StoryEditorOCM
Split‘jedino vodu pije‘

Đaci iz Splita i okolice s ekskurzije umjesto suvenira donose gadne simptome! Učitelji kažu da ih više neće voditi...

Piše Božidar Lončar
1. svibnja 2024. - 19:49

Kći mi od preksinoć ima mučninu i povraća, a nije nešto jela hranu u hotelu ni na odmorištima, jedino pije vodu... Tim riječima nam se javila majka učenice 7. razreda Osnovne škole kralja Zvonimira iz Solina čija kći trenutno s više od 50 djece iz različitih razrednih odjeljenja boravi na ekskurziji u Hrvatskom zagorju.

– Krenuli su u subotu, 27. travnja i vraćaju se u utorak, 30. travnja, navečer. Borave u hotelu "Trakošćan" u kojem su prije njih boravili učenici još nekoliko škola.

Njenog prijatelja su odveli s temperaturom u hotel, dvoje je preksinoć povraćalo u hotelu, a jedna djevojčica iz razreda je isto imala temperaturu. Danas mi je kći bolje i vraćaju se kući – ispričala nam je zabrinuta majka.

Ravnateljica škole Vedrana Propadalo nam je pojasnila kako ukupno šestero učenika ima tegobe: dvoje ima povišenu tjelesnu temperaturu, a četvero mučninu te su sinoć odvedeni na Hitnu pomoć.

– Dvoje s povišenom tjelesnom temperaturom nema više te simptome, ostali imaju probavne tegobe. Kolegice su rekle da više neće ići na ekskurziju baš zbog ovih stvari – govori ravnateljica.

image

Vedrana Propadalo, ravnateljica Osnovne škole "Kralja Zvonimira" iz Solina

Tekić/

Prije njih je početkom mjeseca u hotelu "Trakošćan" boravila još jedna grupa solinskih osnovnoškolaca iz "Vjekoslava Paraća", kazao nam je jedan roditelj i potvrdio ravnatelj osmoljetke Đuro Baloević. Epidemiološka obrada i izvid Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napravljena je 9. travnja na temelju obavijesti dežurnog epidemiologa o grupiranju obolijevanja školske djece od gastroenterokolitisa (proljev, povraćanje, povišena tjelesna temperatura), navedeno je u izvješću.

image
Zeljko Grgic/Cropix

– U sklopu obrade epidemije uzeta je epidemiološka anamneza oboljelih učenika koji su zatražili liječničku pomoć, kao i drugih koji su ostali zbog simptoma u hotelu.

Odmah je obaviještena sanitarna inspekcija te je učinjen epidemiološki nadzor i izvid u objektu, ujedno su indicirane protuepidemijske mjere u hotelu koje uključuju i analizu uzoraka hrane, kontrolu mikrobiološke čistoće objekta i zdravstveni nadzor zaposlenika.

Obaviješten je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Nažalost, još nije utvrđena etiologija bolesti uslijed kratkotrajnog boravka djece te nedostatnog materijala za analizu u sklopu obrade u dnevnoj bolnici odjela pedijatrije Opće bolnice Varaždin – zaključak je izvješća koje potpisuje epidemiologinja Nela Vugrinčić.

image

Izvješće epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije OŠ Vjekoslava Paraća u Solinu

Screenshot/Đuro Baloević/

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je, navodno, 12. i 18. travnja proveo obveznu dezinfekciju hotela "Trakošćan", kazao nam je jedan od ravnatelja kojemu je, kaže nam, agencija za organiziranje putovanja poslala nalaz o navodnoj dezinfekciji, kao i mjere prevencije.

image

Potvrde o dezinfekciji hotela od Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije koje je hotel poslao jednom od ravnatelja, tvrdi nam ravnatelj.

Anonimno/

Ravnatelj Baloević tvrdi kako je registrirano 15 učenika i troje nastavnika sa simptomima nakon povratka, no službenu informaciju još nema.

– Imam informaciju kako sanitarna inspekcija u hotelu nije našla ništa. To je išlo postepeno, prvo se dio razbolio u autobusu, zatim u hotelu i onda tek zadnji dan u drugom autobusu. Napravljene su pretrage i kada su djeca došla kući. Na ekskurziji u Hrvatskom zagorju bila su i druga djeca koja nisu iz Solina pa možete provjeriti i s njima – odgovorio je ravnatelj.

image

Đuro Baloević

Roditelj jednog učenika sedmog razreda nam je potvrdio kako mu je dijete povraćalo i imalo proljev na povratku kući te su se simptomi ublažili nakon dolaska i nestali idući dan.

U hotelu "Trakošćan" je boravila i jedna splitska škola, OŠ "Žnjan-Pazdigrad", nešto prije Uskrsa, potvrdio je ravnatelj Željko Jurin.

– Riječ je o 10-12 učenika četvrtog razreda četiriju razrednih odjeljenja. Bilo je i nastavnika s lakšim ili blagim simptomima. Dok su jedni ozdravljali, drugi bi se zarazili, pa bi se zarazili i roditelje, i to nakon putovanja. Dio djece je dao uzorke stolice na analizu, ali rezultate nismo dobili. Riječ je o simptomima povraćanja, temperature, proljev sekundarno. Nakon dan-dva kao da ništa nije bilo. Nije bilo potrebe za odlaskom u bolnicu, nego mirovanje i prilagođena prehrana – kazao je te također dodao da službeni odgovor još nisu dobili.

image

Sa simptomima su se vratili i đaci iz škole Žnjan Pazdigrad

Vladimir Dugandzic/Cropix

I Baloević i Jurin tvrde kako je riječ o uobičajenim pojavama tijekom putovanja.

Od 11. do 14. travnja na ekskurziji su bili i učenici sedmog razreda Osnovne škole don Lovre Katića, također iz Solina, ali daleko, daleko od Hrvatskog zagorja, potvrdila nam je ravnateljica Anđelka Slavić.

– Bili su u Poreču u Istri i šestero ih je imalo jake, a šestero blaže simptome. Riječ je o grupi učenika iz istog autobusa. Neka djeca koja su bila umorna dobila su infuziju. Nije bilo zaraženih nastavnika. Simptome su počeli imati nakon jednog dana vožnje. Uzorkovanje je napravljeno u Poreču. Svako dijete je dobilo posebno otpusno pismo nakon još jednog kontakt s epidemiolozima – pojasnila je ravnateljica.

image
Dusko Marusic/Cropix

Upit smo poslali NZJZ SDŽ-u i čekamo njihov odgovor, baš kao i hotela "Trakošćan" odakle smo telefonski i upućeni na "Zavod".

Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ SDŽ-a, rekla nam je kako je "Zavod" od ukupnog broja djece koja su imala gastrointestinalne tegobe na ekskurziji dobio samo nekoliko uzoraka stolice za analizu. Od tih uzoraka kod jednog dječaka je detektiran norovirus, pojasnila je:

– U kontaktu smo s epidemiolozima u Varaždinskoj županiji gdje su djeca boravila i u Karlovačkoj županiji gdje su jela. Svi objekti su epidemiološki obrađeni i sve je u redu. 

Kod jednog djeteta smo prepoznali norovirus koji karakterizira: nagla pojavnost simptoma, kratka inkubacija i bliski kontakt na malom prostoru u kolektivu – kazala je.

Epidemiologinja je dodala kako se virus značajno pojavljuje svake četiri godine te je baš ove godine zabilježen značajan broj slučajeva, a kao primjer je uzela festival u Njemačkoj.

– Norovirus je svuda oko nas, iznimno je zarazan, eksplozivno traje dva dana nakon čega simptomi prestaju i razvija se imunitet do dvije godine. Poput gripe i on se mijenja te onda opet napada. 

To bude eksplozivno jer u dan-dva djeca dobiju proljev i povraćaju, ali nakon dva dana kao da ga nije ni bilo. Međutim, osoba je još par dana zarazna i nakon prestanka simptoma. Neki događaj, proslava mogu biti uzročnik novih pojava. 

Pranje ruku je jedina prevencija te izbjegavanje kontakta u slučaju povraćanja. Imali smo situaciju u Makarskoj kada je dijete povratilo, drugi su bili oko njega te se nakon toga dogodilo desetak slučajeva. Dovoljno je stajati pored zaraženog i udahnuti zrak. Zato se norovirus najčešće javlja na grupnim događanjima, jer se lakše širi. Primjer za to je festival u Njemačkoj gdje se veliki broj ljudi zarazio na isti način – pojasnila je Nonković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2024 16:12