StoryEditorOCM
SplitKOMENTAR

Damir Pilić o napadu na gay turiste: Istina je, Split je i dalje zadrta balkanska selendra u kojoj tuku i pljuju goste

Piše DAMIR PILIĆ
19. srpnja 2024. - 15:42

Nije vam ovo Britanija, niti je ovdje došlo 21. stoljeće; mi smo zadrta balkanska selendra, zapela u homofobnoj prošlosti, i time se ponosimo – to su otprilike poručili kupači sa splitskih Bačvica koji su svojim primitivnim i agresivnim reakcijama zagorčali ljetni odmor skupini mladih britanskih gay turista.

Kad je londonski mladić Ricky Liu sa svojim momkom Craigom i skupinom prijatelja došao na najpoznatiju splitsku plažu, zasigurno nije ni sanjao što će im se dogoditi. Oni su u svojoj ljetnoj radosti vidjeli more, sunce i pijesak, a dobili su mržnju, pljuvanje i prezir, dok je Craig „fasovao” i udarce šakom u glavu i (vlastitom) glavom u stablo.

Prvu vijest i video pogledajte na ovom linku: 

Sramota na splitskim Bačvicama: pratili gay mladiće, žena pljuvala, a muškarac ih tukao i glavom im udarao o stablo!

Konkretno, bilo je to intergeneracijsko barbarstvo: splitski tinejdžeri su mlade britanske turiste gađali pijeskom, odrasla žena ih je pljuvala, a odrasli muškarac je Craiga udario šakom u glavu, da bi mu potom zabio glavom u stablo. A što su britanski mladići skrivili? Jesu li krali stvari drugim kupačima? Tajno snimali golu dječicu na plaži? Javno vršili nuždu pred okupljenim svijetom? Nisu valjda neopreznom vožnjom gliserom, jet-skijem ili pedalinom ozlijedili ili nedajbože ubili nekog kupača? Ništa od toga: Rickyjev i Craigov „zločin” sastojao se u tome što su se – zagrlili. Da, zagrlili su se.

Kao što se od pamtivijeka grle oni koji se vole: Adam i Eva, Adam i Adam, Eva i Eva. To je bio taj njihov „zločin”.

‘Nisam gay, ali ovo nije u redu‘

U očima homofobnih kupača s Bačvica, međutim, to je zločin bez navodnika. Pa su oni u „pravedničkom gnjevu” preuzeli „pravdu” u svoje ruke i, među ostalim – osramotili nas pred svijetom. Jer Ricky je čitavu priču, uz popratne video snimke, objavio na društvenim mrežama, pa su njegovi brojni pratitelji doznali da Split nije samo interesantni mediteranski grad u kojem se održava kozmopolitski glazbeni festival „Ultra”, nego je i zadrta balkanska selendra u kojoj se dio građana još uvijek ponosi svojom homofobijom, pa je tako u tom Splitu još uvijek moguće da budeš i fizički napadnut ako si homoseksualac, kao školski primjer zločina iz mržnje.

Split se crveni zbog napada na gay turiste: ‘To su napravili gaseri‘, ‘Di je policija‘, ‘Kako me je sram, oprostite nam‘

„Ako si gay i ako ideš u Hrvatsku, moraš zaista paziti. Nisam ljut, nego razočaran. Sada se tijekom cijelog svog odmora moram bojati za svoju sigurnost”, objavio je Ricky.

Što se kaže, bolju reklamu nismo mogli poželjeti. Već vidimo i novi turistički slogan za inozemno tržište: „Dobrodošli u grad seksualno nesigurnih ljudi!”

Turistička zajednica sigurno je oduševljena, pogotovo kad Rickyjevi pratitelji na društvenim mrežama napišu komentare poput ovog koji ćemo citirati: „Čekaj, čekaj, čuli smo da je Hrvatska mirna i sigurna. Je li ovo zaista istina? Nisam gay, ali ovo nije u redu i otkazujem svoj odmor u rujnu. Ma daj, recite mi da nije istina...”

Istina je, kume.

Craig je zagrljaj s Rickyjem zaista platio udarcem u glavu i glavom o stablo. To je naš stari splitski običaj. Mediteran kakav je nekad bio: nekad u Srednjem vijeku. Pa gdje to još ima? Ukratko: ako dođete kod nas, ne bojte se moderniteta! Civilizacijske tekovine mi jedemo za doručak.

Gradonačelnik Puljak osudio napad na gay turiste: ‘Loš imidž za otvoreni i gostoljubivi grad kakav Split uistinu jest!‘

Napadači na grupu gejeva iz Velike Britanije čekaju prekršajne i kaznene prijave, sve nam komentira splitski odvjetnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 17:20