StoryEditorOCM
SplitPo GUP-u ili ne?

U Splitu na mjestu srušene kuće niču dvije zgrade, susjedi su zgroženi: ‘Sumnjamo da Grad pogoduje investitoru...‘

Piše Mario Matana
3. kolovoza 2024. - 20:45

Punom parom se radi po Splitu, kopa se, betonira i asfaltira gdjegod se stigne – nešto su investicije u infrastrukturu, za nešto je odriješio kesu grad, za nešto država, a iza dobrog broja projekata stoje i privatni poduzetnici.

Jedan takav, a ne govorimo o planovima i sada već naširoko poznatih ‘Puljkovih 16‘, krenuo je ima koji mjesec na Plokitama. Munjevito, moramo napomenuti, jer je građevinska dozvola postala pravomoćna 10. travnja ove godine. Treba reći istina i da su se investitori načekali dok sve nije postalo službeno, dok nisu prikupili svu dokumentaciju...

Danas je na Putu Plokita (iza stambene zgrade u kojoj je legendarna trgovina Burek Pita-Jelo) niknula golema rupa, iskopi su krenuli i čini se da će trajati. Prašine i buke bit će i više nego što se trenutno može vidjeti i čuti na našem videu, jer prema građevinskoj dozvoli novogradnja će imati tri podrumske etaže! Plus prizemlje, četiri kata i nadgrađe!

image

Radovi na novogradnji Put Plokita

Privatna Arhiva/

Cijeli projekt izazvao je golemo negodovanje susjeda. Djelomično zbog radova (i prašine) koji se odvijaju na nekoliko metara od njihovih stanova u svakakve sate, od sedam ujutro standardno, a dobrim dijelom i zbog sumnji u pogodovanje investitoru! I to dvojako – prodajom gradske parcele kako bi investitor oformio dovoljno veliku česticu koja će mu omogućiti (pre)izgradnju; te izdavanjem građevinske dozvole protivno važećem GUP-u!

Brzina investitora s početkom radova je posebno začuđujuća kada se zna da je u Službenom glasniku Grada Splita prodaja gradskih 30 metara kvadratnih oglašena – 18. srpnja 2024. godine. Dakle, prije dva tjedna! Banovina je firmi Šimić Dom prodala česticu od 30 kvadrata za 27,250 eura s PDV-om. Pitanje cijene, nešto manje od tisuću eura za kvadrat građevinskog zemljišta, ostaje za eksperte i tržište, jer možda je gradska blagajna mogla uprihoditi i nešto više, no to je u ovom trenutku manji problem.

Umjesto da se gradska parcela sačuva za rekonstrukciju ulice i formiranje nogostupa, formirana je građevinska parcela čiji je oblik uz to protivan svim pravilima struke.

Susjedi žele srušiti dozvolu

Stanari susjednih objekata, a prvenstveno je riječ o četiri ‘portuna‘ na Putu Plokita od broja 83 do 89, pokušavaju oboriti građevinsku dozvolu investitora, tvrtke Šimić Dom. Ponovimo, smatraju da je izdana protivno aktualnom GUP-u.

Sa svojim stavovima su se obratili i gradonačelniku, ali i nadležnom Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ključna teza nezadovoljnih susjeda je kako nova zgrada ne ‘poštuje prostorni koncept postojeće strukture‘, što je osnovna obaveza iz Generalnog urbanističkog plana.

Pojednostavljeno, nova zgrada se radi na ‘konsolidiranom‘ području, već izgrađenom, takozvanom interpolacijom uz uvažavanje postojeće tipologije. I zgrada bi trebala pratiti (pre)ostale kuće (jer je obiteljska kuća na terenu koji je kupljen za novogradnju, naravno, srušena) koje se nalaze u ‘izgrađenom uličnom potezu‘...

image

Visina novogradnje kao i ostale kuće u nizu?

Privatna Arhiva/

Upravo taj ulični potez je kamen spoticanja – nezadovoljni stanari susjednih zgrada tvrde da se prema GUP-u ulični potez odnosi na nekoliko susjednih kuća u nizu pa po tome novogradnja ne bi smjela imati više od P+3 etaža! A dozvolu su dobili za kat više, što im je omogućeno i povećanjem ukupnog zemljišta, ukupne površine parcele, prodajom onih 30 gradskih kvadrata.

Nije to sve, nezadovoljni su i činjenicom da se zgrada s 26 stanova i 32 parkirna mjesta gradi uz ulicu bez nogostupa već zagušenu prometom, kojoj će pješački ulaz praktički izlaziti direktno na kolnik!

Imaju naši sugovornici još jednu primjedbu, koja možda nema pravnu osnovu, ali ima određenu ljudsku vrijednost. Kažu kako su se tek sada obratili za pomoć nadležnim institucijama jer se u postupku izdavanja građevinske dozvole nitko od nadležnih nije ‘obratio direktno građanima na susjednim parcelama s obavijesti o planiranom zahvatu, što bi vrlo jednostavno napravio postavljanjem obavijesti u zajedničkim prostorijama stambene zgrade‘, nego je ispoštovao zakonsku obavezu sa svojevrsnom figom u džepu, ‘objavljujući sve na mjestu gdje to sigurno nitko neće vidjeti, de facto do zadnjega skrivajući ovakav inkriminirajući projekt‘.

image

Na gradilištu na Plokitama Grad Split je prodao investitoru 30 kvadrata umjesto da ih ‘pretvori‘ u nogostup

Privatna Arhiva/geoportal/

No, dok nadležno ministarstvo pa i gradonačelnik Puljak ne procijene što je točno na stvari na Plokitama, radovi se nastavljaju, a investitor tvrdi kako je sve u skladu sa zakonom.

- Dozvola je sto posto u skladu s Prostornim planom i GUP-om, sto posto! To je glupost da nije, netko priča gluposti. Naša je zgrada iste visine ili čak niža od susjedne, tako da nema govora da imamo etažu više! - kratko smo razgovarali s predstavnikom investitora. Čovjek se iskreno začudio na ovakav obrat, dakle sumnje u nezakonitost građevinske dozvole. Smatra bez zadrške kako njihov projekt ima sve dozvole i uvjete, da se ne kosi niti malo s aktualnim planovima. ‘Ne brinem se niti malo.‘ - na koncu je zaključio na naše pitanje hoće li iz Ministarstva graditeljstva možda ipak otkriti neke nepravilnosti u postupku izdavanja građevinske dozvole.

image

Radovi na novogradnji Put Plokita

Privatna Arhiva/

Postoje i simulacije gotove zgrade, no iz Šimić Doma ipak nisu željeli prikazati ih javnosti. Ne jer nešto skrivaju, nego zato što još nije došlo to vrijeme, mirno je zaključio naš sugovornik. Nadamo se samo da stvarna situacija neće biti poput one od prije koju godinu, par stotina metara sjevernije, kada je pored starog nebodera na Kmanu niknula nova višeetažna zgrada! Toliko (pre)blizu da je bilo problema s vatrogascima i uporabnom dozvolom, a o dojmu (poput tri novogradnje na Sirobuji, gdje će susjedi aktivno pratiti događanja u dnevnom boravku stana u drugoj zgradi) da i ne govorimo...

Kako god odlučili nadležni, očigledno je nešto drugo: započetim izmjenama GUP-a trebalo je promijeniti samo nekoliko brojeva i već bi se spriječile brojne devastacije kojima svjedočimo. Ne znamo zašto to nije napravljeno unatoč obećanju gradonačelnika.

image
Duje Klaric/cropix/Cropix

Što kažu inspektori?

Iz Državnog inspektorata su nam potvrdili kako su ‘predmetne prijave u planu rada građevinske inspekcije‘. Priupitali smo naime DIRH za nekoliko slučajeva gdje bi trebala intervenirati građevinska inspekcija – jasno nam je, nedostaje ljudi, a prijava za ilegalnu gradnju u nas barem ne nedostaje, ima ih na tone – te između ostalog naveli i novogradnju na Plokitama. ‘Po utvrđenom ćemo Vas izvijestiti.‘ - kratko su dodali u odgovoru iz Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 21:39