StoryEditorOCM
SplitDO ZADNJEG DANA

Kružić je prije samo 15 dana našoj novinarki otkrio novi veliki angažman: ‘Podignut ćemo ustavnu tužbu, zakidaju nas‘

Piše Petra Klarić
8. lipnja 2024. - 15:14
Dr. Kružić trebao je biti angažiran kao savjetnik Banovine na tri mjeseca, iznenadni odlazak sve je prekinuoIlustracija/Cropix

Splićani se s tugom opraštaju od dr. Dejana Kružića, uglednog ekonomista i nekadašnjeg direktora "Slobodne Dalmacije", koji je u subotu iznenada preminuo u 70. godini.

Prije samo 15 dana, u razgovoru s našom novinarkom, dr. Kružić je otkrio da ga je Grad Split ponovno angažirao kako bi u tri mjeseca pripremio Banovinu i njezine resore za ustavnu tužbu, nakon što je Visoki upravni sud presudio u korist "Sportskoga grada TPN" u stečaju, tvrtke osnovane za izgradnju i upravljanje Spaladium arenom., i ukinuo odredbu zbog koje su Gradu mjesečno plaćali gotovo 29 tisuća eura komunalne naknade, dok su drugi javni sportski objekti bili oslobođeni od plaćanja.

Podsjetimo, Visoki upravni sud ukinuo je odredbu iz gradske Odluke o plaćanju komunalne naknade po kojoj sportski objekti u vlasništvu Grada ne plaćaju taj namet.

Takva odluka je diskriminirajuća prema drugim sportskom objektima u Splitu, mišljenja je sud, koji je također zbog diskriminacije na štetu neproizvodnih djelatnosti ukinuo članak koji definira koeficijente za plaćanje komunalne naknade ovisno o namjeni poslovnih prostora. 

image

"Sportski grad TPN" Gradu Splitu mjesečno je komunalnu naknadu plaćao gotovo 29.000 eura mjesečno 

Paun Paunović/Cropix

Sud: Splitska gradska vlast diskriminira vlasnika Spaladium Arene; Pravnik objasnio pozadinu slučaja: Vrte se milijuni!

Po tom članku "Sportski grad TPN" u stečaju komunalnu je naknadu mjesečno plaćao gotovo 29 tisuća eura, dok su drugi javni sportski objekti "prošli lišo".

- Grad za sportsku dvoranu u kojoj se povremeno događaju sportski događaji i koncerti nije previdio poseban koeficijent za izračun komunalne naknade, već opću kategoriju "poslovni prostori koji služe za ostale djelatnosti" s koeficijentom namjene 9, koji je blizu gornje zakonske gradove koja iznosi 10, što je nezakonito, arbitrarno i nerazumno.

Takvo nezakonito postupanje rezultiralo je time da mjesečni iznos komunalne naknade za "Sportski grad TPN" u stečaju iznosi 217 tisuća kuna mjesečno, odnosno 250 tisuća kuna mjesečno s naknadom za uređenje voda.

Dakle, isto onoliko koliko su iznosili ukupni mjesečno prihodi "Sportskog grada TPN" u stečaju (prije nego mu je Grad blokirao račune i time ga natjerao na prekid poslovanja, op.a.) - obrazlagali su sudu iz splitske tvrtke.

image

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Splita dr. sc. Dejan Kružić dobio je Nagradu za životno djelo 

Ante Čizmić/Cropix

Posao dr. Kružića tijekom tromjesečnog angažmana trebao je biti savjetnički, ali njegov rad prekinula je iznenadna smrt. To ne bi bio prvi put da Dejan Kružić "spašava" gradsku upravu, a (ne)posredno i Splićane.

Naime, baš on je, uz odvjetnika Krunu Peronju, zaslužan što Grad ne mora plaćati višemilijunske iznose duga prema inozemnim bankama, koji je nastao pri izgradnji Arene.

Zbog svog djelovanja dr. Dejan Kružić na svečanoj sjednici u povodu Dana grada i blagdana sv. Duje nagrađen je Nagradom za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 00:09