StoryEditorOCM
SplitKAKVA BAHATOST

Donatoru Ladislava Ilčića inspektori zatvorili hotel u splitskom Franjevačkom klerikatu: ‘Nije ga ni smio otvoriti!‘

Piše split sd
20. rujna 2024. - 15:35
Zgrada Franjevačkog klerikata u kojoj se nalazi hotel Pax, čiji je vlasnik Ilčićev izdašni donatorBožidar Vukičević/Cropix

Hotel Pax smješten u zgradi Franjevačkog klerikata prestao je s radom. Presudila mu je turistička inspekcija koja je zapečatila objekt.

Kako piše Dalmatinski portal, Vlasnik Ivan Livaković, najpoznatiji u posljednje vrijeme po tome što je donirao Ladislavu Ilčiću 18.000 eura za kampanju za Europski parlament, otvorio je hotel 2019. godine. Ilčiću pak nije pomogla izdašna Livakovićeva financijska injekcija, ultrakonzervativac koji je bio i u Grozdu i Hrastu s nezavisnom listom na EU izborima je sa svojim stavovima dobio 1,22 posto podrške. I donator i kandidat su tako u poslovnoj agoniji od lipnja. S tim da je turistička inspekcija ubrzala Livakovićevo zatvaranje hotela i ubrzala kraj.

Vlasnik neobičnog splitskog hotela bogato nagradio Ilčića i njegovu politiku. O darežljivom gospodinu malo se zna...

Najveći politički donator prevario splitske franjevce, sud mu naredio da napusti hotel. Nije zadovoljan: ‘Pohlepni su‘

Tužila ga Franjevačka provincija

Naime, Livakovića je tužila Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja jer su se smatrali prevarenim zbog kršenja ugovornih obveza. Trgovački sud je odlučio da ugovor o zakupu prestaje vrijediti te je Livaković morao, pod prijetnjom ovrhe, isprazniti i napustiti hotel. Livaković se žalio i dok je čekao rješenje o žalbi, mogao je nastaviti s radom. Iskoristio je još jednu sezonu u hotelu s 47 soba i dva apartmana.

image

Zgrada Franjevačkog klerikata u kojoj se nalazi hotel Pax

Bozidar Vukicevic/Cropix

U rujnu mu je pak pokucala na vrata turistička inspekcija, i to nakon što je Upravni sud odbio Livakovićev tužbeni zahtjev da poništi rješenje Ministarstva turizma i sporta o zabrani obavljanja djelatnosti. 

- Turistička inspekcija Državnog inspektorata zabranila je obavljanje djelatnosti u predmetnom objektu budući da nadzirana osoba, odnosno stranka u postupku za navedeni objekt nema rješenje nadležnog tijela  da objekt ispunjava propisane uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Odnosno, nema zakonom propisano rješenje o ispunjavanju uvjeta  za obavljanje registrirane djelatnosti, te je  postupak izvršenja rješenja o zabrani  obavljanja djelatnosti u predmetnom objektu  proveden pečaćenjem prostora predmetnog objekta - jasan je odgovor Državnog inspektorata.

image

Zgrada Franjevačkog klerikata u kojoj se nalazi hotel Pax

Bozidar Vukicevic/Cropix

Odluku inspekcije za Dalmatinski portal je komentirao Livaković.

- Razmišljamo malo na odmor, nije istina da nas je inspekcija zapečatila - kazao je Livaković. Brzo je završio razgovor, a na upit zašto skriva istinu je ostao nijem.

Na vratima zgrade stoji natpis da je hotel privremeno zatvoren, uz zahvalu gostima na razumijevanju. Na Livakovićevu sreću, da bi se vidio pečat inspekcije, mora se ući dublje u hotel, jer je ulaz i za druge prostorije na istom mjestu.

Na otvorenju hotela, dodajmo i to, je tvrdio da je namijenjen hodočasnicima.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Zgrada Franjevačkog klerikata u kojoj se nalazi hotel Pax

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 15:44