StoryEditorOCM
SplitIzvješće o radu

Domazet oštro ravnatelju DES-a: Cilj vaše ustanove je zapošljavanje osoba s invaliditetom, a vi to radite nedovoljno!

Piše T. Ga.
10. lipnja 2024. - 21:22

- Planiramo kupiti najnoviju digitalni mašinu B2. Samo su tri takve u Europi, a košta do milijun eura. Već sada smo najveća tiskara od Dubrovnika do Rijeke. Najveće turističke kuće rade s nama. Naši katalozi su na svim sajmovima od Berlina, preko Pariza i Barcelone. Naši proizvodi su vrlo traženi i namjeravamo postati vrlo jaka tiskarska kuća – kazao je Stenko Dell‘Orco, ravnatelj Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES, prilikom davanja izvještaja o radu za 2023. godine u ponedjeljak pred splitskim Gradskim vijećem, te je naglasio:

- DES počinje disati punim plućima. Bit ćemo poželjno mjesto za rad – rekao je ravnatelj koji je prije godinu dana došao na čelo te ustanove, te je nastavio:

- Imali smo ulaz virusa u računalni program do te mjere da smo morali kupiti novi. Sad smo kupili sve legalne programe i hardver, a to je koštalo 30 tisuća eura.

- Od većih investicija smo opremili praonicu koja bi se trebala otvoriti oko 1. srpnja. Koštala je 357 tisuća eura, a 170 tisuća eura građevinski radovi. Završili smo obnovu skladišta u što je uloženo 189 tisuća eura.

- Kraj 2023. godine dočekali smo s 439 tisuća eura na računu i sa svim plaćenim obvezama, dok je prošle godine bilo 80 tisuće eura minusa na računu od okvirnog kredita.

image

Stenko Dell‘ Orco
 

Saša Burić/Cropix

- To smo postigli tako da smo mijenjali poslove koji nam nisu donosili korist i nadomjestili ih s profitabilnim poslovima.

- Od 208 zaposlenika, imamo 175 osoba s invaliditetom. To je skoro 57 posto osoba s invaliditetom, što nikad nije bilo prije u DES-u. Uveli smo aktivnu politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom.

40 posto prohoda DES-a dolazi od Grada i Županije,a 60 posto prihoda ostvaruje na tržištu.

Igor Skoko, vijećnik i tajnik stranke Centar, pohvalio je rad ravnatelja: 

- Drago mi je da se stanje u ustanovi poboljšava. Impresivno, samo nastavite.

No, takvog mišljenja nije bio SDP-ov Davor Matijević.

- Postoje indicije da zakidate radnike dok dobivate nikad veće potpore Grada i Županije, te dok gomilate dobit. To je potvrdio i dopis Radničkog vijeća Ustanove DES, te postoji i mogućnost tužbe radnika protiv DES-a. Mišljenje pravne službe je da su pravnici nominalno oštećeni, a DES za sada ne namjerava to riješiti na miran način. I onda se dogodilo čudo, a to je dobiti od 440 tisuće eura. Da ste povećali plaće ostalo bi vam 120 tisuća eura i ne biste trebali platiti porez na dobit – istaknuo je Matijević i zaključio:

- Ispada da s jedne strane dobivate državne potpore koje ne uspijevate iskoristiti, pa na njih trebate platiti porez.

image

Ustanova DES

Saša Burić/Cropix

Ravnatelj je odgovorio da treba biti racionalan, da se ne može potrošiti sav novac na plaće.

- Ne treba trčati s tim stvarima. Radničkom vijeću sam rekao da stojim iza njih i to nema veze sa mnom, nego s prethodnim mandatom – odgovorio je Stenko Dell‘Orco.

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća, kazao je ravnatelju da je Matijević imao dobrih sugestije i da nije poanta DES-a da ostvaruje dobit, nego da se brine za osobe s posebnim potrebama. Naglasio je da treba povećati zapošljavanje osoba invaliditetom jer se zato i zove Ustanova za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Na pitanje Ante Grubišića (HSP), ravnatelj Stenko Dell‘Orco je rekao da šiju za Hajduka, kao i zastave Republike Hrvatske, a rado bi šili i za hrvatsku, reprezentaciju ako bi za to imali dopuštenje od vlasnika licence.

Grubišić je obećao DES-u nabaviti takvu suglasnost. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 09:56