StoryEditorOCM
Splitslučaj spaladium

Dejan Kružić opet spašava Split? Već ga je jednom s poznatim odvjetnikom spasio od bankrota; u pitanju je ustavna tužba!

Piše Petra Klarić
27. svibnja 2024. - 18:19

Grad Split ponovno je angažirao ekonomskog stručnjaka Dejana Kružića, ovaj put kako bi u tri mjeseca pripremio Grad i gradske odjele za ustavnu tužbu, nakon što je Visoki upravni sud presudio u korist "Sportskoga grada TPN" u stečaju i ukinuo odredbu zbog koje su Gradu mjesečno plaćali gotovo 29.000 eura komunalne naknade, dok su drugi sportski objekti pod Gradom bili oslobođeni od plaćanja.

Podsjetimo, Visoki upravni sud RH ukinuo je odredbu iz Odluke o plaćanju komunalne naknade Grada Splita po kojoj sportski objekti u vlasništvu Grada ne plaćaju komunalnu naknadu. Takva odluka je diskriminirajuća prema drugim sportskom objektima u Splitu, mišljenja je sud, koji je također zbog diskriminacije na štetu neproizvodnih djelatnosti ukinuo članak koji definira koeficijente za plaćanje komunalne naknade ovisno o namjeni poslovnih prostora. 

image

"Sportski grad TPN" Gradu Splitu mjesečno je komunalnu naknadu plaćao gotovo 29.000 eura mjesečno 

Paun Paunović/Cropix

Sud: Splitska gradska vlast diskriminira vlasnika Spaladium Arene; Pravnik objasnio pozadinu slučaja: Vrte se milijuni!

Po tom članku "Sportski grad TPN" u stečaju komunalnu je naknadu mjesečno plaćao 250.000 kuna, odnosno gotovo 29.000 eura, dok su drugi sportski objekti pod Gradom Splitom "prošli lišo".

- Grad Split za sportsku dvoranu u kojoj se povremeno događaju sportski događaji i koncerti nije previdio poseban koeficijent za izračun komunalne naknade, već opću kategoriju “poslovni prostori koji služe za ostale djelatnosti” s koeficijentom namjene 9, koji je blizu gornje zakonske gradove koja iznosi 10, što je nezakonito, arbitrarno i nerazumno.

Takvo nezakonito postupanje rezultiralo je time da mjesečni iznos komunalne naknade za "Sportski grad TPN" u stečaju iznosi 217.000 kuna mjesečno, odnosno 250.000 kuna mjesečno s naknadom za uređenje voda. Dakle, isto onoliko koliko su iznosili ukupni mjesečno prohodi "Sportskog grada TPN" u stečaju (prije nego mu je Grad blokirao račune i time ga natjerao na prekid poslovanja op.a.) - obrazlagali su sudu iz splitske tvrtke.

image

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada Splita dr. sc. Dejan Kružić dobio je Nagradu za životno djelo 

Ante Čizmić/Cropix

Posao Dejana Kružića u ova tri mjeseca bit će savjetnički, a ovo nije prvi put da Kružić "spašava" Grad. Naime, baš on je, uz odvjetnika Kruna Peronju, zaslužan što Grad Split ne mora plaćati višemilijunske iznose duga prema stranim bankama, koji je nastao pri izgradnji same Spaladium Arene.

Zbog svog djelovanja dr. sc. Dejan Kružić na svečanoj sjednici u povodu Dana grada nagrađen je Nagradom za životno djelo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 10:36