ih ugodno vidjeti, posebno ako ste s djetetom. Naravno, moram pohvaliti i  intervenciju vatrogasaca - ispričao nam je vlasnik automobila, inače stanovnik Spinuta, i dodao da mu zbog svega još uvijek nije svejedno sjesti za volan.

Moramo napomenuti da se radi o zmiji koja je, iako naoko zastrašujuća zbog svoje veličine, u biti gotovo potpuno bezopasna. Svoj plijen davi i nije otrovnica pa razloga za strah zaista nema, a narasti može do dva metra.

image

Tri dana kravosas je proveo ispod haube automobila parkiranog u garaži

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Kravosasa štiti više međunarodnih propisa, ali i naš Zakon o zaštiti prirode po kojem je on strogo zaštićena vrsta, kao i većina drugih naših gmazova iz reda kornjača, guštera i zmija. Strogo zaštićene životinje ne smije se loviti. ubijati ili na bilo koji drugi način uznemiravati. Svako ponašanje protivno zakonu smatra se prekršajem i kažnjava se novčanom kaznom.

Dakle, ako se nađete u situaciji bliskog susreta s kravosasom, napravite isto što i gospodin iz Spinuta i nazovite nadležne službe, koje će znati kako postupati, ovisno o kojoj se vrsti životinje radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 00:24